Lederne

Tess må rydde opp

Del

I lys av E24s avsløringer om industribedriften Tess sin diskriminering av arbeidstakere som fagorganiserer seg, reagerer Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen kraftig. – Tess må rydde opp i sin bedriftskultur og etterleve etablert praksis i et organisert arbeidsliv.

Forbundsleder i fagforbundet Lederne, Audun Ingvartsen. (Foto: Håkon Holo Dagestad)
Forbundsleder i fagforbundet Lederne, Audun Ingvartsen. (Foto: Håkon Holo Dagestad)

Forbundsleder Audun Ingvartsen i fagforbundet Lederne tar til orde for at Tess må sørge for at ansatte som er fagorganisert likebehandles med de uorganiserte.

I E24 ble det på mandag avdekket at Tess-gründeren og mangemillionæren Erik Jølberg går god for diskriminering av ansatte som velger å fagorganisere seg. Blant annet fratas de helse- og ulykkesforsikring, støtte til tannlege og arbeidsklær. Tariff-ansatte blir også fratatt alle bonuser og ekstra kjøregodtgjørelse, i følge E24.

- Dette er et klart og skamfullt eksempel på hvordan visse selskaper oppfører seg dersom retten til fagorganisering blir tilsidesatt, slik Tess-ledelsen her praktiserer. Rettighetene til organiserte arbeidstakere i selskapet blir ignorert. Dette oppleves som et gufs fra det forrige århundret, poengterer Ingvartsen.

Tess er Norges største leverandør av gummislanger, og har mange statseide selskaper som kunder. Selskapet har hovedkontor i Lier og 130 lokale servicesentre rundt om i Norge, og har i alt 1100 ansatte.

- Dersom ikke Tess sin ledelse selv evner å rydde opp i denne forskjellsbehandlingen, forventer jeg at regjeringen griper inn, og ber sitt største selskap Equinor avslutte videre handel med Tess, i kraft av å være den største aksjonæren, sier Ingvartsen.

Straffet

De ansatte opplever fratakelsen av fordelene som en straff for å være organiserte, ifølge et referat fra tillitsvalgte i bedriften. Flere kutt i mulige fordeler gis til de av ansatte som har fravær fra jobb. Ifølge et internt notat E24 har fått tilgang til gis det et trekk på 1500 kroner i mulig bonus for én fraværsdag.

Andre dokumenter som har blitt avdekket fra selskapet viser at Jølberg selv har minnet ansatte om godene de tariff-organiserte går glipp av, og at han har fastslått at «det skal være bedre» å jobbe i Tess «som uorganisert». Heldigvis er de fleste vellykkede bedriftsleder opptatt av et organisert arbeidsliv.

- Erik Jølberg viser forakt for de etablerte ordningene ved norsk arbeidsliv. Han ignorerer trepartssamarbeidet, selve tillitsvalgtordningen, og står rett og slett frem som en representant for en skremmende bedriftskultur som ikke hører hjemme i det norske arbeidslivet i 2021, avslutter Ingvartsen.

(Kilde: E24.no)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbundsleder i fagforbundet Lederne, Audun Ingvartsen. (Foto: Håkon Holo Dagestad)
Forbundsleder i fagforbundet Lederne, Audun Ingvartsen. (Foto: Håkon Holo Dagestad)
Last ned bilde

Lenker

Om Lederne

Lederne
Lederne
Storgata 25
0184 Oslo

22 54 51 50https://lederne.no/
Vi bygger gode ledere
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter, og bygger et bedre samfunn.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.

Følg pressemeldinger fra Lederne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Lederne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom