Utslippsfrie gravemaskiner fungerte bedre enn forventet
Utslippsfrie gravemaskiner har i løpet av det siste året blitt testet ut på tre norske byggeplasser:Biri omsorgssenter, Oslo storbylegevakt og i Olav Vs gate i Oslo.Erfaringer fra byggeplassene, med konkrete råd til entreprenører og offentlige oppdragsgivere, er samlet i en ny rapport.
Sparte kostnader og utslipp
De elektriske og utslippsfrie maskinene fra NASTA har til sammen gått 6 817 timer. Gravemaskinene har totalt spart over 372.000 NOK i energikostnader, og over 91 tCO2e i direkte utslipp.
-Ved Biri omsorgssenter og i Olav Vs gate fungerte maskinene faktisk bedre enn forventet, med reduserte kostnader og utslipp som resultat, forteller Marianne Kjendseth Wiik. Hun er forsker i Sintef og har ledet prosjektet Zero Emission Digger. Hun framhever god opplæring av førerne og tilrettelegging underveis som suksessfaktorer på de to byggeplassene.
Ved Oslo storbylegevakt gikk det ikke like knirkefritt, der måtte man bytte maskinfører underveis, og koronautbruddet gjorde arbeidet utfordrende, siden det ikke var etablert gode nok rutiner fra start, og den nye føreren ikke fikk tilstrekkelig opplæring.
-Erfaringene fra alle de tre byggeplassene er svært verdifulle når maskinene skal videreutvikles for storskalaproduksjon og-bruk, sier Kjendseth Wiik.
Godta risiko og ekstra investeringer
For hittil har utslippsfrie bygge- og anleggsplasser kun vært gjennomført som pilotprosjekter. -Når maskinene skal tas i bruk i “vanlige” prosjekter, må man regne med noe risiko og ekstra investeringer for å teste ut nye teknologier og løsninger, sier forskeren.
Foreløpig er investeringskostnadene for el-gravemaskiner noe høyere enn for dieselmaskiner, mens driftskostnadene er lavere, så totalt blir utgiftene omtrent de samme. - Når el-maskinene blir produsert i større skala, vil prisen gå ned, og de vil konkurrere med dieselmaskinene også når det gjelder kostnader, tror Kjendseth Wiik.
God planlegging er nøkkelen
I den nye rapporten presenteres gode råd til offentlige oppdragsgivere og entreprenører. Stikkord er gode interne rutiner, planlegging og oppfølging.
Kjøreregler for elektrisk byggeplass:
- Hver byggeplass er unik - det bør utvikles tilpassede løsninger.
- Ta tidlig kontakt med nett- og kraftleverandør for å planlegge elektrifisering av byggeplassen.
- Velg ladbare maskiner og kjøretøy der det er tilgjengelig.
- Kartlegg effektbehov ved kritiske aktiviteter som for eksempel grunnarbeid.
- Sørg for gode lademuligheter og planlegg lading i lunsjpausen.
- Avklar om maskinene bruker 230, 400 eller 1 000 volt, AC eller DC i nattlading eller hurtiglading.
- Det bør være en elektrisk sikkerhetsansvarlig/-leder på byggeplassen ved igangkjøring og bruk av store anleggsmaskiner.
- Kabelløsninger til byggeplassen bør tilpasses på stedet.
- Store anleggsmaskiner bør ha egen galvanisk skilletrafo i lokalnettet for å unngå elektrisk støy.
- Byggeplassen må være lukket og kontrollert, alle førere må forstå oppsett av byggeplassen.
- Førere av elektriske anleggsmaskiner skal ha HMS-opplæring i dette.
- Bruk riktig stikkontakt og planlegg hvilke maskiner som skal brukes på byggeplassen. God merking av stikkontakt er viktig.
Zero Emission Digger (ZED) er et samarbeid mellom SINTEF, Nasta, Bellona, Difi, Omsorgsbygg og Skanska.
Last ned:Nullutslippsgravemaskin. Læringsutbytte fra elektrifisering av anleggsmaskiner
Nøkkelord
Kontakter
Marianne Kjendseth WiikForsker
Tel:404 76 851marianne.wiik@sintef.noIda RambækSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 99352912ida.rambak@sintef.noBilder
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
SINTEF holder nytt kurs i lydisolasjon16.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Kurset gir økt kunnskap om hvordan man oppnår god lydisolasjon i bygg med trekonstruksjoner. Du får en god oversikt over praktiske løsninger som tilfredsstiller ulike krav.
SINTEF-spinoff med livreddende analyseteknologi solgt for 1,624 mrd.14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Revolusjonerende plattform for in vitro-diagnoser går hele veien fra forskningslaboratoriene til verdensmarkedet når franske bioMérieux kjøper SpinChip Diagnostics, som ble etablert av SINTEF i 2012.
Skade i bygningen? SINTEF kan bistå9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet.
Ny veileder for vanntåkeanlegg i bygninger6.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Veilederen, som er utarbeidet av SINTEF i samarbeid med både offentlige og private aktører, vil gi enklere prosjektering og økt kompetanse hos byggherrer som skal velge løsning.
Forsker advarer: Ikke brenn juletreet i peisen27.12.2024 08:12:00 CET | Pressemelding
I god juletradisjon advarer SINTEF-forsker Morten Seljeskog mot å fyre med juletre i peisen, da det kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom