Politihøgskolen

Undersøker holdninger til overvåkning

Del

Forskere ved Politihøgskolen undersøker folks holdninger til myndighetenes overvåkning. Forskerne har intervjuet et titalls personer som deltar både foran og bak kulissene i overvåkningsdebatten.

DEBATT: Bør vi ha mer eller mindre overvåkning? (Foto: pexels.com)
DEBATT: Bør vi ha mer eller mindre overvåkning? (Foto: pexels.com)

Overvåkning er et brennbart tema med steile fronter, som aktualiserte seg igjen med nytt lovforslag om etterretningstjenesten som kom i vinter. Forskerne som har studert debatten finner at det til tross for stor uenighet om vi bør ha mer eller mindre overvåkning, er bred enighet på tvers på noen få punkter. 

- Vi ser at alle er opptatt av at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også på nett. Aktører på begge sider de er skeptiske til den velkjente påstanden om at den som ikke har noe å skjule heller ikke har noe å frykte. Det var overraskende å se denne tydelige enigheten på tvers av gruppene, sier forsker Guro Flinterud. 

Forskerne fremhever at det er spesielt at aktørene lander på så ulike standpunkt når de tilsynelatende er enige om de grunnleggende tingene. Kan det være fordi de snakker om forskjellige ting når de snakker om overvåkning? Vi har invitert noen sentrale aktører til diskusjon for å finne ut av det.

Forskningen er finansiert av Nordforsk og er et samarbeid mellom universiteter i Skottland og politihøgskolene i Norge og Finland. 

Kontaktperson for mediene er Guro Flinterud, tlf 992 43 106. 

Presenterer forskningsfunnene på Litteraturhuset 21. mai

Tirsdag 21. mai samler vi representanter fra teknologi, personvern, PST og E-tjenesten for å få dem til å snakke om det som skiller og det som forener. Hva er det egentlig de snakker om når de snakker om overvåkning? 

Paneldeltakere er Jon Wessel-Aas (advokat), Torgeir Waterhouse (IKT-Norge), Jon Fitje Hoffman (PST) og Sofie Nystrøm (E-tjenesten). Ordstyrer er professor Heidi Mork Lomell. Debatten innledes med presentasjon av funn fra studien.

Kontakter

Bilder

DEBATT: Bør vi ha mer eller mindre overvåkning? (Foto: pexels.com)
DEBATT: Bør vi ha mer eller mindre overvåkning? (Foto: pexels.com)
Last ned bilde

Om Politihøgskolen

Politihøgskolen
Politihøgskolen
Slemdalsveien 5
0369 Oslo

23 19 99 00http://www.politihogskolen.no

Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.

Følg saker fra Politihøgskolen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Politihøgskolen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom