Den Norske Opera & Ballett

Ultima i Operaen

Del

15. september går startskuddet for årets Ultima-festival. I Operaen blir det alt fra sjangeroverskridende konsertopplevelser til nyskrevet opera under festivalen.

Lørdag 24. september er det verdenspremiere på den nyskrevne operaen The Listeners. Foto: Adam Olsson.
Lørdag 24. september er det verdenspremiere på den nyskrevne operaen The Listeners. Foto: Adam Olsson.

I 2022 arrangeres Ultima for 31. gang. Norske og internasjonale komponister, utøvere og kunstnere bidrar til å gjøre Ultima til en av verdens største festivaler i sitt slag. Den Norske Opera & Ballett er en av Ultimas medlemmer og presenterer i år disse produksjonene under festivalen:  

KonsertDreams of Our Future
Lørdag17. september er det klart for Dreams of Our Future. Her har komponist og vokalist Sofia Jernberg og sopran Ariadne Greif bedt skolebarn fra Oslo om å tegne, fortelle eller skrive om innholdet i drømmene sine. Dette materialet har Sofia så forvandlet til musikk. Under forestillingen er det barna selv som utgjør koret som framfører drømmesangene.  

På programmet står også den amerikanske samtidskomponisten og pianisten Cory Smythe. Han har skrevet Circulate Susanna, som er inspirert av nostalgiske minner fra familiesammenkomster.  

Filmvisning: Kunngjøringer fra Pariserkommunen. 
Tirsdag 20. september blir det filmvisning av ny opera i formidlingssenteret. Pariserkommunen er hovedpersonen i bestillingsverket Kunngjøringer fra pariserkommunen. Dette er det første større samarbeidet mellom Bernhard Bornstein, Finn Iunker og John Andrew Wilhite-Hannisdal, som sammen med solister fra Operaen og sangere fra Operakoret dramatiserer et av de viktigste sosiale opprørene i moderne tid. Verket er realisert som en film, med videodesign av Lesia Vasylchenko. Etter premierevisningen blir filmen gratis tilgjengelig via operaen.no. 

Konsert: Sophia Brous: Mount Analogue 
Fredag 23. og lørdag 24. september er det duket for en transformativ reise gjennom sinnets surrealistiske fjellheim i Mount Analogue. Denne verdenspremieren er bestilt av Ultima og samler et internasjonalt ensemble av framstående kunstnere under ledelse av den australske sjangeroverskridende kunstneren, musikeren og vokalisten Sophia Brous. Stykket fungerer som et eksperimentelt arbeidsrom, der performance, tekst, musikk og film bidrar til at hver framføring er unik, og følger en ny vei mot fjellet. Stykket bruker fjellsanger, mystiske gjenstander og slående bildespråk gjennom en kombinasjon av performance, opplesning, konsert og audiovisuell installasjon. 

Opera:The Listeners 
Lørdag 24. september er det verdenspremiere på den nyskrevne operaen The Listeners. Mennesker over hele verden hører en dyp, uforklarlig lyd. Da de søker sammen, blir de stemplet som gale. Missy Mazzoli og Royce Vavreks splitter nye opera er en thriller om utenforskap, maktmisbruk og ekkokamre. Operaen er basert på en historie av Jordan Tannahill – med utgangspunkt i et virkelig fenomen! 

Samtale om The Listeners 
Lørdag 17. september vil komponist Missy Mazzoli, librettist Royce Vavrek og regissør Lileana Blain-Cruz fortelle om bakgrunnen for operaen, og om hvordan ideen har utviklet seg til en fullblåst produksjon, i samtale med Rob Young på Sentralensom en del av Ultima Context. 

Kontakter

For anmelderbilletter og mer informasjon, kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver, Camilla Yndestad
E-post: cy@operaen.no
Tlf: 95751006

Bilder

Lørdag 24. september er det verdenspremiere på den nyskrevne operaen The Listeners. Foto: Adam Olsson.
Lørdag 24. september er det verdenspremiere på den nyskrevne operaen The Listeners. Foto: Adam Olsson.
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom