Henie Onstad Kunstsenter

Tone Hansen går til Munch

Del

Etter 11 år i som direktør ved Henie Onstad Kunstsenter trer Hansen inn i ny direktørstilling på Munchmuseet.

Direktør Tone Hansen Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter
Direktør Tone Hansen Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter

– Teamet på Henie Onstad har gjennom 11 år skapt et kunstmuseum i verdensklasse, med klar kunstnerisk profil innen avantgarde, samtidskunst, fotografi og likhet og mangfold. Vi har etablert en rekke sterke samarbeidspartnere, renovert hovedbygningen, laget nye utstillingssaler og utvidet formidlingsprogrammet. Med den nye strategien for vekst, der Henie Onstad skal møte publikum med gjestfrihet og store opplevelser innen kunst, kultur og musikk, er jeg sikker på at suksessen fortsetter, sier Tone Hansen, avtroppende direktør ved Henie Onstad Kunstsenter. 

– Det er med stolthet jeg overlater Henie Onstad til nye krefter, og gleder meg til å følge Henie Onstad som gjest. Jeg takker styret som har vist stor tillit, sterke økonomiske partnere og støttespillere som sikrer et bredt program, og Bærum kommune som engasjert partner av et av Norges mest unike og dynamiske museer, fortsetter Hansen.

Hansen har vært ansatt ved kunstsenteret i 13 år, to av årene som kurator og de siste elleve som direktør. Hun overtok stillingen i august 2011 etter Karin Hellandsjø. 

– Jeg vil overbringe mine varmeste gratulasjoner til Tone Hansen. Kunstsenteret har lagt en ekspansiv strategi tilpasset vårt sterke faglige og innovative miljø, og Henie Onstad Kunstsenter er stolt av å representere kvaliteter som gjør at vår direktør er tilbudt oppgaven å lede Munchmuseet videre, sier Marianne Blystad, styreleder ved Henie Onstad Kunstsenter. 

– Prosessen med å rekruttere en direktør for å videreføre dette spennende arbeidet er igangsatt. I mellomtiden er jeg helt sikker på at vi har de riktige ressurser til å holde i tøylene. På vegne av oss alle ved Henie Onstad Kunstsenter ønskes Hansen lykke til i sin nye stilling, fortsetter Blystad.

 En rekke strategiske prosesser og prosjekter er igangsatt, eller gjennomført under Hansens ledelse:

  • Fra 100 til 200:Fordi det vi skaper fortjener å bli sett av flere!Ny strategi for vekst der målet er å gjøre kunsten tilgjengelig for et større publikum. Som ledd i vekststrategien, utvikler Henie Onstad Nordens største verksted for kreativ og kunstnerisk aktivitet for barn, unge og voksne, med mål om åpning i 2024.
  • Initiert og gjennomført ombygging og etablering av Sal Merz i tidligere ubenyttede arealer til museumsstandard gjennom finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB og Bærum kommune. Tegnet av Snøhetta og Luca Frei. Salen er permanent visningssted for Kurt Schwitters og den historiske avantgarden. Åpnet i 2021.
  • Total renovering av hovedbygningen i perioden 2014–2019, finansiert gjennom økt offentlig støtte og egenfinansiering. 
  • Etableringen av Lise Wilhelmsen Art Award Programme i samarbeid med A. Wilhelmsen-familien, en avtale over 32 år. En av Nord-Europas største priser som inkluderer innkjøp av verk, utstilling med katalog. Juryen (2019–24) består av Michelle Kuo (kurator, MoMA, New York), Elvira Dyangani Ose (direktør MACBA, Barcelona) og Maria Ines Rodriguez (kurator, MASP og Tropical Papers), i tillegg til representant fra familien og Henie Onstad. Prismottakere er Otobong Nkanga (2019) og Guadalupe Maravilla (2021). 
  • Art Channel: Etablering av en digital formidlingskanal under Covid-19 pandemien, som økte kontakten med publikum nasjonalt og internasjonalt.
  • Programprofil i spenn mellom det populære til det kunnskapsbyggende. Programmet strekker seg fra kjente navn som Pablo Picasso, Niki de Saint Phalle, Mark Chagall, Yayoi Kusama og Nicolai Astrup, til den samiske ledestjernen Nils-Aslak Valkeapää og idoler som Zdenka Rusova og Irma Salo Jæger.
  • Etablering av programprofilen Fotografi og nye medier med eksterne støttespillere. Utstillinger og innkjøp av kunst, et eget talentprogram for unge fotografer med Talent Norge, samt New Vision-triennale for fotografi og nye medier, med andre utgave i 2023.  
  • Etablering av programprofilen Likestilling og mangfold som et tverrgående program innenfor alle ledd av institusjonen, med egen seniorkurator som ansvarlig. 
  • Innkjøpsstrategi med norsk og internasjonal samtidskunst og performance relatert til den historiske og neo - avantgarden. Egenfinansiering og store bidrag fra private og stiftelser og privatpersoner. 
  • Flere av Henie Onstads produksjoner har turnert til blant annet KODE, Sørlandets Kunstmuseum og Trondheim Kunstmuseum, og Myths of the Marble ble til som en samproduksjon med ICA Philadelphia, USA. Utstrakt samarbeid med Moderna Museet og Louisiana Museum, Schirn Kunsthalle og Tate Modern. 

Tone Hansen forlater stillingen som direktør for Henie Onstad 26. august og tiltrer som direktør for Munch 1. oktober.

Økonomidirektør Henrik Nesheim ved Henie Onstad blir konstituert som direktør i perioden frem til ny direktør tiltrer.

Kontakter

Styreleder Marianne Blystad

Telefon: + 47 99 73 80 00
Epost: mb@rosom.no

Bilder

Direktør Tone Hansen Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter
Direktør Tone Hansen Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter
Last ned bilde
Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter
Last ned bilde
Styreleder Marianne Blystad. Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter
Styreleder Marianne Blystad. Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter
Last ned bilde
Henie Onstad Kunstsenter. Foto: André Løyning / Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter. Foto: André Løyning / Henie Onstad Kunstsenter
Last ned bilde

Lenker

Om Henie Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter
Sonja Henies vei 31
1311 Høvikodden

67 80 48 80http://hok.no/

Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillingsprogram, en sentral kunstsamling, samt aktiviteter innen musikk og performance. Kunstsenteret er omgitt av et praktfullt parkområde på Høvikodden i Bærum. I tillegg til utstillingsar­ealer på ca. 3500 m2, rommer senteret Lab for barn og unge, møtelokaler for utleie, egen butikk, samt kafeen Piruetten.

Følg pressemeldinger fra Henie Onstad Kunstsenter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Henie Onstad Kunstsenter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Henie Onstad Kunstsenter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom