Tidenes løft for nye påtalejurister
Et nytt treårig løp kommer, hvor hvert studieår i regi av Politihøgskolen gir 15 studiepoeng. Etter det første året vil deltakerne kunne oppnå utvidet påtalekompetanse, som i dag.
Det første årsstudiet er obligatorisk, og gir da påtalejuristene en bedre opplæring, med pensum også innen politifaglige emner og etterforskning. Selv med et strammere og mer omfattende opplegg vil ikke det nye og første studieåret medføre noen forsinkelse eller falskehals for rekruttering av nye påtalejurister.
År to vil ha fokus på påtalefaglig etterforskningsledelse, mens år tre vil inneholde spesialisering og påbygging. Studieopplegg for disse årene skal utarbeides, det første året er på plass. Hvert studieår skal gjennomføres med en kombinasjon av nettstudier og samlinger rettet inn mot praksisfeltet.
Høgskolelektor Øystein Skjønborg har vært sentral i arbeidet med å få på plass det nye utdanningstilbudet. En bredt sammensatt arbeidsgruppe har besøkt nordiske land, og leverte en rapport i mars 2019. Det er anbefalingene i denne som nå gjennomføres. Rapporten kan du lese her.
- Dette er uten tvil tidenes satsning for å løfte påtalekompetansen i politiet. Vi erstatter lokal og regional opplæring, og kurs ved høgskolen - med studier for nyansatte. Dette vil på en helt annen annen måte løfte kravene og dokumentasjonen av kunnskap. Dessuten har vi et helhetlig løp over tre år, hvor det er mulig å gå dypere og mer spesialisert inn i fagområdene. Dette er en milepæl for ytterligere kvalitet inn i straffesaksbehandlingen, sier Øystein Skjønborg.
Han legger også vekt på at den nye helhetlige utdanningen vil kunne gi en bedre samkjøring med etterforskerne. Det vil bli nye studieplaner, og bedre rammer for felles faglig forståelse. Her er link til krav og studieplan for den nye utdanningen.
69 søkere er meldt inn til høsten, og Politihøgskolen har ambisjoner om å gi et tilbud til alle. To nye hele stillinger skal utlyses, og et bredere fagmiljø skal også rekrutteres, knyttet til det nye utdanningsløpet. Politidirektoratet sørger for ekstra ressurser til satsningen.
- Det er viktig å få frem at påtalejurister i politiet beholder noen øvrige muligheter for videreutdanning, for eksempel innen etterforskningsledelse, og når det gjelder tilrettelagte avhør. Men i tillegg vil år to og tre i det nye studiet også kunne tilbys i hele påtalesporet i politiet, både nyansatte og de som har vært i jobb noen år. Vi får tidenes løft for nye påtalejurister, og vi skal ta med oss hele fagfeltet i politietaten, sier Øystein Skjønborg.
Avdelingsleder for etter- og videreutdanninger, Kjell Erik Mortensen, understreker betydningen av å levere etterspurte utdanninger ut mot etaten.
Vi er glad for at vi nå tilbyr relevant utdanning til rett tid, og at vi gjennom år to og tre evner å tilby mer spisset kompetanse som er etterspurt. Dette er et mål for oss også på flere fagområder, sier Mortensen.
Nøkkelord
Bilder
Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Politihøgskolen blir medlem i europeisk anti-cyberkriminalitetsforening (EACTDA)8.8.2024 14:31:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen ble nylig medlem av EACTDA, European Anti-Cybercrime Technology Development Association.
Dette er årets poenggrenser ved Politihøgskolen25.7.2024 11:01:23 CEST | Pressemelding
Spente søkere over hele landet har nå fått vite om de kom inn på studiet de ønsket seg. I år gikk poenggrensene for opptak ned.
Politistudentene får eksamen og sensur12.6.2024 10:03:36 CEST | Pressemelding
Etter at streiken ble avsluttet har Politihøgskolen nå følgende oppsummering hva angår studenter og konsekvenser.
Konsekvenser av streiken ved Politihøgskolen4.6.2024 14:18:16 CEST | Pressemelding
53 ansatte ved Politihøgskolen er foreløpig i streik. I tillegg påvirkes virksomheten av at ansatte i etaten som er tatt ut i streik har oppgaver inn mot våre eksamener.
Nye utdanninger for politiledere18.4.2024 13:26:31 CEST | Pressemelding
Alle Politihøgskolens lederutdanninger er revidert og oppgradert. Disse trer i kraft fra høsten 2024 – og inn i 2025. Dette betyr nye muligheter, både for søkere, studenter og høgskolen. En ny helhetlig modell kan gi et mer dynamisk og målrettet utdanningstilbud.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom