Huseierne: Konkurransetilsynet må stoppe Nordeas oppkjøp av Danske Bank

Del

-Bankkonkurransen i Norge er under press. At Nordea nå kjøper opp Danske Banks privatkundevirksomhet svekker konkurransen ytterligere. Oppkjøpe må derfor stoppes, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Huseierne

-Økt konsentrasjon i markedet vil svekke konkurransen om boliglånskundene og gjøre det verre for forbrukerne. I fjor var det bare 7 prosent som byttet bank. Samtidig melder bankene om rekordresultater. Det viser at konkurransen i bankmarkedet er for dårlig, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

-Rentene på boliglånet er den største bokostnaden for de fleste norske husholdningene. Nå passerer rentene på boliglån snart seks prosent og vi er derfor avhengig av at det er god konkurranse i bankmarkedet. Hvis Nordea får lov til å kjøpe opp Danske Banks privatkundevirksomhet, vil dette svekke konkurransen betydelig. Vi ønsker ikke at det skal skje, sier Morten Andreas Meyer.

- Vi forventer at Konkurransetilsynet går grundig inn i saken og ser dette fra forbrukernes side. Bankkonkurransen har blitt svekket de siste årene gjennom flere oppkjøp. Senest da DNB fikk lov til å kjøpe Sbanken, noe vi var sterkt imot.  

-Derfor er det viktig at Konkurransetilsynet denne gangen foretar grundige undersøkelser på egenhånd før de kommer med sin avgjørelse, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Regjeringen må trå til for å bedre bankkonkurransen

-Regjeringen har i Hurdalsplattformen lovet å bedre bankkonkurransen i Norge. Men mens regjeringen har vært ved makten, har konkurransen blitt dårligere gjennom store oppkjøp. Derfor forventer vi nå at regjeringen kommer med forslag til å forbedre bankkonkurransen, sier Morten Andreas Meyer

- Vi i Huseierne har foreslått fire tiltak for å forbedre bankkonkurransen. I tillegg bør regjeringen vurdere strukturelle grep for å sikre bedre konkurranse mellom små og store banker, sier Morten Andreas Meyer.

Dette er Huseiernes forslag for å forbedre bankkonkurransen:

  • Forbedret renteinformasjon i Finansportalen gjennom bankers rapportering av gjennomsnittlige renter på utbetalte boliglån
  • Rapporteringsplikt for bankene om hvilke geografiske områder de tilbyr lån i
  • Krav til offentliggjøring av data som danner grunnlag for bankers beslutninger om tildeling av og prissetting av lån – kommunescore og områdescore
  • Tydeligere plassering av ansvar for tilsyn og økt satsing på tilsyn til forbrukernes beste

Forslagene er utdypet her: https://www.huseierne.no/nyheter/fire-tiltak-for-bedre-bankkonkurranse/

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Huseierne

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Huseierne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye