Tilbake til gode matvaner
Lørdag hele uken?
Mange av oss går litt sjeldnere på butikken nå, og ukehandling kan være både økonomisk og en smart måte å styre matvalgene våre på. Tenk derfor over hva du putter i handlevognen når du ukehandler og lag gjerne en liste på forhånd. Skal du handle inn lørdagsgodt til barna når du er i butikken? Ikke kjøp mer enn hva barna spiser den lørdagen. Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og oppfordrer også voksne til å innføre lørdagsgodt.
- Lørdagsgodt for voksne er også en fin greie. Søtsaker hver dag kan bli litt mye. Noe du derimot både kan og bør småspise litt av hver dag er frukt og grønt! Sett frem fruktfatet til mellommåltidet, knask på en gulrot, eller nyt en deilig smoothie. Her er det uendelige muligheter til sunn småspising.
De gode valgene tar du når du er i butikken. Et godt tips er å være mett når du handler.
- Det er utrolig hvor fort man tar litt mindre smarte valg om blodsukkeret er på bunn.
Halve tallerkenen med frukt og grønt
Ernæringsrådgiveren mener at det aller viktigste man gjør for å bedre kostholdet sitt er å tenke på hva man bør spise mer av.
- Spiser du mer av det som er ekstra bra for kroppen blir det langt mindre plass til det vi bør spise litt mindre av.
Et godt tips er derfor å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid. Eller 50/50 om du vil. Det kan for eksempel være halve middagstallerkenen med en gresk salat, grillede grønnsaker eller bakte rotgrønnsaker. Eller havregrøt toppet med bær og et glass appelsinjuice. Frukt og grønnsaker er en svært viktig kilde til kostfiber og mange viktige vitaminer og mineraler. Kostfiber bidrar til at vi holder oss mett lengre og til et stabilt blodsukker.
- Sult og lavt blodsukker gjør det lett å gå på jakt i skuffer og skap. Mitt beste råd er derfor å spise gode fargerike måltider som gjør deg skikkelig mett. To tynne knekkebrød med smøreost til lunsj holder ikke helt til middag, da er det lett å gå på en smell.
Ferske norske grønnsaker i handlevognen
I disse tider er det ekstra fint å støtte den norske bonden. Du finner nå ferske norske agurker og tomater i butikkene som kan brukes til så mangt, både som snacks, på brødskiven, eller i en deilig salat. Det er fortsatt norsk gulrot, løk og potet i butikken. Perfekte basismatvarer som alltid bør være i kjøleskapet.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom