NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Uverdige arbeidsforhold i gruver: Norge må stille større krav til mobilprodusenter

Del

Nordmenn kjøpte til sammen 1,8 millioner mobiltelefoner i 2018. Deler av råmaterialet produseres under svært kritikkverdige forhold. Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer mener det må stilles større krav til produsenter av teknisk utstyr som mobiltelefoner.

President i NITO Trond Markussen mener det må stilles strengere krav til mobilprodusenter.
President i NITO Trond Markussen mener det må stilles strengere krav til mobilprodusenter.

- I vår digitale hverdag er vi alle sammen storforbrukere av metaller og mineraler. I en mobiltelefon er det opp til 40 metaller, noen av dem sjeldne jordmetaller. Det er flere grunner til at forbruket bør ned og en av dem er forholdene i gruvene der blant annet kobolt utvinnes. Derfor er jeg glad for at NITOs landsmøte nå har vedtatt en uttalelse med en rekke krav til myndigheter og produsenter for å bedre forholdene i gruvene og få ned forbruket, sier NITO-president Trond Markussen.

Arbeidsforholdene må bedres

Han viser til at forholdene i gruvene er farlige for dem som har sitt daglige arbeid der. Arbeiderne utsettes både for ulykker og helseplager gjennom lange dager i gruvene.

Man anslår at så mange som 40.000 barn jobber i gruver bare i Den demokratiske republikken Kongo. Det er herfra mye av kobolten kommer som brukes i våre mobiler, bærbare pc-er og el-bilbatterier.

 - Som fagforening for teknologer og ingeniører er det viktig å være bevisst på dette og at det settes større krav, understreker Markussen.

Solidaritet med gruvearbeidere

- Vår solidaritet går til arbeidere, og i særdeleshet barnearbeidere, som har en arbeidshverdag så langt unna den vi er vant til. Ingeniører og teknologer jobber med batteriteknologi og er samtidig storforbrukere av arbeidsverktøy som inneholder kobolt. Med denne uttalelsen krever vi bedre arbeidsforhold og bedre bruk av knappe ressurser, sier Markussen.

- Dette er en tankevekker også for oss forbrukere. Vi kjøper nyeste versjon av telefoner selv om den vi har fortsatt fungerer. Det er en viktig driver i etterspørselen etter disse metallene. I tillegg til krav om bærekraftig produksjon, bør vi «bruke opp» de telefonene vi har før vi kjøper ny, legger han til.  

NITOs landsmøte krever at

  • den norske regjeringen tar initiativ til et krav om merking av mineraler som kobolt, og i større grad bidrar til å støtte ordninger for gjenvinning av mineraler.  
  • regjeringen intensiverer sin innsats for å sikre at barn som er utsatt for barnearbeid får tilgang til utdanning.    
  • selskaper som bruker batterier i sine produkter, som el-bil produsenter og IT-selskaper, må stille krav til sine underleverandører om at de produserer etiske batterier. Det må ikke forekomme barnearbeid eller andre menneskerettighetsbrudd knyttet til batteriproduksjonen.   
  • selskapene er åpne om hvilke aktsomhetsvurderinger de har gjort knyttet til utvinningen av kobolt og andre mineraler: Hvilken risiko og brudd på  menneskerettigheter har blitt identifisert i leverandørkjeden, hva gjøres for å håndtere dette, og hva slags vurdering har blitt gjort av smelteverkenes aktsomhetspraksis.    
  • myndighetene må stille strengere krav til innsamling og gjenbruk av komponenter og metaller i mobiltelefoner, pc-er og batterier.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

President i NITO Trond Markussen mener det må stilles strengere krav til mobilprodusenter.
President i NITO Trond Markussen mener det må stilles strengere krav til mobilprodusenter.
Last ned bilde

Dokumenter

Om NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med over 88 000 medlemmer. NITO organiserer ingeniører og teknologer med høgskole-/universitetsutdanning eller tilsvarende kompetanse.

Følg saker fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom