Utsatte grupper trenger seksualundervisning
Av: Eilif Guldvog Hartvedt/Kilden kjønnsforskning.no
– Unge jenter med kognitive funksjonsnedsettelser er blant de mest utsatte for seksuelle overgrep i verden, sier Shahram Moradi, førsteamanuensis ved fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Sammen med kolleger på Shiraz Universitet i Iran, har han forsket på effekten av seksualundervisning for tenåringsjenter med kognitive funksjonsnedsettelser.
– Denne gruppa sliter særlig med å analysere hendelser og sette det i en sammenheng, sier han.
– Derfor er det vanskelig for dem å vite hva de skal gjøre hvis noen for eksempel tar på dem på steder de ikke skal bli tatt på, eller de i verste fall blir utsatt for voldtekt.
Formålet med prosjektet er å synliggjøre behovet for kunnskap blant målgruppen, og undersøke hvilken effekt undervisning faktisk har.
Snakker ikke om seksualitet
Moradi sier at det er stort behov for seksualundervisning i Iran, fordi seksualitet er så tabubelagt.
– I Iran er det ikke vanlig for foreldre å snakke med barna sine om hva som skjer med kroppen under puberteten, eller om hva sex er og hvordan det skjer, utdyper han.
– Derfor er det veldig viktig å satse på mer kunnskap om sex og seksualitet for å forebygge seksuelle overgrep. I Norge er det mye mer åpenhet i disse samtalene, noe som kanskje gjør unge i Norge med kognitive funksjonsnedsettelser bedre rustet til å håndtere seksuelle overtramp og overgrep.
Moradi forteller at kulturforskjellen hadde konsekvenser for seksualundervisningen.
– I vestlige land finnes det mange gode programmer for seksualundervisning. Da vi skulle overføre dette til Iran måtte vi tilpasse det til iranske forhold, sier han.
– I Iran er seksualitet offisielt noe som skjer i ekteskapet. Vi vet at det er vanligere blant unge å ha sex utenfor ekteskapet. Men fordi det fortsatt er tabu, var dette noe vi ikke kunne undervise om.
Nøkkelord
Kontakter
Shahram Moradi
Shahram.Moradi@usn.no
35 95 25 98 / 930 11 585
Bilder
Lenker
Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Pris til artikkel om seksuell vold mot kvinner i Sápmi15.11.2024 13:19:13 CET | Pressemelding
Mye tyder på at samiske kvinner er mer utsatte for seksuell vold sammenliknet med svenske kvinner for øvrig.
Ny forskning viser at kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn5.11.2024 17:05:01 CET | Pressemelding
– En av forklaringene kan væreovergangsalderen, forteller forsker Suzanne Merkus.
– Loven om eggdonasjon beskytter kjernefamilien31.10.2024 10:57:02 CET | Pressemelding
I 2020 ble det tillatt med eggdonasjon i Norge, men donor må være ukjent de første 15 årene av barnets liv. – Man har lagt seg på en linje som begrenser hva en familie er og kan være, sier forsker Ingvill Stuvøy.
USA-valget 2024: Historisk stort gap mellom hva kvinner og menn stemmer på30.10.2024 10:24:28 CET | Pressemelding
Kjønn kan bli avgjørende i det amerikanske valget 2024. Det handler om mer enn at Kamala Harris kan bli landets første kvinnelige president.
Techgründere strever med å etterleve egne likestillingsidealer24.10.2024 11:04:18 CEST | Pressemelding
En norsk-svensk studie tyder på at unge mannlige gründere i teknologibransjen støtter nordiske likestillingsverdier. Samtidig presses de i en internasjonal bransje preget av mannsdominans og konkurranse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom