Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tid for å nyte sommerens første grønnsaker

Del

Etter en kald vår kan vi nå glede oss over flere norske, friske grønnsaker i butikkhyllene. Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, rabarbra, reddik og hjertesalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd, jubler Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kokken Toril Gulbrandsen brenner for de nye norske grønnsakene.
Kokken Toril Gulbrandsen brenner for de nye norske grønnsakene.

Toril er utdannet kokk og er svært engasjert når hun forteller om sommerens første grønnsaker.

- Det er nesten til å få tårer i øynene av! Alt som spirer og gror nå, det er bare helt fantastisk, og kan brukes i de herligste retter! Jeg anbefaler alle å se etter norsk asparges nå – sesongen er kort og er over allerede før sankthans. For ikke å snakke om nykålen som høstes nå, og norsk reddik, rabarbra, hjertesalat og vårløk.

Kort sesong – så aspargesen bør nytes nå

Grønnsakenes konge, aspargesen, er gjerne først ute. Etter en kald vår måtte vi vente litt lengre på denne herlige grønnsaken, men nå er den her, forteller Toril.

- Sesongen er kort, så husk å nyte den. Man nyter kanskje også litt ekstra når man tenker på arbeidet som ligger bak hver eneste lille herlige stilk.

Høstes for hånd

Toril kan fortelle at det tar over 3 år, altså 1000 dager, fra aspargesfrøet såes til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år. Asparges er en staude og titter opp igjen av jorda når varmen smelter snøen bort. Da høstes de nye skuddene for hånd, ett og ett, med største forsiktighet. Etter sankthanstider får planten stå å vokse og bli til en stor og frodig busk som igjen bidrar med ny næring til neste generasjon.

Forskjellen på grønn og hvit asparges?

- Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit.

Kokkens favorittretter

Helsegevinster med på kjøpet

Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker og kan fortelle at det er både godt og lurt å la halve tallerkenen ha plass til retter med sommerens første grønnsaker.

- Felles for dem alle er at de inneholder godt med fiber, som bidrar til å holde deg god og mett og stabiliserer blodsukkeret. Mat som både holder deg mett, og som stabiliserer blodsukkeret gjør det lettere å spise passe mengde mat, og ikke for mye. Og for ikke å snakke om alle de andre nyttige næringsstoffene du finner i grønnsakene. Kålen inneholder faktisk mer vitamin C enn appelsin! Og asparges er kilde til både jern og folat. Nøkkelen er å spise litt av alt.

Nøkkelord

Kontakter

Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Kokken Toril Gulbrandsen brenner for de nye norske grønnsakene.
Kokken Toril Gulbrandsen brenner for de nye norske grønnsakene.
Last ned bilde
Nykål på grillen er en lekkerbisk som vi lover du vil elske.
Nykål på grillen er en lekkerbisk som vi lover du vil elske.
Last ned bilde
Nykålsalaten vår smaker like godt som den ser ut.
Nykålsalaten vår smaker like godt som den ser ut.
Last ned bilde
En smaksrik smuldrepai med rabarbra er enkel og rask å lage.
En smaksrik smuldrepai med rabarbra er enkel og rask å lage.
Last ned bilde
Asparges og småtomater lager du enten i ovnen eller på grillen. Nam!
Asparges og småtomater lager du enten i ovnen eller på grillen. Nam!
Last ned bilde
Grillet hjertesalat med litt revet ost og kapers smaker helt herlig.
Grillet hjertesalat med litt revet ost og kapers smaker helt herlig.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom