Turmattips til vinterferien
Når mye annet er stengt er naturen alltid åpen, og klar for å ta imot oss. Gode forberedelser bidrar til gode turopplevelser og varige minner.
- Det er ikke lengden på turen som teller – det er kosen og gleden med å være sammen ute, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Mange barn elsker å være på tur – men det er ofte de voksne som er opptatt av lengden på turen. Nå er det fine muligheter for både tur til akebakken, skøyteisen og tur på ski. Uansett hvor turen går er det viktig at den foregår på barnas premisser. På den måten blir det en fin dag for alle.
Slik kan dere forberede turmat hjemme
Barn elsker å bake, og grove grønnsaksmuffins kan være super turmat. Stolt kan de servere eget bakverk, og spise med god appetitt etter en tur i frisk luft. Oppskåret frukt og grønnsaker i staver kan barna også være med å forberede, mens dere snakker om turen dere planlegger.
Vil du ha med noe varmende passer det godt med suppe på termos.
Slik kan du lage deilig mat på primus eller på bål
Vårt beste tips er «rivesuppe» - gjerne etterfulgt av pannekaker. Det krever litt forberedelse hjemme, men lykken er stor når rasteplassen er inntatt.
Rivesuppen lages enkelt med vann og buljongterning som kokes opp. Så heller du i assorterte grønnsaker som er hakket fint eller revet på rivjern – simsalabim og suppen er klar på bare noen minutter. Deilig varmende suppe kan servers i kopp – da er det enkelt å unngå søl for både små og store.
Når den store sulten er stillet kan pannekakene stekes. Ta med panekakerøre på en flaske og gjerne noen friske bær til topping.
Potet og tomatsalat til pølsene
Pølser på bålet er godt. Med en potetsalat, som kan lages med kalde poteter fra i går og noen andre grønnsaker, blir den fort til et mer komplett måltid. Noen småtomater og agurk i skiver er deilig «ventemat» mens bålet blir klart og pølsene grilles.
Påfyll underveis holder energien oppe
Alle fine maskineri trenger skikkelig påfyll også kroppen vår.
- Frukt skåret i biter smaker godt og slukker tørsten. – Når appelsinskiver og eplebåter ligge sammen i en boks eller pose holder eplene seg fine uten å bli brune, forteller Gerd.
En liten pose med usaltede nøtter og rosiner kan være godt hvis turen blir lang, og selvsagt er det lov med en liten sjokoladebit også.
Med gode forberedelser og god mat i magen gjennom dagen blir humøret godt og turgleden vokser.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom