Huseierne

Tre feller i DNBs rentekutt: -Skaper usikkerhet for norske boligeiere

Del

Huseierne er skuffet over at DNB på fredag ikke fulgte opp Norges Bank og senket renten med 0,5 prosentpoeng. - Det ligger tre feller for norske boligeiere inne i rentebeslutningen til DNB, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne
Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne

- Boliglånet er det viktigste bokostnaden for de aller fleste norske boligeiere. I en tid med stor økonomisk usikkerhet er det viktig at bankene følger opp signalene fra Norges Bank på fredag, sier Huseiernes generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Norges Bank senket fredag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Dette er et kraftig kutt fra Norges Bank og det ble gjort utenom vanlige rentemøter. Kuttet ble gjort for å dempe usikkerheten i norsk økonomi som følge av korona-utbruddet.

DNB var første bank ut på fredag til å annonsere rentekutt. Men selv om de var raskt ute, kommenterer Huseiernes Morten Andreas Meyer at han på vegne av norske boligeiere er kritisk til DNBs beslutning:

Han peker på at det er tre feller i DNBs rentekutt:

- DNB senket renten med 0,35 prosentpoeng – ikke 0,5 prosentpoeng: -I disse spesielle tidene burde banken følge opp med å gjøre det samme kuttet. Dette er en dugnad for å holde landet igang, og her må også DNB og DNBs eiere bidra fullt ut, sier Morten Andreas Meyer.

- Kutter ikke likt for alle: - I sin melding skriver DNB at de kutter renten med «inntil» 0,35 prosentpoeng. Det er altså ikke sikkert at alle kundene får hele kuttet på 0,35 prosentpoeng en gang. Ulike undersøkelser har vist at det ofte er de mest trofaste kundene som ikke får fullt kutt og som dermed taper ekstra, sier Morten Andreas Meyer.

- Venter seks uker på å sette ned for eksisterende kunder: - Banken kutter renten for eksisterende kunder først etter seks uker. Dette i tråd med reglene, men i disse spesielle omstendighetene burde banken gått foran med et godt eksempel og gitt kuttet til alle nå, sier Morten Andreas Meyer.

DNB er modellen for de andre bankene

- Som landets største bank med staten som stor aksjonær er DNB er modellen for de andre bankene. Nå frykter vi at de andre bankene også velger å kutte boliglånsrenten mindre enn rentekuttet fra Norges Bank.Dermed sitter norske boligeiere igjen som tapere, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

-Vi oppfordrer derfor de andre bankene til å vise større ansvar for vanlige lønnsmottakere og boligeiere enn hva DNB har gjort i denne situasjonen, fortsetter Meyer.

Forbrukerne må være aktive

De andre bankenes rentebeslutninger er ventet i uken som kommer. DNBs kunder får melding om hvordan rentekuttet slår ut for dem på tirsdag.

Huseiernes råd til norske boligeiere er klart:

- Forbrukerne må nå være aktive. Følg med på rentebeslutningen i din bank. Ta kontakt med banken for å sjekke at de gir hele rentekuttet til deg. Og ring også å be om at rentenedsettelsen skal gjelde for deg umiddelbart. Dette vet vi mange banker gjør for de som tar denne telefonen, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne
Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne
Last ned bilde

Om Huseierne

Huseierne
Huseierne
Fred. Olsens gate 5
0152 Oslo

22 47 75 00http://www.huseierne.no

Huseierne er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for norske boligeiere. Våre 225.000 medlemmer bor i hus, leiligheter, sameier, borettslag og gårdeiere. Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk, byggteknisk og økonomisk rådgivning til medlemmene.

For mer informasjon: besøk vår nettside og følg oss på Twitter og Facebook.

Følg saker fra Huseierne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Huseierne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom