Tips til et vellykket julebord

Del

Startskuddet er gått for julebordsesongen og tusenvis av mer eller mindre rutinerte festdeltagere inntar nå landets restauranter og barer.

Bilde: Hanne Pernille Andersen
Bilde: Hanne Pernille Andersen

Denne julen vil Diageo igjen gjennomføre vår «Drink Positive» kampanje.  Kampanjen oppfordrer alle Diageo-ansatte til å være talspersoner for ansvarlig drikking, enten med venner og familie eller de menneskene vi møter gjennom jobbene våre. Vi er stolte av vårt bransjeledende arbeid for å fremme moderat drikking og takle skadelig atferd sier Camilla Evang i Diageo Norway.

Julebordet skal være en positiv sosial begivenhet for alle – en mulighet til å feire året som nærmer seg slutten, bli bedre kjent med kollegaer og kunne prate med sjefen på nøytral grunn. Likevel ender det for noen som en kveld en vil glemme fremfor å huske.

Tross gode intensjoner, god mat, nyrenset dress eller kjole kan fort julebordet bli en lite trivelig affære med langsiktige konsekvenser dersom man trår feil. I Norge har vi en god og lang tradisjon med å lytte til erfarne fjellfolk – i julebordsesongen vil det lønne seg å lytte til erfarne utelivsfolk!

Camilla Evang, Senior. markedssjef i Diageo Nord-Europa og ansvarlig for den norske avdelingen av Diageo, verdens ledende alkoholprodusent, har gjennom sin karriere sett og hørt det meste norsk restaurant og uteliv har å by på. Hun har følgende råd til glade juleborddeltagere:

CAMILLAS FEM TIPS FOR EN BEDRE JULEBORDSFEIRING

1. Husk at alkoholen i øl, vin og brennevin påvirker deg på samme måte. Det er ikke hva du drikker, men hvor mye du drikker som betyr noe.

2. Drikk vann og andre alkoholfrie drikkevarer mellom drinkene. På den måten får du en hyggelig kveld som du faktisk husker!

3. Få i deg mat før du starter med alkoholen, ikke drikk på tom mage! Dette vil sørge for at kroppen din prosesserer alkoholen saktere.

4. Ta vare på deg selv og andre. Hjelp kollegaer som kanskje har fått for mye å drikke og sørg for at de kommer trygt hjem.

5. Planlegg hvordan du skal komme deg hjem. Bestill en taxi på forhånd og husk - aldri bland alkohol med bilkjøring!

Sitater fra Camilla:

-Vi ser en merkbar bedring i norsk drikkekultur. Folk drikker seg mindre fulle og krever kvalitet. Jeg håper at trendene vi har sett i forhold til det å velge premium kvalitet og heller drikke litt mindre også vil tas inn i julebordsesongen. Velg god kvalitet fremfor kvantitet, og pass på at du drikker nok vann. Da blir julebordet en opplevelse du husker med glede, sier Camilla Evang.

Fotokred: Hanne Pernille Andersen

Lang utgave

Følg bransjens råd for et hyggelig julebord!

  1. Spis før du drikker. Alkohol på tom mage går rett i blodet. Når magesekken er full, passerer alkoholen langsommere til leveren. Dermed kan leveren rekke å bryte ned en del av alkoholen før den føres med blodet ut i alle kroppens organer
  2. Tell antall enheter så du noenlunde styr på promillen. Der er én enhet i en alminnelig øl, et glass vin og et (4 cl.) glass brennevin.
  3. Drikk vann, så holder du hele kvelden. Øl, vin og brennevin virker vanndrivende så du kommer i væskemangel hvis du ikke drikker vann eller brus.
  4. Husk, du ikke blir usynlig av å drikke. Det er dumt å la en enkelt kveld ødelegge forholdet til kollegaene. Hverdagen på arbeidsplassen kan lett bli vanskelig dersom man har gjort eller sagt noe man senere angrer.
  5. Ta selv ansvar for dine handlinger. Husk at du er sammen med folk som du jobber med hver dag. Ta valg deretter.
  6. Kom den trygt hjem. Velg taxi eller kollektivt og la bilen stå. Alternativet er å velge en sjåfør som ikke drikker og kjører de andre sikkert hjem. Det er selvfølgelig opp til gjengen å sørge for at sjåføren får en ekstra morsom kveld.
  7. La bilen stå neste morgen. Det tar 1½ til 2 timer for de fleste å forbrenne en enhet, så promillen kan godt være over 0,5 dagen etter festen. En tommelfingerregel er at man forbrenner 1 gram alkohol pr. 10 kg. kroppsvekt pr. time. Veier man 60 kg., tar det derfor ca. 2 timer å forbrenne en enhet, da en enhe tilsvarer 12 gram alkohol – ta en taxi!

Om Camilla

Camilla er ansvarlig for Diageo Norge og er Senior Markedssjef i Diageo Nord-Europa. Hun har jobbet i selskapet i snart 8 år med lengst erfaring innen salg og salgsledelse i Norge. I dag er hun ansvarlig for det norske kontoret og Diageo's plass i det norske markedet. I tillegg leder hun fem markedssjefer i Nord-Europa for å levere strategiske planer på tvers av grensene.

Nøkkelord

Kontakter

Kristian Hvilen
kristian.hvilen@rudpedersen.com
+47 924 36 920

Bilder

Bilde: Hanne Pernille Andersen
Bilde: Hanne Pernille Andersen
Last ned bilde
Last ned bilde
Bilde: Hanne Pernille Andersen
Bilde: Hanne Pernille Andersen
Last ned bilde

Om DIAGEO NORWAY AS

DIAGEO NORWAY AS
Apotekergata 10
0180 Oslo

https://www.diageo.com

Diageo er verdens største produsent av premium alkohol. Blant selskapets varemerker finnes et stort antall av verdens mest kjente og mest solgte sprit- og ølmerker, bl.a. Smirnoff, Captian Morgan, Gordon’s, Johnnie Walker, Six Classic Malts, Baileys, Tanqueray og Guinness. Diageo er notert på både London Stock Exchange (DGE) og New York Stock Exchange (DEO) og produktene selges i mer enn 180 land rundt om i verden. Les mer her: www.diageo.com