UNICEF Norge

UNICEF med ny rapport: Nordmenns overforbruk ødelegger barns oppvekstmiljø i resten av verden

Del

Norge troner høyt på verstinglista over rike land som ødelegger miljøet for barn i andre land på grunn av overforbruk, elektronisk avfall og klimagassutslipp.

Blant 39 rike og velstående EU- og OECD-land får Norge, Finland og Island toppkarakter for hvordan vi tilbyr våre egne barn et godt og sunt miljø å vokse opp i. Samtidig viser den nye UNICEF-rapporten “Places and spaces” at de samme landene i stor grad bidrar til ødeleggelsen av det globale miljøet, og dermed setter barns fremtid i andre deler av verden, i fare. 

Rapporten ser blant annet på i hvor stor grad barn eksponeres for farlig luftforurensing og miljøgifter, om de hartilgang på grøntområder og trygge veier, men også på landenes ressursbruk. Norge viser seg å være det landet som generer mest elektronisk avfall per person.

Norge er verstinger på elektronisk avfall

Rapporten slår fast at vi nordmenn kjøper og kaster mest elektronikk i hele verden – 26 kg per innbygger i 2019. Til sammenligning er dette tallet under 10 kg per innbygger i land som Mexico, Colombia og Chile. 

Dårlig regelverkrundt gjenvinning og tidvis ulovlig eksport av slikt avfall kan bidra til at barn i det globale sør blir utsatt for luftforurensning og miljøgifter som er skadelig for barns helse og hjerneutvikling. Med andre ord – nordmenns levevaner bidrar til dårligere folkehelse andre steder i verden. 

Dette funnet bekymrer UNICEFs generalsekretær i Norge, Camilla Viken:

– Alle barn har rett til å leve i et minst like trygt og friskt miljø som barn i Norge. Derfor må vi raskt sørge for å omstille norsk økonomi og forbruk i tråd med bærekraftsmålene, så vi ikke skader barn i resten av verden, sier Viken. 

Viken er også tydelig på at Norge ikke kan hvile på laurbærene, selv om vi rangerer høyt på mange av indikatorene. 

– Selv om Norge scorer bedre enn mange land på miljøtilstanden her hjemme, vet vi at barn påvirkes av forurensning, naturtap og klimaendringer også i Norge, påpeker hun.

Norske barn utsettes for blyforurensing

Rapporten viser tydelig at miljøgifter er et problem i hele verden – og Norge er intet unntak. 20 millioner barn i de 39 landene har forhøyet nivå av bly i blodet.

På grunn av norske barns inntak av viltkjøtt, har mange et blynivå som er forbundet med helseskader og adferdsproblemer. Dette kan påvirke barns konsentrasjonsevne, hukommelse og evne til å løse problemer. 

Ifølge rapporten har 1,8% av norske barn over 5 mikrogram bly pr. desiliter blod - et nivå som er estimert til å påvirke menneskers IQ. Bly er et grunnstoff, men også en farlig nervegift. Norske barn viser seg å ha et høyere blynivå i blodet enn begge våre naboland Finland og Sverige.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom