Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tid for å lage mat sammen

Del

Vi er i en annerledes og litt skremmende situasjon i disse dager, og mange har plutselig bedre tid enn de pleier. Barna er hjemme fra skole og barnehage og fritidsaktiviteter er avlyst. Da er det fint å benytte anledningen til å lage mat sammen og kanskje oppdage noen helt nye smaker.

Barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet.
Barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet.

Gøy for barn på kjøkkenet

-          De fleste barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet. Det kan være en tålmodighetsprøve i en hektisk hverdag, og en veldig hyggelig felles aktivitet på dager som dette med god tid, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kanskje kan dere bake grove eplemuffins til lunsj eller til turmatpakken eller en deilig grønnsaksuppe? Barn synes det er gøy å smake og ikke minst spise og servere mat de har vært med å lage selv.

La barna få vaske, skrelle, kutte opp og smake, og lær dem gode kjøkkenregler:

  1. Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjølen slik at den ligger i ro.
  2. Hjelp barna med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før barna får kutte resten. Når grønnsaksbitene ligger med den flate siden ned på fjøla unngår vi at de ligger og ruller som igjen reduserer faren for kuttskader.
  3. Krum fingrene. Da slipper fingertuppene å havne under kniven.

Knivvett for barn

Kuttskader skjer oftere med sløve kniver. Sørg derfor for at barna får en skarp kniv som passer barnehånden.

  1. Skjær alltid fra deg, ikke mot deg.
  2. La kniven ligge på skjærefjøla når den ikke brukes.
  3. Hold kniven med spissen ned når du går med den for å legge den til vask.
  4. Barn skal ikke bruke kniv alene.

Spagetti a la Capri blir bedre om du fyller halve tallerkenen med grønt

Har du allerede kastet deg over hermetikkhyllene og står der med en boks spagetti? Alle favorittretter blir bedre med litt mer grønt. Fyll halve tallerkenen med grønt enten du skal spise spagetti, kjøttboller eller pizza – det er bra for både deg og barna. Salaten trenge ikke å være blandet sammen. La barna plukke selv av små skåler med tomat, agurk, gulrotstenger, selleristang eller andre favoritter.

Flere gode tips og oppskrifter finner du på frukt.no. 

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet.
Barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet.
Last ned bilde
Grønnsaksuppen smaker ekstra godt når vi har laget den selv,
Grønnsaksuppen smaker ekstra godt når vi har laget den selv,
Last ned bilde
God tid kan gi gode opplevelser på kjøkkenet.
God tid kan gi gode opplevelser på kjøkkenet.
Last ned bilde
Grove eplemuffins er gøy å lage og perfekt turmat.
Grove eplemuffins er gøy å lage og perfekt turmat.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tilbake til gode matvaner16.4.2020 09:01:47 CESTPressemelding

Påsken er over for i år, men de fleste går ikke den vanlige hverdagen i møte, slik vi vanligvis ville gjort etter ferien. Mye tid hjemme kan utfordre de gode vanene vi vanligvis har. Vi kunne allerede før påsken startet, lese at dagligvarebutikkene solgte uvanlig store mengder søtsaker. Kanskje kjedespiser mange av oss? Eller er det en form for trøst? Det kan uansett være lurt å tenke litt på å komme seg tilbake til de gode matvanene nå. Fargerik, frisk og god mat gjør godt for både kropp og sjel.

Sunn og god mat på lavbudsjett14.4.2020 14:59:31 CESTPressemelding

Mange har fra tid til annen et litt stramt matbudsjett, og kanskje spesielt mange akkurat nå i disse usikre tider. Det kan løses uten at det går ut over helsen eller matgleden. - Rimelig, sunn og god mat får du når du gir grønnsakene en større plass på tallerkenen, forteller Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, som selv er kokk. Her er hennes beste tips til hvordan du kan få maks ut av matbudsjettet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom