Innovasjon Norge

To norske selskaper henter 185 millioner kroner fra EU

Del

I konkurranse med over 800 bedrifter fra 30 land i Europa henter gjødselselskapet N2 Applied 150 millioner kroner og oppdrettsteknologiselskapet Bluegrove 35 millioner kroner fra EUs EIC Accelerator.

N2 Applied på plass i England. Foto: N2 Applied
N2 Applied på plass i England. Foto: N2 Applied

-Dette er et Europamesterskap i innovasjon, og det er imponerende hva disse to selskapene har fått til. På hver sine måter tilbyr de løsninger på store felles utfordringer, og som effektivt kan overføres på tvers av landegrensene, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge er nasjonal kontaktpunkt for EIC Accelerator og bidrar med rådgivning i utviklingen av søknadene til EIC, pitching og trening i å svare på krevende spørsmål fra dommerpanelet i Brussel.

Husdyrmøkk får full pott fra Brussel
Asker-bedriften N2 Applied får full pott fra EU med 150 millioner kroner (15 millioner Euro i egenkapital). Det skjer ytterst sjelden, men de treffer helt klart på et stort behov i Europa og verden generelt. N2 Applied sin forretningsidé er å redusere utslipp fra matproduksjonen og gjøre om husdyrmøkk til fullverdig gjødsel. Møkka føres inn i en maskin, og ved hjelp av strøm tilføres nitrogen som hentes fra lufta.

Resultatet er at bonden produserer sitt eget gjødsel som er like virkningsfullt som vanlig gjødsel, òg som i tillegg kutter klimagassutslippene og reduserer vond lukt.

– Denne anerkjennelsen, i form av en stor investering fra EU, er nok et tegn på hvor unik og kraftfull teknologien vår er, sier Carl Hansson, administrerende direktør i N2 Applied, og fortsetter,

- Framover blir det viktigere å produsere mat med mindre utslipp, og vår løsning passer godt inn i de målene verden har satt seg. Vi skal nå kommersialisere teknologien, og dette gir oss virkelig god kraft og fart framover.

Oppdrettsteknologi for bedre miljø, dyrevelferd og mat
Bluegrove har blitt tildelt 35 millioner kroner (2,5 millioner Euro i tillskudd og 1 million Euro i egenkapital) for å støtte utviklingen og kommersialiseringen av sin Welfare Shield-løsning som bruker akustiske sensorer og videokamera til å analysere adferden til oppdrettsfisk for å gi objektive data om helsetilstanden og velferden til laksen i merdene.

Dette vil redusere dødeligheten og forbedre helsetilstanden og velferden til laksen i merdene, samt sikre god og sunn vekst i balanse med naturen. Dette er bra for næringen, forbrukere, miljøet og selvsagt for fisken.

- Både oppdrettsnæringen og investorer innen havbruk setter pris på EIC sitt aktive engasjement og støtte til en stadig mer bærekraftig akvakulturnæring hvor fisken og hele økosystemet behandles med respekt, sier Bendik S. Søvegjarto, administrerende direktør i Bluegrove.

Norske selskaper hevder seg i europeisk konkurranse
Siden 2014 har norske bedrifter mottatt totalt 1,26 milliarder kroner i tilskudd og 531 millioner kroner i egenkapital gjennom EIC Accelerator og forløpere til denne ordningen.

-Vi ser at de bedriftene som lykkes med å hente hjem finansiering ofte har utspring fra sterke kunnskapsmiljøer og klynger. Det er derfor viktig at vi jobber sammen, på tvers av det offentlige og private, for å sikre at flere norske bedrifter følger i fotsporene til N2 Applied og Bluegrove, påpeker Haugli.

Fakta:

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

N2 Applied på plass i England. Foto: N2 Applied
N2 Applied på plass i England. Foto: N2 Applied
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom