Unngå å gå i slankefellene

Ikke nekt deg enkelte matvarer
Mange ønsker å gå ned i vekt, og spesielt fokus er det når kalenderen viser et nytt år. Men hva er det som funker, og hvordan kan man unngå å falle for dårlige slankemetoder som ikke fungerer? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forteller at et godt tips for å regulere vekt er og ikke fjerne ulike matvaregrupper fra kosten, men heller fokusere på hva du bør spise mer av.
– Hvis man ønsker en vektnedgang som varer er det lurt å tilføre kosten mer av det som er godt for kroppen, fortsetter ernæringsrådgiveren.
En myte at ikke frukt og grønt metter
–Frukt og grønnsaker er råvarer som er bra for fordøyelsen og stabiliserer blodsukkeret, fortsetter Bogstrand Sagen. Det inneholder også mye fiber som kan gjøre at vi holder oss mett lengre.
Mange tror at man ikke blir ordentlig mett av grønnsaker, men det er en myte. I en omnibusundersøkelse gjennomført av Kantar for OFG høsten 2022, mener nesten 7 av 10 av de som spiser mye frukt og grønt at det metter.
–Ved at man spiser seg god og mett, vil man også kunne redusere småspising. Det vil igjen kunne føre til at du unngår å velge matvarer som ofte kan være raske løsninger av dårlige kvalitet. Ved å fylle halve tallerkenen med frukt og grønt blir det også mindre plass til matvarer som ikke er like næringsrike og som gir mye kalorier, forklarer hun.
2 av 3 vil ned i vekt
Den nasjonale folkehelseundersøkelsen fra 2020 viste at en høy andel oppga at de ønsker å endre på sin egen vekt (1). Så mye som to av tre rapporterer at de forsøker å gå ned i vekteller at de forsøker å holde vekten stabil.
Bogstrand Sagen anbefaler at man ikke kaster seg på trenddietter for å gå raskt ned i vekt. Det er fristende å starte på en diett som lover at man går ned flere kilo i uken, men man klarer sjeldent å holde seg til denne dietten over tid.
–Finn et kosthold som du trives med og som passer livssituasjon og vaner. Tilgjengelighet spiller en stor rolle på hva du spiser, har du ikke sjokolade i skapet vil du heller ikke spise det. Sørg for å ha gode alternativer til snacks som f.eks søte bær, epler og oppkuttede gulrotstaver. Da vil det være enklere å ta gode valg som ikke går utover vekten.
Tips til hvordan du kan fylle tallerkenen med mer frukt og bær:
Derfor bør du spise frukt og grønnsaker hver dag
Referanse
Nøkkelord
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
