UP vil ha strengere straff for dette

1700 kroner og to prikker er straffen hvis du blir tatt.
- Dette er ikke avskrekkende nok og jeg har tatt til orde for et vesentlig høyere bøtenivå, sier UP-sjef Steven Hasseldal.
Nylig sendte regjeringen ut et forslag på høring om å øke bøtene for å bruke mobilen under bilkjøring til 5000 kroner. Prikkbelastningen foreslås økt fra to til tre.
- Det er utspill jeg stiller meg bak. Det er skremmende at nær halvparten sjekker mobilen bak rattet. Du utsetter deg selv og ikke minst andre for livsfare med slik oppførsel, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
Tallene kommer fra en helt fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.
Medvirker til dødsulykker
- Distraksjon knyttet til mobiltelefon eller annet utstyr antas å ha vært medvirkende årsak til 12 dødsulykker i 2018. Det er dessverre for mange som bruker telefonen under kjøring, sier sjefen for Utrykningspolitiet (UP).
Undersøkelser fra UP viser at mobilbruken i snitt ligger på 3,6 prosent. Det er omtrent like mange som prater som tekster. I 2019 registrerte UP og politidistriktene til sammen 16 365 saker med ulovlig bruk av mobilen.
- Dobbelt så mange menn som kvinner svarer at de sjekker mobilen ofte mens de kjører, forteller Ytre-Hauge. Det er også en klar overvekt av menn som sier de av og til sjekker telefonen sin bak rattet.
De yngste er verst
I aldersgruppen 18-29 år sier hele 2 av 3 at de sjekker mobilen ofte eller innimellom når de kjører.
- De unge er utrolig vant til å sjekke mobilen ofte, det er bare å se seg rundt på bussen. Jeg forstår at nysgjerrigheten trekkes mot en mobil som lyser opp mens du kjører, men du kan ikke la deg friste. Sett mobilen på «ikke forstyrr», så unngår du fristelsen, sier Ytre-Hauge.
Blant de eldste, som ikke har hatt mobilen med seg i oppveksten, er situasjonen en helt annen.
- Blant de over 60 er det bare 15 prosent som sier at de sjekker mobilen fra førersetet, sier fagsjefen i Frende Forsikring.
Disse aldersgruppene sjekker mobilen mens de kjører
- 18-29 år: 67 prosent
- 30-39 år: 66 prosent
- 40-49 år: 59 prosent
- 50-59 år: 38 prosent
- 60+: 15 prosent
(Kilde: Frendeundersøkesen)
Her bor de som sjekker mobilen bak rattet
- Vestlandet: 46 prosent
- Oslo: 45 prosent
- Sørlandet ink. Telemark og Vestfold: 44 prosent
- Østlandet: 42 prosent
- Midt-Norge: 41 prosent
- Nord-Norge: 38 prosent
(Kilde: Frendeundersøkesen)
Nøkkelord
Kontakter
Roger Ytre-Haugefagsjef motor
Tel:+47 924 50 468roger.ytre-hauge@frende.noMarius Solberg Anfinsenrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder


Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Bilen så uskadd ut - så kom regninga8.5.2025 07:59:00 CEST | Aktuelt
Det ser ut som en ubetydelig påkjørsel bakfra, men under overflaten er hele karosseriet bøyd. - Regningen endte på 40 000 kroner og kunne blitt enda høyere.
Nær halvparten klarer ikke uforutsette ekstrautgifter6.5.2025 07:58:00 CEST | Aktuelt
En ny undersøkelse viser at 43 prosent av nordmenn ikke tror de hadde klart en ekstraregning på 50 000 kroner. - Det er bekymringsverdig, sier privatøkonom.
Flåtten er i gang: - På tide å ta vaksine3.5.2025 08:25:00 CEST | Aktuelt
En mild vår gjør at flåtten er på plass mange steder i landet. - Nå bør en del vurdere å vaksinere seg mot TBE-viruset.
Kraftig løft for Frende30.4.2025 06:30:11 CEST | Pressemelding
Svært positivt første kvartal med gode skaderesultater og betydelig forbedring fra i fjor. Solid finansresultat til tross for store svingninger.
Disse digitale truslene må du vite om nå29.4.2025 07:54:00 CEST | Aktuelt
En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn har blitt svindlet digitalt. - Folk er spesielt redde for kunstig intelligens og frykter at de ikke lukter lunta før det er for sent.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom