UiT Norges arktiske universitet

Tar den geopolitiske debatten på Svalbard

Del

Mandag 19. juni starter årets Outreach-tokt på Svalbard som arrangeres av UiT Norges arktiske universitet. Hensikten er å dele kunnskap og diskutere denne i sammenheng med den nye geopolitiske situasjonen i Arktis.

Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke (t.v.) på flyplassen i Longyearbyen, sammen med Sandrine Lacombe, som er professor og viserektor ved Paris Saclay Université og leder av EUGLOH.
Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke (t.v.) på flyplassen i Longyearbyen, sammen med Sandrine Lacombe, som er professor og viserektor ved Paris Saclay Université og leder av EUGLOH. Karine Nigar Aarskog/UiT UiT Norges arktiske universitet

Toktet går fra Longyearbyen mandag kveld og nordover på vestsiden av Spitsbergen, og varer til 23. juni. UiT har med en rekke forskere som bidrar med oppdatert kunnskap om geopolitikk, historie og naturvitenskap knyttet til Svalbard og arktiske strøk. Gjestene kommer fra forskning og næringsliv i inn- og utland.

– Nordområdene er en geopolitisk region med stor internasjonal interesse og uvurderlig nasjonal betydning. Det ligger i vårt samfunnsoppdrag å forske på og formidle kunnskap om Arktis og nordområdene, og da er Svalbard selvfølgelig et viktig område for oss, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke, som er vertskap for toktet.

Universitetets forskning favner en rekke områder som har relevans for den internasjonale politikken i og om Arktis, som teknologi, sikkerhetspolitikk, internasjonal politikk, havrett, geovitenskap og klimaforskning.

– Klodens helse er en felles utfordring og bør være grunnlag for samarbeid mellom verdens nasjoner. Store spørsmål om klima og naturressurser fanger alltid stormakters interesse. Vi er glade for at vi har med en representant fra den prestisjefylte europeiske universitetsalliansen EUGLOH, der UiT er en viktig partner, sier Brekke.

Hun legger til at geopolitikken også endres når polhavet blir isfritt, høye havtemperaturer får fisken til å migrere nordover, og fredelig sameksistens mellom naboland blir utfordret. Samtidig blir geopolitikken konkret for Norge når Kina kaller seg en nær-arktisk stat med ambisjoner i nord, og EU og India lager arktiske strategier.

– Outreach-toktet legger et godt grunnlag for hvilke innspill vi kan gi til den kommende Svalbardmeldingen, koordinert med andre aktører med interesse i Arktis, eksempelvis fra EU og Alaska, sier Brekke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Portrett Camilla Brekke
Camilla Brekke er prorektor for forskning og utvikling ved UiT Norges arktiske universitet.
Last ned bilde
Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke (t.v.) på flyplassen i Longyearbyen, sammen med Sandrine Lacombe, som er professor og viserektor ved Paris Saclay Université og leder av EUGLOH. De står ved siden av et skilt med isbjørn og avstand til mange forskjellige byer.
Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke (t.v.) på flyplassen i Longyearbyen, sammen med Sandrine Lacombe, som er professor og viserektor ved Paris Saclay Université og leder av EUGLOH.
Last ned bilde

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har nærmere 4000 ansatte og 18 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye