Tar den geopolitiske debatten på Svalbard
Mandag 19. juni starter årets Outreach-tokt på Svalbard som arrangeres av UiT Norges arktiske universitet. Hensikten er å dele kunnskap og diskutere denne i sammenheng med den nye geopolitiske situasjonen i Arktis.
Toktet går fra Longyearbyen mandag kveld og nordover på vestsiden av Spitsbergen, og varer til 23. juni. UiT har med en rekke forskere som bidrar med oppdatert kunnskap om geopolitikk, historie og naturvitenskap knyttet til Svalbard og arktiske strøk. Gjestene kommer fra forskning og næringsliv i inn- og utland.
– Nordområdene er en geopolitisk region med stor internasjonal interesse og uvurderlig nasjonal betydning. Det ligger i vårt samfunnsoppdrag å forske på og formidle kunnskap om Arktis og nordområdene, og da er Svalbard selvfølgelig et viktig område for oss, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke, som er vertskap for toktet.
Universitetets forskning favner en rekke områder som har relevans for den internasjonale politikken i og om Arktis, som teknologi, sikkerhetspolitikk, internasjonal politikk, havrett, geovitenskap og klimaforskning.
– Klodens helse er en felles utfordring og bør være grunnlag for samarbeid mellom verdens nasjoner. Store spørsmål om klima og naturressurser fanger alltid stormakters interesse. Vi er glade for at vi har med en representant fra den prestisjefylte europeiske universitetsalliansen EUGLOH, der UiT er en viktig partner, sier Brekke.
Hun legger til at geopolitikken også endres når polhavet blir isfritt, høye havtemperaturer får fisken til å migrere nordover, og fredelig sameksistens mellom naboland blir utfordret. Samtidig blir geopolitikken konkret for Norge når Kina kaller seg en nær-arktisk stat med ambisjoner i nord, og EU og India lager arktiske strategier.
– Outreach-toktet legger et godt grunnlag for hvilke innspill vi kan gi til den kommende Svalbardmeldingen, koordinert med andre aktører med interesse i Arktis, eksempelvis fra EU og Alaska, sier Brekke.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla BrekkeProrektor for forskning og utviklingUiT Norges arktiske universitet
Tel:+47 91588660camilla.brekke@uit.noKarine Nigar AarskogFaggruppeleder og seniorrådgiverUiT Norges arktiske universitet
Tel:95158407karine.n.aarskog@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har nærmere 4000 ansatte og 18 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
MEMELAND opnar nytt vindauge mot mellomalderens Europa8.11.2024 09:35:38 CET | Pressemelding
I eit tverrfagleg prosjekt vil forskarar i Noreg, Austerrike, Sveits og Storbritannia opne eit nytt vindauge mot mellomalderens Europa. MEMELAND-prosjektet vil endre forståinga vår av det historiske samspelet mellom kultur og natur.
UiT-skip er viktig for Norge i Arktis, slår Stortinget fast6.11.2024 10:36:01 CET | Pressemelding
Stortinget er bekymret for at Norge vil mangle et skip for forskning og høyere utdanning i arktiske havområder når forsknings- og undervisningsskipet Helmer Hanssen legger til kai for siste gang.
Ekspertliste: Presidentvalg i USA5.11.2024 15:02:25 CET | Pressemelding
UiT har en rekke forskere som kan kommentere det amerikanske presidentvalget.
Nå kan datamaskiner for første gang snakke sørsamisk — på 100-årsdagen til stemmegiveren31.10.2024 15:45:15 CET | Pressemelding
UiTs samiske språkteknologimiljø har laget en sørsamisk talesyntese basert på arkivmateriale av taleren, i samarbeid med Samisk arkiv - Arkivverket. Dette kan bidra til å bevare det unike språket.
Markerer 80 år siden frigjøringen av Finnmark med nye blikk på historien22.10.2024 14:10:32 CEST | Pressemelding
På dagen 80 år senere, markeres frigjøringsdagen med historieseminaret "Fritt Finnmark." Seminaret har fokus på fred, men også på russisk minnepolitikk og den nye relasjonen til vår nabo i øst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom