Tid for å lage mat sammen

Gøy for barn på kjøkkenet
- De fleste barn synes det er gøy å hjelpe til på kjøkkenet. Det kan være en tålmodighetsprøve i en hektisk hverdag, og en veldig hyggelig felles aktivitet på dager som dette med god tid, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Kanskje kan dere bake grove eplemuffins til lunsj eller til turmatpakken eller en deilig grønnsaksuppe? Barn synes det er gøy å smake og ikke minst spise og servere mat de har vært med å lage selv.
La barna få vaske, skrelle, kutte opp og smake, og lær dem gode kjøkkenregler:
- Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjølen slik at den ligger i ro.
- Hjelp barna med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før barna får kutte resten. Når grønnsaksbitene ligger med den flate siden ned på fjøla unngår vi at de ligger og ruller som igjen reduserer faren for kuttskader.
- Krum fingrene. Da slipper fingertuppene å havne under kniven.
Knivvett for barn
Kuttskader skjer oftere med sløve kniver. Sørg derfor for at barna får en skarp kniv som passer barnehånden.
- Skjær alltid fra deg, ikke mot deg.
- La kniven ligge på skjærefjøla når den ikke brukes.
- Hold kniven med spissen ned når du går med den for å legge den til vask.
- Barn skal ikke bruke kniv alene.
Spagetti a la Capri blir bedre om du fyller halve tallerkenen med grønt
Har du allerede kastet deg over hermetikkhyllene og står der med en boks spagetti? Alle favorittretter blir bedre med litt mer grønt. Fyll halve tallerkenen med grønt enten du skal spise spagetti, kjøttboller eller pizza – det er bra for både deg og barna. Salaten trenge ikke å være blandet sammen. La barna plukke selv av små skåler med tomat, agurk, gulrotstenger, selleristang eller andre favoritter.
Flere gode tips og oppskrifter finner du på frukt.no.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom