Standard Norge

Tryggere tatovering med ny Norsk Standard

Del

Etter en tid med stenging som følge av korona-pandemien er det igjen mulig å bli tatovert. Krav til sikker og hygienisk praksis har alltid vært viktig, men ikke minst denne perioden og gjenåpningen viser hvor ekstremt viktig det er.

Illustrasjon: Pixabay
Illustrasjon: Pixabay

En ny felles europeisk standard med retningslinjer og krav til tatovering og tatoveringstjenester skal bidra til nettopp sikker og hygienisk praksis. Standarden, NS-EN 17169, setter krav til hygiene før, under og etter tatovering. Den gir retningslinjer for tatovører og deres rutinemessige samhandling med kunder og offentlige myndigheter.

Målet med standarden er å være et hjelpemiddel for både kundene og de som utfører tatoveringstjenester. I tillegg vil standarden også være et verktøy for myndighetene som kontrollerer tjenestene. 

Sikkerhet for kunden og ansatte

Enhver som utfører tatovering, er ansvarlig for sine egne kunders og andres sikkerhet med tatoveringsprosessen, og det er viktig å minimere smittefaren ved å bruke riktige prosedyrer for hygiene. Standarden setter krav og gir retningslinjer for slike prosedyrer som skal brukes for å sikre optimal beskyttelse av både kunden, tatovøren og andre i virksomheten mot smitte.

Standarden setter krav til

 • Registrering av virksomheten med nødvendige lisenser og krav til at dette skal være tilgjengelig ved inspeksjon
 • Opplæring og hva den skal inneholde. Dette skal omfatte læreplan, minst en dag med praktisk trening, og en vurdering av en kompetent person i et passende miljø
 • Førstehjelp og utilsiktet nålestikkskade
 • Vaksinasjon
 • Rom for utføring av tatovering
 • Avfallshåndtering
 • Konvensjoner og utførelsespraksis
 • Renhold, desinfisering og sterilisering av utstyr og fasiliteter
 • Behandling av utstyr som ikke er engangsutstyr
 • Prosessen for tatovering som også inkluderer krav til
  - inngåelse av avtale mellom utfører og kunde
  - aldersgrense
  - restriksjoner på hvem som kan få tatovering
  - informasjon til kunden om behandling og restriksjoner etter påføring av tatovering
  - håndhygiene
  - verneutstyr
  - behandling av hudområdet før tatovering
  - utstyr som brukes
  - fargestoffer (blekk)
  - rensing av hud før påføring av tatovering
  - rensing av nåler
  - selve tatoveringsutførelsen 

Regelverk i Norge

I Norge er overordnede krav til tatovering, tatoveringsprodukter, hygiene og godkjenning av lokaler beskrevet i forskrift for produksjon, import og omsetning mv. av tatoveringsprodukter og andre produkter til injisering i huden i kosmetisk hensikt og forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet m.v. Standarden er ment å være et supplement til denne norske forskriften, og vil også gjøre det lettere å etterleve kravene som stilles der.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjon: Pixabay
Illustrasjon: Pixabay
Last ned bilde

Om Standard Norge

Standard Norge
Lilleakerveien 2A
0283 Oslo

+47 67 83 86 00http://www.standard.no

Standard Norge er en medlemsorganisasjon som fastsetter og utgir Norsk Standard. Organisasjonen er det norske medlemmet i den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO og den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN.

Følg saker fra Standard Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Standard Norge

Sporbarheten til sjømatprodukter - Merking av fiskekasser2.10.2020 10:55:21 CESTPressemelding

Sentrale aktører i sjømatnæringen har kommet fram til at logistikk- og driftskostnader i dag utgjør opptil 15 % av salgsverdien for sjømat. Bruk av standardiserte merkings- og sporbarhetsordninger kan redusere driftskostnadene og tiden og ressursene som kreves for å oppfylle juridiske forpliktelser, redusere driftskostnadene og samtidig møte økende krav fra kunder og forbrukere, inkludert krav til bærekraft.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom