Tester ut video i nødsamtaler
– Vi ser at løsningen allerede har reddet liv. Ved ett tilfelle mottok 113 en melding om en yngre pasient som hadde kollapset på jobb. Kollegaene skjønte ikke at det faktisk dreide seg om en hjertestans siden pasienten lagde lyder og pustet på en rar måte. Ved å koble opp video fra innringerens mobilkamera kunne 113-operatøren raskt bekrefte at pasienten hadde hjertestans og få dem på stedet til å sette i gang med veiledet hjerte- lungeredning mens de ventet på ambulanse, sier Jørgen Hauge Skogmo ved 113-sentralen på Oslo universitetssykehus Ullevål.
Løsningen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i tett samarbeid med 113-sentralene og helsemyndighetene gjennom den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv». Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener dette testprosjektet er viktig.
En revolusjon for 113
– Dette er en unik løsning, en revolusjon for personalet på 113-sentralen. Ved å få en bedre situasjonsforståelse fra stedet kan operatørene sende ut riktig hjelp raskere. Videoløsningen er et glimrende eksempel på at den nasjonale førstehjelpsdugnaden "Sammen redder vi liv" har gjort det mulig å koble offentlig og ideell sektor i dette livreddende prosjektet, sier Høie.
Videoløsningen fungerer slik at du som innringer blir bedt om å samtykke til at operatøren på 113-sentralen kan kontrollere videokameraet ditt på mobilen. Deretter får du en SMS som du godkjenner. Operatøren og eventuelt AMK-legen kan da se alt som foregår. Løsningen skal også implementeres i appen Hjelp 113 som er lastet ned 1,6 millioner ganger.
– Testprosjektet gjøres kostnadsfritt for staten. Det er en dugnad vi får til takket være godt samarbeid med det offentlige og alle 113- og legevaktsentralene, men også takket være alle våre støttemedlemmer som jo har finansiert dette utviklingsprosjektet, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i den ideelle organisasjonen Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Ofte er innringerne i en krise, de er handlingslammet eller de kan være ute av stand til å formidle noe som helst på grunn av språkutfordringer.
Kan redde mange liv
– Vi har store forhåpninger om at mange liv kan reddes med denne teknologien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Når innringeren kontakter 113 eller legevakta vil helsepersonellet raskt kunne danne seg et bilde over hva som har skjedd og hvilken hjelp som behøves. Målet er at alle landets 16 medisinske nødsentraler og 100 legevaktsentraler kan ta i bruk løsningen i løpet av året.
I første omgang testes videofunksjonen ut på 113-sentralene i Oslo, Bergen og Nord-Trøndelag, samt legevaktsentralene i Voss og Sandnes.
Faktaboks:
- Prosjektet Videooverføring til AMK- og legevaktsentralerskjer i tett samarbeid mellom Helsedirektoratet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjennom den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv».
- Løsningen er gjort så sikker at ingen pasientopplysninger kan komme på avveie. Personvernet er ivaretatt gjennom tett samarbeid med blant annet Helsetjenestens driftsorganisasjon og personvernombudene ved helseforetak og i kommuner.
- Videoløsningen blir også implementert i Hjelp 113-appen. I appen kommer posisjonen din automatisk opp hos nødsentralen. I tillegg kan du se hvor du finner nærmeste hjertestarter.
- Det vil gjøres følgeforskning for å se hvilken effekt den nye løsningen har. Følgeforskningen blir gjort i samarbeid mellom Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS), Nasjonalt kompetansesenter for helsetjenestens kommunikasjonsberedskap (KoKom), Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) og Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA).
Nøkkelord
Kontakter
Kristine Grønli SchjervenKommunikasjonsrådgiver
Tel:996 22 267kgs@norskluftambulanse.noBilder
Lenker
Om Norsk Luftambulanse
Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon med rundt 300 000 støttemedlemmer og over 3200 støttebedrifter.
Vi jobber for å utvikle luftambulansetjenesten gjennom forskning, utvikling og undervisning, slik at akutt syke og skadde får best og raskest mulig hjelp.
Vi har et av Europas største forskningsmiljøer innen akuttmedisin utenfor sykehus.
Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse AS, er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse AS er operatør på alle landets tolv baser for legehelikopter.
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
Nytt trenings- og utviklingssenter16.8.2024 15:32:04 CEST | Presseinvitasjon
21. august åpner Norsk Luftambulanse sitt nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, og vi ønsker å invitere media til å være til stede på dette arrangementet.
Samler nødetater, sykehus, forsvar og sivilforsvar til trening i Kirkenes6.6.2024 05:00:00 CEST | Pressemelding
Neste uke samler Stiftelsen Norsk Luftambulanse rundt 50 representanter fra beredskapen i Kirkenes til en utvidet øvelse i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Ved større hendelser må de jobbe effektivt sammen for å redde liv og helse, og de skal nå trene på hendelser det er risiko for i området.
ULENDT - Sammen redder vi liv16.5.2024 14:36:52 CEST | Pressemelding
27 mai til 1 juni går ULENDT av stabelen, og for andre gang er Lom på nytt valgt som arena for en av redningskjedens viktigste treningssamlinger.
Tildeles Livredderprisen 202420.3.2024 18:55:01 CET | Pressemelding
Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 for sin snarrådighet og heltemodige innsats, da hans far brått fikk hjertestans og faller om på garasjegulvet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom