Trålervraket Northguider er fjernet
I en vellykket aksjon har bit for bit av tråleren blitt fraktet bort fra Hinlopenstredet ved Svalbard.

Fartøyet grunnstøtte den 28. desember 2018 i et vernet område. Mannskapet ble reddet ut under svært utfordrende forhold. Etter kort tid ble Northguider tømt for diesel. Men ut fra de høye miljøkrav norske myndigheter har satt for Svalbard, ble det også viktig at vraket skulle fjernes.
Utfordrende vrakfjerning
Det har aldri tidligere vært gjennomført vrakfjerning så langt nord. Kystverket har med bakgrunn i Svalbardmiljøloven pålagt rederiet å hindre miljøskade og fjerne vraket.
Fjorårets forsøk med oppretting, tetting og deretter slep til fastlandet, måtte avbrytes på grunn av uvanlig vanskelige vær- og isforhold.
Siste fase har nå i sommer vært å få delt opp tråleren i mindre deler (ca. 50 deler a 5 tonn) som løftes over på en lekter for så å fraktes bort.
- Denne operasjonen har vært unik. Ingen håndtering av vrak er noen gang gjort så langt nord. I tillegg så lang unna muligheter for logistikkstøtte og andre funksjoner. Det viktig er at vraket nå er borte fra et viktig verneområde i et meget sårbart miljø.
Gjennomføringen av aksjonen betegner Rune Bergstrøm ved Beredskapsavdelingen som en suksess, selv om det har vært noen utfordringer underveis.
- Aksjonen har gitt oss mye lærdom som kan tas med i framtidig beredskapsplanlegging for våre nordområder.
Inspeksjon gjennomført
Denne helgen har Kystverket og Sysselmannen vært på en inspeksjon for å se at oppdraget var utført i henhold til de føringer som var gitt. En gjennomgang av videoer fra dykkere på stedet der vraket lå, viser at alt var fjernet. Jernavfall var tatt over i en lekter med magnet, mens dykkere hadde fjernet annet materiale.
Hvordan vrakdelene nå sikres og transporteres på slepet fra Hinlopen og ned til fastlandet er også sjekket. Klargjøring av slepet og ferden sørover er allerede i gang.
Syv fartøy (to norske) og mer enn 80 mannskaper har vært i virksomhet i Hinlopen denne sommeren.
Nøkkelord
Kontakter
Solveig Moe FrølandKommunikasjonsdirektør
Tel:+47 922 08 089solveig.moe.froland@kystverket.noBilder


Om Kystverket
Kystverket er ein nasjonal etat for kystforvalting, sjøsikkerheit og beredskap mot akutt forureining. Kystverket arbeider aktivt for ein effektiv og sikker sjøtransport gjennom å ivareta transportnæringas behov for framkome og effektive hamner. Kystverket driv førebyggande arbeid og reduserer skadeeffektane ved akutt forureining, og medverkar til ein bærekraftig utvikling av kystsona. Kystverket ligg under Samferdselsdepartementet.
Følg saker fra Kystverket
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Kystverket
Kystverket starter utbedringen av innseilingen til Grenland rett over nyttår23.12.2020 13:00:43 CET | Pressemelding
Første uka i januar starter Kystverket anleggsarbeidet med å utbedre innseilingen til Grenland.
165 millioner plastkuler er fjernet fra norske strender11.11.2020 08:30:00 CET | Pressemelding
Nærmere 800 steder og tusenvis av kilometer er saumfart, og 3,5 tonn plastpellets er tatt opp siden mai. Ryddeaksjonen avsluttes nå for vinteren, men fortsetter til våren dersom det trengs.
Kystverket vil øke satsingen på satellittbasert sjøovervåkning9.11.2020 14:10:20 CET | Pressemelding
Til enhver tid seiler det rundt 1000 fartøy langs norskekysten og i norske havområder. Noe av denne trafikken representerer en sikkerhetsrisiko. For å forhindre ulykker som kan resultere i tap av liv eller miljøskade, overvåker Kystverket risikotrafikk i norske farvann. Her brukes det satellitt-teknologi. Nå har disse satellittene passert sin planlagte levetid. Det haster med å fornye dem.
Kystverket vil styrke overvåkning av skipstrafikk22.10.2020 13:23:17 CEST | Pressemelding
Ved å avverge skipsulykker bidrar Kystverkets sjøsikkerhetstjenester til å redusere risikoen for akutt forurensing og tap av menneskeliv på norskekysten. Vekst i havnæringene og i sjøtransporten vil sammen med klimaendringer kreve ytterligere styrking av disse tjenestene for å unngå at sjøsikkerheten blir svekket på sikt.
Fjerner eierløse blåskjellanlegg på Vestlandet22.10.2020 09:07:33 CEST | Pressemelding
Kystverket rydder i disse dager gamle blåskjellanlegg fra fjordene i Vestland fylke. Så langt er 7,5 tonn marint søppel tatt opp fra sjøen.
God samfunnsøkonomi i satsing på sjøvegen19.10.2020 15:05:52 CEST | Pressemelding
Kystverket foreslår ei rekke prosjekt med positiv samfunnøkonomisk lønsemd i sine prioriteringar til Nasjonal transportplan 2022–2033.
1,4 millioner tonn gods skal overføres fra vei til sjø15.10.2020 14:38:16 CEST | Pressemelding
North Sea Container Line (NCL), Sea-Cargo Skips AS og Eureka Shipping Ltd. har fått tilsagn om økonomisk støtte for prosjekter som skal få transport av gods over fra vei til sjø. I alt er støtten på 92,2 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom