Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tid for å nyte sommerens første grønnsaker

Del

Skal du nyte et godt måltid med asparges har du dårlig tid, sesongen er over allerede rundt sankthans. Nykål og salater er på plass i butikkhyllene og vi kan begynne å glede oss til norsk blomkål, brokkoli, buntgulrot og flere andre knasende og næringsrike fristelser – som sies å være ekstra gode i år.

Nå kommer de på løpende bånd; de deilige norske grønnsakene.
Nå kommer de på løpende bånd; de deilige norske grønnsakene.

Ekstra god smak i år 

Våren startet med mye sol og klarvær, det har gjort at grønnsakene har fått en ekstra god sødme, forteller Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

–  I tillegg har det ikke vært noen voldsomme temperaturer å snakke om, det gjør at grønnsakene bruker litt ekstra tid på å vokse, og det gir god smak.  

Kommer på løpende bånd 

Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, kinakål, rabarbra, reddik, hjertesalat og crispisalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd. 

– Høstingen av både blomkål og brokkoli er i gang flere steder. De første nypotetene er høstet på Sørlandet, og rundt sankthans kan vi forvente å finne mer av dem i butikkhyllene. Det samme gjelder for jordbærene.  

Helsegevinster med på kjøpet
Ernæringsrådgiveren kan fortelle at det både er godt og lurt å la minst halve tallerkenen ha plass til sommerens første grønnsaker og bær. 

– Felles for dem alle er at de inneholder godt med fiber og viktige vitaminer og mineraler. Fiber bidrar til en god metthetsfølelse og til å stabilisere blodsukkeret. Mat som både holder deg mett, og som stabiliserer blodsukkeret gjør det lettere å spise passe mengde mat, og ikke for mye. Spiser du mye grønnsaker blir det i tillegg litt mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. 

Tidsbesparende å grille grønnsaker  

Grønnsaker får en nydelig sødme når du legger dem på grillen. Sagen mener i tillegg at det er tidsbesparende å grille grønnsakene.  

Gjør det enkelt, legg grønnsakene rett på grillen. Nykålen deler du i båter, løken deles i to og aspargesen kan legges rett på grillen. Pensle med litt olje. En favoritt er å grille en halv sitron (kuttsiden mot grillristen) og dryppe sitrondråper over de grillede grønnsakene sammen med et lite dryss salt.  

Flere favoritter 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nå kommer de på løpende bånd; de deilige norske grønnsakene.
Nå kommer de på løpende bånd; de deilige norske grønnsakene.
Last ned bilde
Gjør det enkelt - legg grønnsakene rett på grillen, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gjør det enkelt - legg grønnsakene rett på grillen, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom