UNICEF Norge

Timian (12) skal holde årets nyttårstale før Kongen

Del

Timian Heeren Tuastad (12) fra Bergen har fått den store æren av å holde Barnas nyttårstale til hele nasjonen: - Vi er på randen av en utryddelse. Hvis vi skal ha en eneste sjanse må vi alle hjelpe til!

Timian Heeren Tuastad. FOTO: Nordic Screens
Timian Heeren Tuastad. FOTO: Nordic Screens

Tradisjon tro holdes Barnas tale fra Rikssalen på Eidsvoll - før både Kongens tale og statsministerens nyttårstale. Årets tale er skrevet av Timian selv og handler om de menneskeskapte klimaendringene og hvorfor alle - både voksne og barn - må ta ansvar for å redde kloden vi lever på:

- Vi er på randen av en utryddelse. Hvis vi skal ha en eneste sjanse må vi alle hjelpe til! Vi barn er jordens framtid, og vi gjør vårt beste. Likevel fortsetter mange voksne og ødelegge vår planet, sier Timian blant annet i talen.

Det var ikke tilfeldig at akkurat Timians tale ble valgt. Hvert år sender barn og unge over hele landet inn taler om noe de brenner for til UNICEF Norge. Deretter vurderes talene av en komité. I år falt valget på Timian, fordi han setter ord på et stort problem som opptar mange barn og unge.

Statsministeren: - Vi lytter til det du sier

Meningen med Barnas tale er å løfte barn og unges stemmer og meninger i det offentlige rom og gi dem en arena der de kan utøve retten de har, ifølge FNs barnekonvensjon, til å uttrykke sin mening og bli tatt på alvor. 

Derfor dukker både Statsminister Jonas Gahr Støre og Klima- og miljøminister Espen Barth Eide opp i Barnas tale-programmet:

- Tusen takk for at du bruker ytringsfriheten din til å løfte temaer som er så viktig for hele samfunnet. Du skal vite at vi lytter til det du sier. Dine og alle norske barns tanker, meninger og engasjement er så viktig for Norge og vår felles fremtid, sier Statsministeren i sin hilsen til Timian. 

Under innspillingen fikk Timian en lang og god prat med Norges Klima- og miljøminister, som viste seg å dele Timians bekymringer for fremtiden:

- Klimakrisen er her nå. Alle, uansett alder, opplever den. Skogbranner, flom og jordskred rammer oss alle, men unge mennesker har jo det meste av livet sitt foran seg. Enten skal de leve i en verden som er veldig vanskelig fordi vi ikke tok tak i klimakrisen - eller i en verden som er mye bedre, fordi vi gjorde det. Derfor er jeg så opptatt av å tenke på de unges perspektiv. Og det er grunn til bekymring. Vi må ta dette på stort alvor, sier Barth Eide i TV-programmet.

Klimakrisen er en barnerettighetskrise

Klimasaken har hatt et helt spesielt fokus denne høsten, i forbindelse med den nye rapporten fra FNs klimapanel og klimatoppmøtet COP 26. Det var derfor temaet UNICEF oppfordret søkerne til å fokusere på dette året. UNICEF ønsket å høre fra barna selv, hvordan dette påvirker dem.

Valget falt på Timians tale, og her er komiteens begrunnelse for valget:

"I år har vi hatt et spesielt fokus på sammenhengen mellom klimaendringer, barnerettigheter og bærekraft. Mange av de innsendte talene speilet barn og unges bekymringer for klimaendringene. Timian målbærer bekymringene på en god måte og er representativ for mange av sine jevnaldrende. Han understreker det store alvoret i situasjonen og har en tydelig appell. I talen løfter han drømmen om en bedre framtid og understreker betydningen av at alle – både voksne og barn – bidrar. Talen har flere treffende formuleringer og et perspektiv utover vår egen tid. Avslutningsvis målbærer Timian et skjørt håp som en motivasjon til oss alle om ikke å gi opp."

Hele talen og TV-programmet "Barnas Tale" sendes på TV 2 før Konges tale 31. desember 2021 og før statsministerens nyttårstale 1. januar 2022. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Timian Heeren Tuastad. FOTO: Nordic Screens
Timian Heeren Tuastad. FOTO: Nordic Screens
Last ned bilde
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, Timian og Penelope Lea. FOTO: Klima og miljødepartementet.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, Timian og Penelope Lea. FOTO: Klima og miljødepartementet.
Last ned bilde

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom