Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Unngå snøskred ved å velge det trygge terrenget!

Del

Vedvarende svake lag fortsetter å skape trøbbel de neste dagene.

Skred under Tyinstølsnøse i Jotunheimen mandag.
Skred under Tyinstølsnøse i Jotunheimen mandag.

Vedvarende svake lag dominerer som skredproblem over det meste av landet. Vedvarende svake lag er farlige og uforutsigbare og kan dessverre holde seg ganske lenge. Det er veldig vanskelig å vurdere hvor det svake laget finnes siden det er skjult under overflaten. Opplever man sprekker og drønn i snødekket er det faretegn som må tas på alvor. Men vær obs på at fravær av faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt.

-          Det du selv kan gjøre er å velge trygt terreng, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg

 

Velg det trygge terrenget!

-          Det eneste fornuftige denne påsken er å velge slakere terreng, i god avstand fra bratte fjellsider, sier Kosberg.

Lurer du på hvor det trygge terrenget er? Last ned Varsom-regobs-appen. I kartet kan du se hvilke områder som er bratte nok til at skred kan løsne (gult, oransje, rødt) og hvor utløpsområdene er, dvs hvor skredene kan havne hvis de løsner (blått). Legg turen i områder som ikke er fargelagt!

Nord-Norge

Snøskredfaren ligger i dag på 3-betydelig de fleste områdene i Nordland, Troms og Finnmark. Sannsynligheten for å løse ut skred avtar litt de neste dagene, og noen steder kommer faregraden etter hvert ned på 2-moderat snøskredfare. Dessverre må vi fortsatt streve med vedvarende svake lag og det er svært vanskelig å vite hvor man kan løse ut skred.

-          Så lenge vedvarende svakt lag er et skredproblem må man rett og slett unngå skredterreng for å være sikker på å unngå trøbbel, uansett faregrad, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg

Sør-Norge

-          Det vil fortsatt være lett å løse ut skred i hele Sør-Norge de kommende dagene, og skredfaren holder seg på 3-betydelig, sier Kosberg.

Skredene kan noen steder bli svært store, særlig i leområder hvor det har lagt seg fokksnø/nysnø over et vedvarende svakt lag. Der sola kommer fram eller det regner vil det kunne gå noen store skred som løsner av seg selv.

Lengst sør, i regionene Vest-Telemark og Heiane vil skredfaren være moderat.

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Skred under Tyinstølsnøse i Jotunheimen mandag.
Skred under Tyinstølsnøse i Jotunheimen mandag.
Last ned bilde
Last ned bilde
Kart som viser skredterreng, dvs løsneområder og utløpsområder. Velg turer utenom fargelagt terreng.
Kart som viser skredterreng, dvs løsneområder og utløpsområder. Velg turer utenom fargelagt terreng.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom