Kasakhstans Ambassade i Norge

Turkistan utnevnt til åndelig hovedstat i den tyrkiske verden

Del

The Turkic Council, det offisielle samarbeidsrådet mellom de tyrkiskspråklige landene, erklærer byen Turkistan sør i Kasakhstan som sin åndelige hovedstad.

Mausoleet til Khoja Ahmed Yasawi i Tukerstan (Foto: Kasakhstans utenriksdepartement)
Mausoleet til Khoja Ahmed Yasawi i Tukerstan (Foto: Kasakhstans utenriksdepartement)

Utnevnelsen skjedde under et toppmøte i slutten av mars.

Møtet skulle etter planen holdes i Turkistan, men på grunn av koronapandemien ble det avholdt digitalt.

Godt samarbeid

Under sin åpningstale la Kasakhstans president, Kassym-Jomart Tokayev, vekt på at Turkistan er et historisk og hellig sted for det tyrkisk-språklige folkeslag.

–Vårt mål er å forvandle den tyrkiske verdenen til en av de viktigste økonomiske, humanitære og kulturelle regionene i det tjueførste århundre. Dagens toppmøte holdes under mottoet «Turkistan – den åndelige hovedstaden i den tyrkiske verden», sa Tokayev.

Til tross for utfordringer som har dukket opp siden organisasjonen ble stiftet i 2009, fremhevet presidenten at samarbeidet mellom landene aldri har stoppet opp, og at de fremover må jobbe for å finne nye måter å styrke forholdet mellom landene på. En av hovedutfordringene han trakk frem er koronapandemien.

I kampen mot pandemien er massevaksinering avgjørende for å stoppe spredningen av viruset. Og fremfor at det internasjonale samfunnet skal handle isolert i kampen mot viruset, oppfordret han medlemslandene til å støtte hverandre med kunnskap og erfaringer.

-På FNs 75. generalforsamling tok Kasakhstan initiativ til å starte det internasjonale biosikkerhetsbyrået. Det er ingen tvil om at dette vil bidra til forebygging av biologiske trusler og utveksling av data om farlige sykdommer i fremtiden, sa presidenten.

Store muligheter

I likhet med i store deler av verden, opplevde også medlemslandene i det tyrkiske rådet økonomisk nedgang i året som har gått. Handelsomsetningen mellom medlemslandene var på syv milliarder dollar, som er 11,2 prosent lavere enn før pandemien.

– En av hovedutfordringene for landene våre er å øke handelsomsetningen. Det er store investerings-, handels-, og økonomiske muligheter i Turkistan-regionen. Med tanke på det enorme ressursgrunnlaget, den menneskelige kapitalen og mulighetene innen turisme, foreslår jeg at det opprettes en økonomisk sone i Turkistan-regionen for å forene de tyrkisk-språklige landene, sa Tokayev.

Han pekte også på at landene kan samarbeide tettere om vannressurser og i energisektoren.

–Vannutfordringene i regionen er spesielt viktige, og kan forårsake alvorlige problemer. Effektiv og rettferdig bruk av våre felles vannressurser er nøkkelen til stabilitet og velstand i våre land, sa Tokayev.

Presidenten foreslo videre at det utvikles et samarbeid innen kunstig intelligens, ny teknologi, digitalisering og netthandel.

–Et slikt samarbeid vil fremme innovativ utvikling og styrke konkurransekraften til våre land, sa han og viste til Kasakhstans fokus på effektiviserende digital teknologi innen bank- og finanssektoren.

Felles finansinstitusjon

Presidenten ba også deltakerne på toppmøte forberede seg på opprettelsen av et felles Investerings- og integrasjonsfond mellom samarbeidslandene. Han foreslo at finansinstitusjonen får hovedkvarter ved Astana International Financial Center (AIFC) i Nur-Sultan.

–Dette vil være en plattform som kombinerer erfaringer fra internasjonalt anerkjente finansinstitusjoner med moderne verktøy. Senteret gir store muligheter til å tiltrekke seg store investeringer i tyrkisk-språklige land.

Med ønske om å økt samarbeid innen utdanning, humanitære og akademiske felt, foreslo Tokayev også at det opprettes et eget utdanningsfond ved navn «Great Turkic People». Fondet vil ha som formål å styrke den faglige utviklingen i medlemslandene, samt gi større muligheter for utveksling.

–Vi vil dele ut 50 stipend til unge mennesker i regionen til bachelorstudier ved Khoja Ahmed Yasawi International Kazakh-Turkish University, sa Tokayev.

Presidenten ønsker også nye arkeologiske utgravinger i Turkistan, i håp om å gjøre flere historiske funn.  

-Dessuten ville det vært bra om vi bygde et felles arkitektonisk monument i Turkistan for å symbolisere vennskapet og fellesskapet til det tyrkiske folk, sa Tokayev.

Nøkkelord

Bilder

Mausoleet til Khoja Ahmed Yasawi i Tukerstan (Foto: Kasakhstans utenriksdepartement)
Mausoleet til Khoja Ahmed Yasawi i Tukerstan (Foto: Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde
Kasakhstans President Kassym-Jomart Tokayev (akorda.kz)
Kasakhstans President Kassym-Jomart Tokayev (akorda.kz)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Seminar-suksess om mangfold og nasjonsbygging1.6.2021 19:32:43 CEST | Pressemelding

2021 markerer 30-årsjubileet for opprettelsen av Kasakhstan som uavhengig stat etter Sovjetunionens fall. Siden den gang har Kasakhstan tatt store steg for å modernisere landet sosialt, kulturelt og økonomisk. Som et ledd i markeringen skal Kasakhstan ha en rekke arrangementer i Norge. Det første arrangementet ble avholdt digitalt i forrige uke. Seminaret hadde etnisk mangfold og nasjonsbygging som tema, og ble en stor suksess.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom