Opplysningskontoret for frukt og grønt

Turmattips til vinterferien

Del

Vinterferien er her og gjennom det siste året har mange av oss lært å bruke naturen. Omtrent 600.000 barn har vinterferie fra skolen de nærmeste to ukene. Nå ser det ut til at den strenge kulden slipper taket mange steder og da blir det enklere å spise og lage mat ute.

Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute.
Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute.

Når mye annet er stengt er naturen alltid åpen, og klar for å ta imot oss. Gode forberedelser bidrar til gode turopplevelser og varige minner.

-          Det er ikke lengden på turen som teller – det er kosen og gleden med å være sammen ute, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Mange barn elsker å være på tur – men det er ofte de voksne som er opptatt av lengden på turen. Nå er det fine muligheter for både tur til akebakken, skøyteisen og tur på ski. Uansett hvor turen går er det viktig at den foregår på barnas premisser. På den måten blir det en fin dag for alle.

Slik kan dere forberede turmat hjemme

Barn elsker å bake, og grove grønnsaksmuffins kan være super turmat. Stolt kan de  servere eget bakverk, og spise med god appetitt etter en tur i frisk luft. Oppskåret frukt og grønnsaker i staver kan barna også være med å forberede, mens dere snakker om turen dere planlegger.

Vil du ha med noe varmende passer det godt med suppe på termos. 

Slik kan du lage deilig mat på primus eller på bål

Vårt beste tips er «rivesuppe» - gjerne etterfulgt av pannekaker. Det krever litt forberedelse hjemme, men lykken er stor når rasteplassen er inntatt.

Rivesuppen lages enkelt med vann og buljongterning som kokes opp. Så heller du i assorterte grønnsaker som er hakket fint eller revet på rivjern – simsalabim og suppen er klar på bare noen minutter. Deilig varmende suppe kan servers i kopp – da er det enkelt å unngå søl for både små og store.

Når den store sulten er stillet kan pannekakene stekes. Ta med panekakerøre på en flaske og gjerne noen friske bær til topping.

Potet og tomatsalat til pølsene

Pølser på bålet er godt. Med en potetsalat, som kan lages med kalde poteter fra i går og noen andre grønnsaker, blir den fort til et mer komplett måltid. Noen småtomater og agurk i skiver er deilig «ventemat» mens bålet blir klart og pølsene grilles.

Påfyll underveis holder energien oppe

Alle fine maskineri trenger skikkelig påfyll også kroppen vår.

-          Frukt skåret i biter smaker godt og slukker tørsten.  – Når appelsinskiver og eplebåter ligge sammen i en boks eller pose holder eplene seg fine uten å bli brune, forteller Gerd.

En liten pose med usaltede nøtter og rosiner kan være godt hvis turen blir lang, og selvsagt er det lov med en liten sjokoladebit også.

Med gode forberedelser og god mat i magen gjennom dagen blir humøret godt og turgleden vokser.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute.
Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute.
Last ned bilde
Suppe på termos varmer godt på tur.
Suppe på termos varmer godt på tur.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Utviklingen i det norske frukt- og grøntmarkedet 202016.3.2021 11:30:00 CET | Pressemelding

Det har knyttet seg spesielt stor spenning til tallene for frukt- og grøntmarkedet i koronaåret 2020. Store endringer har skjedd i forbrukervaner og handlemønster. Har dagligvaremarkedet klart å ta igjen salget som storhusholdningsmarkedet har tapt som følge av stengte kantiner, restauranter og hoteller? Dette var et av spørsmålene som ble belyst og forsøkt besvart i webinaret i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), tirsdag 16. mars 2021.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom