Tilbake til gode matvaner

Lørdag hele uken?
Mange av oss går litt sjeldnere på butikken nå, og ukehandling kan være både økonomisk og en smart måte å styre matvalgene våre på. Tenk derfor over hva du putter i handlevognen når du ukehandler og lag gjerne en liste på forhånd. Skal du handle inn lørdagsgodt til barna når du er i butikken? Ikke kjøp mer enn hva barna spiser den lørdagen. Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og oppfordrer også voksne til å innføre lørdagsgodt.
- Lørdagsgodt for voksne er også en fin greie. Søtsaker hver dag kan bli litt mye. Noe du derimot både kan og bør småspise litt av hver dag er frukt og grønt! Sett frem fruktfatet til mellommåltidet, knask på en gulrot, eller nyt en deilig smoothie. Her er det uendelige muligheter til sunn småspising.
De gode valgene tar du når du er i butikken. Et godt tips er å være mett når du handler.
- Det er utrolig hvor fort man tar litt mindre smarte valg om blodsukkeret er på bunn.
Halve tallerkenen med frukt og grønt
Ernæringsrådgiveren mener at det aller viktigste man gjør for å bedre kostholdet sitt er å tenke på hva man bør spise mer av.
- Spiser du mer av det som er ekstra bra for kroppen blir det langt mindre plass til det vi bør spise litt mindre av.
Et godt tips er derfor å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid. Eller 50/50 om du vil. Det kan for eksempel være halve middagstallerkenen med en gresk salat, grillede grønnsaker eller bakte rotgrønnsaker. Eller havregrøt toppet med bær og et glass appelsinjuice. Frukt og grønnsaker er en svært viktig kilde til kostfiber og mange viktige vitaminer og mineraler. Kostfiber bidrar til at vi holder oss mett lengre og til et stabilt blodsukker.
- Sult og lavt blodsukker gjør det lett å gå på jakt i skuffer og skap. Mitt beste råd er derfor å spise gode fargerike måltider som gjør deg skikkelig mett. To tynne knekkebrød med smøreost til lunsj holder ikke helt til middag, da er det lett å gå på en smell.
Ferske norske grønnsaker i handlevognen
I disse tider er det ekstra fint å støtte den norske bonden. Du finner nå ferske norske agurker og tomater i butikkene som kan brukes til så mangt, både som snacks, på brødskiven, eller i en deilig salat. Det er fortsatt norsk gulrot, løk og potet i butikken. Perfekte basismatvarer som alltid bør være i kjøleskapet.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom