Unngå brannkatastrofe på camping

Så langt i år er det registrert ti campingbranner, inklusive en dødsbrann hvor én person omkom.
Camping er svært populært blant folk som ferierer i Norge om sommeren. Få er klar over at denne ferieformen også kan medfører høy brannrisiko.
-På camping bor, sover og hygger vi oss i delvis trange og uvante omgivelser omgitt av lett antennelig materialer. I kombinasjon med åpen flamme, grill, propan og elektriske apparater øker det risikoen for brann, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.
En campingbrann kan spre seg svært raskt, derfor er det ekstra viktig å overholde kravet om minst tre meter sikkerhetsavstand mellom campingenhetene.
-Hensikten er å begrense spredningen ved brann, slik at personer nær brannen rekker å rømme. Med økt avstand øker også tiden du har på å komme i sikkerhet. Vær kritisk ved valg av campingplass og still krav til sikkerheten. Sjekk at campingplassen du ankommer overholder avstandskravet, oppfordrer Søtorp.
Brannvernforeningen minner om at alle registrerte campingvogner og bobiler skal ha røykvarsler og minimum ett pulverapparat på 2 kg.
-Fungerende røykvarsler redder liv, også i campingvogn og bobil. Monter røykvarsler i taket, sjekk at den fungerer før du legger ut på tur, og bytt batteri én gang i året. Skal du sove i telt anbefaler vi at du tar med en reiserøykvarsler, sier Søtorp.
Her er Brannvernforeningens brannsikre campingtips:
- Vær kritisk ved valg av campingplass og still krav til sikkerheten. Man bør gjøre seg kjent med campingplassens branninstruks og hvor man finner brannslokkeutstyr.
- Hold minimum 3 meter avstand fra andre campingvogner, bobiler og telt
- Ha fungerende røykvarsler i campingvognen og bobilen
- Brannvernforeningen anbefaler å ha minimum ett pulverapparat på 6 kg lett tilgjengelig
- Plasser grill og kokeapparater på utsiden av teltet, minst 1 meter fra teltduken.
- Sjekk jevnlig propananleggets slanger, rør og koblinger for å unngå lekkasjer
- Ha gassdetektor i campingvognen og bobilen
- Vær forsiktig ved bruk av rødsprit
- Sørg for at elektriske apparater og elektriske anlegg er i god stand. Pass særlig på at ledninger ikke er skadet.
- Ved behov for oppvarming, bruk kun godkjente ovner spesielt beregnet for campingvogner, bobiler eller telt.
- Kast brannfarlig avfall som tomme tennvæskebeholdere, brukt grillkull og engangsgriller på anviste plasser.
Les mer om brannsikkerhet på camping her.
I følge brannstatistikk.no har det fra 2016 – 04.06.2020 vært 189 branner i campingenheter (campingvogn, telt, husvogn, isolert fortelt etc. Telt kun for overnatting o.l.). Flest branner april-august. Fordeling per år:
- 2016: 40
- 2017: 52
- 2018: 50
- 2019: 40
- 2020: 10 (hittil i år)
Nøkkelord
Kontakter
Mari Bræin FaabergKommunikasjonssjef
Pressekontakt
Rolf SøtorpAdministrerende direktør
Pressekontakt
Bilder


Om Brannvernforeningen
7. november 2023 var det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.
Gjennom 100 år har Brannvernforeningen jobbet for å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon og mot ulykker med farlig stoff. Som en ideell og uavhengig stiftelse, samarbeider vi tett med myndigheter, brannvesen, forsikring og andre sentrale aktører mot de samme målene.
Kunnskap og bevissthet om brannvern bidrar til å redde liv, miljø og verdier. Derfor er Brannvernforeningens viktigste oppgave å forebygge branner gjennom å opplyse om hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å unngå brann, samt tilføring av kompetanse og informasjon om hvorfor branner oppstår.
Brannvernforeningen er organisert som en selveid privat stiftelse, som arbeider ut fra et ideelt formål. Alle inntekter går til brannforebyggende arbeid og videreutvikling av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Ny administrerende direktør i Brannvernforeningen22.5.2025 12:03:00 CEST | Pressemelding
Ari Soilammi er ansatt som ny direktør i Brannvernforeningen. Han kommer fra stillingen som utviklingssjef i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), hvor han har arbeidet siden 2013, med ansvar for blant annet faglig og kommersiell utvikling og bransjedialog med sentrale kundegrupper og offentlige etater.
1 av 4 brannskadde er små barn – påsken er risikotid10.4.2025 14:28:06 CEST | Pressemelding
Nesten 3 000 barn under ti år ble brannskadd i Norge i fjor. Brannvernforeningen advarer om økt risiko i påsken.
13 personer døde i brann i første kvartal1.4.2025 13:50:57 CEST | Pressemelding
I løpet av første kvartal av 2025, har 13 personer omkommet i brann i Norge. Det er noe høyere enn snittet for denne årstiden de siste årene, og to flere enn for samme periode i fjor. Den langsiktige tendensen for antallet omkomne i brann er likevel svært positiv.
Rolf Søtorp fratrer som administrerende direktør i Brannvernforeningen13.1.2025 16:46:01 CET | Pressemelding
– I et fellesmøte 13. januar orienterte styreleder Hildegunn Bjerke og administrerende direktør Rolf Søtorp de ansatte i Brannvernforeningen om at Søtorp har bedt styret om å fratre sin stilling. Styret respekterer hans beslutning, og i fellesskap er det avtalt at hans siste arbeidsdag blir 31. januar 2025.
Trygg nyttårsfeiring starter med bruk av beskyttelsesbriller25.12.2024 10:45:00 CET | Pressemelding
Etter nyttårsfeiringen i fjor ble det registrert ti øyeskader. Fem alvorlige og fem moderat alvorlige skader. Lettere øyeskader som blir behandlet ved legevakt regnes ikke med i oversikten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom