Urbane kvinner elsker den sunne havregrøten
Fredag 23. oktober feires grøtens dag. Helt ferske tall viser at nordmenn ikke kan se ut til å få nok av den sunne havregrøten. Mest populær er den hos urbane kvinner.
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) spiser 1 av 5 nordmenn havregrøt ukentlig. Dette er nesten en dobling de siste ti årene.
«Det er neppe tilfeldig at havregrøt har blitt så populært. Den er både bærekraftig, enkel og ikke minst sunn. Havregrøt er dessuten en av få retter som egner seg til alle måltider, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).»
Urbane kvinner elsker grøt
Det er særlig kvinner som elsker havregrøten sin. Overraskende nok er det også slik at jo større by du bor i, desto høyere er sjansene for at du spiser retten ofte. Mens nesten 30 % i Oslo oppgir at de spiser havregrøt ukentlig sier langt færre som bor steder med under 10 000 innbyggere at de gjør det samme.
«Havregrøt har blitt en trendy og urban matrett. Alle mulighetene til variasjon gjør nok at den passer inn i en moderne og sunn livsstil. Vi ser også at flere har fått øynene opp for varianter som kjøleskapsgrøt, sier Glemminge Arnesen.»
Melk + havre - et næringsrikt valg
Havregryn har et høyt fiberinnhold. Det er dessuten en god kilde til de løselige kostfibrene som kalles betaglukaner som har vist seg å redusere kolesterolet. Glemminge Arnesen anbefaler å bruke melk i grøten for å et maksimalt inntak av næringsstoffer.
«32 % av de som lager havregrøt fra bunnen av lager den med melk. Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Et annet alternativ er å helle melk over grøten. Havregrøt med melk en eller flere ganger i uken er et enkel og sunt måltid.»
Fakta om undersøkelsen
- 20 % av Norges befolkning spiser havregrøt ukentlig. I Oslo er tallet 29 %.
- I 2007 spiste 10 % av Norges befolkning havregrøt ukentlig, og tilsvarende 15 % i 2013.
- Kvinner (26 %) spiser i større grad havregrøt ukentlig enn menn (15 %).
- Havgregrøt spises oftere ukentlig i større byer (25 %) enn i mindre byer (13 %).
- 32 % av de som lager havregrøt fra bunnen av koker grøten på melk.
- Risengrynsgrøt har hatt tilsvarende nedgang over tid. 25 % spiser risengrynsgrøt månedlig, mot 47 % i 2007.
Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i september 2020. 711 respondenter.
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom