Vaksineforskere lanserer Vaksinebloggen

Vaksineskepsis brer om seg i sosiale medier. Infeksjonssykdommer som nærmest var utryddet er på vei tilbake i en rekke land.
− Som vaksineforskere er vi opptatt av hvordan informasjon om vaksiner formidles. Ikke minst hvordan vaksineskepsis og feilinformasjon spres i sosiale medier. Myter om at vaksiner er farligere enn sykdommene de forhindrer, lever videre i beste velgående. Dette på tross av omfattende studier som viser at vaksiner er trygge og effektive.
Det sier Even Fossum, forsker og initiativtaker bak Vaksinebloggen.
− Med Vaksinebloggen ønsker vi å formidle vår entusiasme for vaksiner og vaksinerelatert forskning. Vi vil gjøre dette på en måte alle kan forstå, uten at man må ha vitenskapelig bakgrunn for å kunne lese innleggene. Vi håper den løpende oppdaterte kunnskapen vi har om vaksinefeltet, kombinert med vårt personlige ønske om å formidle informasjon om vaksiner, virker tillitsvekkende. Bloggen er ment som en ressurs for alle som søker mer kunnskap om vaksiner.
− Vi mener det er nødvendig å etablere et motsvar til feilaktig vaksineinformasjon som spres i media uten feste i dokumentert forskning.
I Norge følger de aller fleste barn det anbefalte vaksinasjonsprogrammet. I 2018 var vaksinedekningen blant 2-åringer på 96 prosent.
− Dette er svært gode tall og viktig for å opprettholde flokkimmunitet. På denne måten holdes sykdommer i sjakk, samtidig som flertallet beskytter de som ikke har rukket å bli vaksinert enda, som for eksempel nyfødte barn eller personer som av medisinske årsaker ikke kan vaksineres.
Utenfor Norges grenser har det vært en enorm økning av meslinger de siste årene. I EU ble det registrert over 12.000 tilfeller av meslinger i 2018, og 34 dødsfall som følge av sykdommen (tall fra European Center for Disease Prevention and Control).
Med økt mobilitet mellom land og kontinenter vil nordmenn være mer utsatt for denne typen infeksjonssykdommer i tiden fremover.
– Det er viktig at vi opprettholder en høy vaksinasjonsgrad for å forhindre at disse sykdommene kommer tilbake, sier Fossum.
De andre bidragsyterne i bloggkollektivet er Gunnveig Grødeland, Louise Bjerkan, Tor Kristian Andersen, Arnar Gudjonsson, Ranveig Braathen og Ane Marie Anderson.
Alle har vaksiner og immunitet som sine sentrale forskningsområder, og er tilknyttet Universitetet i Oslo og/eller Oslo universitetssykehus.
«Vaksinebloggen» ble offisielt lansert i lokalene til Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, UiO på Rikshospitalet 28. april.
Innleggene er skrevet av forskerne som privatpersoner, og representerer ikke arbeidsgivernes offisielle holdninger.
Nøkkelord
Kontakter
Eli Synnøve Gjerde
Kommunikasjonsrådgiver ved Institutt for Klinisk medisin ved MED-fakultetet
Bilder

Lenker
Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom