Urbane kvinner elsker den sunne havregrøten

Fredag 23. oktober feires grøtens dag. Helt ferske tall viser at nordmenn ikke kan se ut til å få nok av den sunne havregrøten. Mest populær er den hos urbane kvinner.
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) spiser 1 av 5 nordmenn havregrøt ukentlig. Dette er nesten en dobling de siste ti årene.
«Det er neppe tilfeldig at havregrøt har blitt så populært. Den er både bærekraftig, enkel og ikke minst sunn. Havregrøt er dessuten en av få retter som egner seg til alle måltider, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).»
Urbane kvinner elsker grøt
Det er særlig kvinner som elsker havregrøten sin. Overraskende nok er det også slik at jo større by du bor i, desto høyere er sjansene for at du spiser retten ofte. Mens nesten 30 % i Oslo oppgir at de spiser havregrøt ukentlig sier langt færre som bor steder med under 10 000 innbyggere at de gjør det samme.
«Havregrøt har blitt en trendy og urban matrett. Alle mulighetene til variasjon gjør nok at den passer inn i en moderne og sunn livsstil. Vi ser også at flere har fått øynene opp for varianter som kjøleskapsgrøt, sier Glemminge Arnesen.»
Melk + havre - et næringsrikt valg
Havregryn har et høyt fiberinnhold. Det er dessuten en god kilde til de løselige kostfibrene som kalles betaglukaner som har vist seg å redusere kolesterolet. Glemminge Arnesen anbefaler å bruke melk i grøten for å et maksimalt inntak av næringsstoffer.
«32 % av de som lager havregrøt fra bunnen av lager den med melk. Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Et annet alternativ er å helle melk over grøten. Havregrøt med melk en eller flere ganger i uken er et enkel og sunt måltid.»
Fakta om undersøkelsen
- 20 % av Norges befolkning spiser havregrøt ukentlig. I Oslo er tallet 29 %.
- I 2007 spiste 10 % av Norges befolkning havregrøt ukentlig, og tilsvarende 15 % i 2013.
- Kvinner (26 %) spiser i større grad havregrøt ukentlig enn menn (15 %).
- Havgregrøt spises oftere ukentlig i større byer (25 %) enn i mindre byer (13 %).
- 32 % av de som lager havregrøt fra bunnen av koker grøten på melk.
- Risengrynsgrøt har hatt tilsvarende nedgang over tid. 25 % spiser risengrynsgrøt månedlig, mot 47 % i 2007.
Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i september 2020. 711 respondenter.
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom