Tid for å nyte sommerens første grønnsaker

Ekstra god smak i år
Våren startet med mye sol og klarvær, det har gjort at grønnsakene har fått en ekstra god sødme, forteller Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– I tillegg har det ikke vært noen voldsomme temperaturer å snakke om, det gjør at grønnsakene bruker litt ekstra tid på å vokse, og det gir god smak.
Kommer på løpende bånd
Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, kinakål, rabarbra, reddik, hjertesalat og crispisalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd.
– Høstingen av både blomkål og brokkoli er i gang flere steder. De første nypotetene er høstet på Sørlandet, og rundt sankthans kan vi forvente å finne mer av dem i butikkhyllene. Det samme gjelder for jordbærene.
Helsegevinster med på kjøpet
Ernæringsrådgiveren kan fortelle at det både er godt og lurt å la minst halve tallerkenen ha plass til sommerens første grønnsaker og bær.
– Felles for dem alle er at de inneholder godt med fiber og viktige vitaminer og mineraler. Fiber bidrar til en god metthetsfølelse og til å stabilisere blodsukkeret. Mat som både holder deg mett, og som stabiliserer blodsukkeret gjør det lettere å spise passe mengde mat, og ikke for mye. Spiser du mye grønnsaker blir det i tillegg litt mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av.
Tidsbesparende å grille grønnsaker
Grønnsaker får en nydelig sødme når du legger dem på grillen. Sagen mener i tillegg at det er tidsbesparende å grille grønnsakene.
– Gjør det enkelt, legg grønnsakene rett på grillen. Nykålen deler du i båter, løken deles i to og aspargesen kan legges rett på grillen. Pensle med litt olje. En favoritt er å grille en halv sitron (kuttsiden mot grillristen) og dryppe sitrondråper over de grillede grønnsakene sammen med et lite dryss salt.
Flere favoritter
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom