UiO deler teknologi som kan spore og begrense spredning av koronaviruset
Forskere ved UiO samarbeider med WHO om systemer for helseovervåking. Nå er teknologien tilpasset koronaviruset Covid-19.
Siden 1996 har Universitetet i Oslo (UiO) utviklet programvareplattformen DHIS2. DHIS står for District Health Information Software og er et helseinformasjonssystem basert på åpen kildekode, mobilnettet og mobile enheter.
UiO samarbeider blant annet med Verdens Helseorganisasjon (WHO) og Det Globale Fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (GFATM) for å styrke informasjonsbruk i helsesektoren i land med stor sykdomsbyrde.
– Systemet er per i dag i bruk i 67 land i Afrika og Asia. Nye tilpasninger av DHIS2 gir nå mulighet for å registrere og spore mistenkte og bekreftede tilfeller av covid-19, samt raskt analysere og presentere dataene, sier Kristin Braa ved Institutt for informatikk ved UiO.
Sri Lanka først ute
Partnere i Sri Lanka var de første som opprettet et overvåkingssystem for koronaviruset med DHIS2-teknologien. Det skjedde etter en forespørsel fra helsedepartementet for å overvåke reisende fra høyrisikoland.
– De delte også arbeidet sitt med DHIS2-nettverket slik at andre enkelt kunne bruke samme tilnærming.
– I etterkant har helsemyndigheter i Fiji, Palestina, Gambia og andre land begynt arbeidet med egne versjoner av systemet, sier Kristin Braa.
Kan tilpasses lokale behov
Et globalt team ledet av UiO har utviklet en standardisert versjon av DHIS2 for overvåking av covid-19 som følger WHOs retningslinjer.
– Det kan enkelt tilpasses hvert lands behov, sier Kristin Braa.
Arbeidet har dratt veksler på eksemplet fra Sri Lanka, erfaringer fra Vietnam og arbeid med overvåking av sykdommer med partnere i Afrika.
Mer informasjon om overvåkningssystemet DHIS2 COVID-19 – inkludert en interaktiv online demo og en nedlastbar versjon av programvarepakken – er tilgjengelig på nettstedet DHIS2.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin Braa, professor ved Institutt for Informatikk, Universitet i Oslo og leder av HISP-UiO:
kristin.braa@gmail.com, 416 30 260.
Bilder

Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Hvorfor fører noen jordskjelv til enorme skader mens andre blir borte langt under bakken?22.4.2021 13:14:29 CEST | Aktuelt
Med millionstøtte fra EU håper Francois Renard å komme nærmere et av geologiens store spørsmål: Hvordan skal vi klare å forutse jordskjelv?
Den norske hjortestammen vokser i rekordfart19.4.2021 10:44:39 CEST | Aktuelt
Resultatet av hjorteeksplosjonen er skrantne dyr og oppspiste hager og åkre.
Trommende torsk går til scenen18.4.2021 16:51:04 CEST | Aktuelt
Under paringen lager torsk trommelyder for å imponere hverandre og for å kommunisere. Nå tar forskere og musikere trommingen til konsertscenen.
Nå er maskinene klare til å tolke hva du føler og mener18.4.2021 11:12:23 CEST | Aktuelt
Språket har vært et hinder for at kunstig intelligens kan gå løs på norske tekster. Nå har forskere kommet over kneika. Da vil Medie-Norge være med.
– Dilemmaet rundt AstraZeneca-vaksinen er langt frå unikt29.3.2021 08:02:32 CEST | Aktuelt
Koronavaksinen er ikkje det einaste tilfellet der moglege biverknadar må vegast opp mot moglege skadeverknadar om ein ikkje tek legemiddelet.
Droner som snakker sammen, kan finne savnede i rekordfart29.3.2021 07:42:19 CEST | Aktuelt
Dronesvermer kan høres skummelt ut. Men i fremtiden kan droner som snakker sammen, bli viktige brikker i redningsarbeid og overvåkning.
Nytt gjennombrudd innen enzymforskning23.3.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Disse funnene har potensielt medisinsk betydning, f. eks. for å bedre forstå mekanismene som ligger bak sykdommer, og å utvikle nye typer behandling. Dette er grunnforskning som gir kunnskap om den biokjemiske og biologiske funksjonen til enzymer i en menneskecelle.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom