

UiT og NORCE inngår samarbeidsavtale

UiT og NORCE har en felles ambisjon om å bidra til omstilling og nyskaping i næringsliv og offentlig sektor. Avtalen som nå er inngått skal bidra til økt samarbeid om forskning og forskningsbasert innovasjon, og til å skape flere muligheter for bruk av kompetanse på tvers av fagområder og bransjer.
– Vi i nord har samarbeidet med UiT i 40 år, men etter fusjonen og etableringen av NORCE møter vi UiT på en mye større flate, og det åpner seg muligheter for samarbeid rundt store satsninger som de nye «missions», HEU-prosjekter og senterordningene på fornybar forskningsdrevet innovasjon. Sammen vil vi bli en kraftfull aktør som bidrar til å utvikle samfunn og næringsliv i nord, møte utfordringene med et klima i endring, digitalisering, elektrifisering og alle aspekter av det å bygge et bærekraftig samfunn for fremtiden, sier Rune Storvold, avdelingsleder for observasjonssystemer og regionansvarlig for NORCE i Nord-Norge.
Styrker kontakten mellom fagmiljøer
Partene har en ambisjon om at samarbeidet skal gi økt FoU-aktivitet og -kvalitet hos begge parter, og at felles aktiviteter skal bidra til å løse de store samfunnsutfordringene regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
– Det er viktig at NORCE og UiT nå videreutvikler og forsterker det langvarige og gode samarbeidet som er etablert. Særlig spennende blir det å utvikle et tettere samarbeid rettet inn mot forskningsmidler fra Horisont Europa, sier Dag Rune Olsen, rektor ved UiT.
Thor Arne Håverstad, konstituert konsernsjef i NORCE ser frem til et tettere samarbeid:
– Samarbeidsavtalen bekrefter at UiT og NORCE ser verdien av samarbeid innenfor forskning og innovasjon framover, der vi i felleskap kan bidra økt til forsknings- og innovasjonsinnsats i en stadig viktigere region for Norge og det internasjonale samfunnet, sier Håverstad.
Toppledelsen ved NORCE og UiT vil møtes årlig for å diskutere saker knyttet til samarbeidet. I det daglige vil en arbeidsgruppe sammensatt av representanter fra NORCE og UiT ivareta løpende oppgaver. Samarbeidsprosjekter vil bli regulert gjennom særskilte prosjektavtaler.
– Vi har den senere tiden hatt god dialog om et forsterket samarbeid. Vi har komplementære miljøer og en forskningsinfrastruktur i toppklasse. Det legger et godt grunnlag for å følge opp ambisjonene i denne avtalen, sier Camilla Brekke, prorektor for forskning og utvikling ved UiT.
Sterk regional forankring
Ved å samarbeide i utvalgte prosesser om nasjonale og internasjonale midler til større satsinger, vil partene kunne stå sterkere. Partene ønsker blant annet å samarbeide strategisk om forskningssentre og EU-satsinger.
Samarbeidet vil særskilt omfatte:
- Felles senterdannelser
- Felles eksternt finansierte forskningsprosjekter
- Utveksling av personell (II-stillinger)
- Samarbeid om lokaler, infrastruktur og vitenskapelig utstyr
- Kurs- og utdanningssamarbeid (hospitering master, phd)
- Profilering
Nøkkelord
Kontakter
Camilla AadlandKommunikasjonssjef
Tel:+47 950 43 924caaa@norceresearch.noCamilla BrekkeProrektor for forskning og utviklingUiT Norges arktiske universitet
Tel:91588660camilla.brekke@uit.noBilder


Om NORCE
NORCE er et uavhengig forskningsinstitutt, som driver forskning, utvikling og innovasjon i samarbeid med offentlig og privat sektor. Instituttet forsker innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi.
NORCE er lokalisert fra Alta og Tromsø i nord, Bergen, Haugesund og Stavanger i vest, til Kristiansand i sør og Oslo i sørøst. Instituttet har 750 ansatte fra 50 ulike nasjonaliteter. Tromsøkontoret har ca 60 ansatte.
Forskningsinstituttet ble dannet i 2018, og er tuftet på de tidligere forskningsinstituttene Uni Research, International Research Institute of Stavanger (IRIS), Christian Michelsen Research (CMR), Agderforskning, Uni Research Polytec, Teknova, Norut Northern Research Institute og GenØk - Senter for biosikkerhet.
De største eierne i NORCE er de fire universitetene i Bergen, Stavanger, Agder og Tromsø, enten som direkte eiere eller gjennom regionale holdingselskaper. Øvrige eiere er fylker og kommuner, forskningsstiftelser, samt selskaper innen industri og finans.
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder spredt over hele Nord-Norge: Alta, Bodø, Hammerfest, Harstad, Kabelvåg, Kirkenes, Longyearbyen, Mo i Rana, Mosjøen, Narvik og Tromsø.
Universitetet har over 17 000 studenter og 3700 ansatte og tilbyr 281 studieprogrammer.
UiT ble etablert etter et stortingsvedtak i 1968, og de første studentene ble immatrikulert i 1972.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Høy turnover i Agder – over halvparten forsvinner etter 4 år31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidstakere som kommer til Agder har høy sannsynlighet for å forlate jobben i regionen etter kort tid. Kun 45 % jobber fortsatt i Agder etter 4 år.
Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.