Tid for å lage mat sammen

Gøy for barn på kjøkkenet
- De fleste barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet. Det kan være en tålmodighetsprøve i en hektisk hverdag, og en veldig hyggelig felles aktivitet på dager som dette med god tid, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Kanskje kan dere bake grove eplemuffins til lunsj eller til turmatpakken eller en deilig grønnsaksuppe? Barn synes det er gøy å smake og ikke minst spise og servere mat de har vært med å lage selv.
La barna få vaske, skrelle, kutte opp og smake, og lær dem gode kjøkkenregler:
- Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjølen slik at den ligger i ro.
- Hjelp barna med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før barna får kutte resten. Når grønnsaksbitene ligger med den flate siden ned på fjøla unngår vi at de ligger og ruller som igjen reduserer faren for kuttskader.
- Krum fingrene. Da slipper fingertuppene å havne under kniven.
Knivvett for barn
Kuttskader skjer oftere med sløve kniver. Sørg derfor for at barna får en skarp kniv som passer barnehånden.
- Skjær alltid fra deg, ikke mot deg.
- La kniven ligge på skjærefjøla når den ikke brukes.
- Hold kniven med spissen ned når du går med den for å legge den til vask.
- Barn skal ikke bruke kniv alene.
Spagetti a la Capri blir bedre om du fyller halve tallerkenen med grønt
Har du allerede kastet deg over hermetikkhyllene og står der med en boks spagetti? Alle favorittretter blir bedre med litt mer grønt. Fyll halve tallerkenen med grønt enten du skal spise spagetti, kjøttboller eller pizza – det er bra for både deg og barna. Salaten trenge ikke å være blandet sammen. La barna plukke selv av små skåler med tomat, agurk, gulrotstenger, selleristang eller andre favoritter.
Flere gode tips og oppskrifter finner du på frukt.no.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom