Norsk Bridgeforbund

Tankesport i skoletida

Del

Bridge er tankesporten der Norge har fostret flere verdensstjerner. Fra i høst vil ungdom på videregående skole kunne bruke skoletida til å trene bridge. Jåttå VGS i Stavanger vil som første skole i Norden tilby Toppidrett bridge som programfag for elever over hele landet.

Bridge er tankesporten der man må jobbe i par. Foto: Svein-Erik Dahl
Bridge er tankesporten der man må jobbe i par. Foto: Svein-Erik Dahl

Toppidrett bridge programfag i videregående skole fra høsten 2021

Fra og med høsten 2021 kan elever i den videregående skole velge programfaget Toppidrett bridge 1.

Det er Jåttå videregående skole i Stavanger som tilbyr faget, og elever fra hele landet viser interesse for faget. Jåttå videregående skole legger til rette for at elever fra helt andre steder av landet deltar som ordinære elever i nettundervisning, praktiske øvelser og turneringer. I praksis betyr det at elever fra hvor som helst i landet velge faget og få fullt utbytte. Undervisningen vil i stor grad foregå på Teams/RealBridge (bridge-nettplattformen med integrert video), samt samlinger og turneringer.

Elevene vil få karakter i Toppidrett bridge på vitnemålet.

Tankesporten hvor mennesket fortsatt overgår maskinene

Bridge en tankesport som setter store krav til utøverne. Bridge er faktisk den eneste tankesporten der ferdighetskravene i samarbeid, kommunikasjon og psykologi er så høye at (de beste) menneskene ennå slår maskinene. Så nå blir det kortspill i skoletida, og det på ramme alvor.

Bridge – kort forklart

Bridge er et kortspill for fire personer der to og to spiller på lag som makkere. I sin enkleste form ligner bridge på kortspillet Amerikaner, der spillerne byr hvor mange stikk de skal ta, og så forsøker å vinne budet sammen med sin (tilfeldige) parkamerat. I bridge har man en fast makker, og har dermed mulighet til å by mer presist, og trene opp godt samarbeid i motspill.

Bridge – tankesporten der Norge har mestre i fleng

Marius Dalemark Austad (18) er én av elevene som skal ta faget. Austad er regjerende Norgesmester i bridge for junior, og har tidligere vunnet EM-gull i klassen U16. Austad er til vanlig elev ved Flekkefjord videregående skole, og ser fram til høsten:

-       Jeg er veldig glad i bridge, og synes det er et veldig bra tilbud å kunne ta et fag jeg interesserer meg veldig for.

I Flekkefjord er de heldige å ha verdensmester i bridge Boye Brogeland tilgjengelig, som jevnlig er med på treningssesjoner for de lokale juniorene.

-Det er et ivrig og bra bridgemiljø blant de unge i Flekkefjord

Brogeland har selv hatt bridge som levevei helt siden han var ferdig som student ved handelshøgskolen i Bergen:

-Dette er en fantastisk mulighet til å lære mer og satse på bridge. Gøy at flere blir kjent med bridge og får muligheten til å fordype seg i det, sjekke ut hva de vil med bridgen. Det er helt klart en mulighet de ikke ville fått uten et slikt fag.

Utvikler ferdigheter for livet

I bridge vil man gjennom alle spillets runder ha en fast medspiller, og det gir muligheter for å utvikle strategier sammen med makkeren sin. Bridge er altså en tankesport som utvikler individuelle ferdigheter i logikk, strategi, sannsynlighetsberegning og psykologi, og en tankesport som utvikler ferdigheter i partnerskap med makker, som samarbeid, kommunikasjon og empati. Bridge er en spesiell idrett som kombinerer individuelle prestasjoner på toppidrettsnivå med makkerskap.

Ingen flaks med kortene

I bridge er det ingenting som heter flaks i kortene. Elementet av flaks er eliminert ved at alle konkurrerende par spiller med eksakt like kortfordelinger. Man kan sammenligne det med slalåm - at alle kjører den samme løypa og konkurrerer om å gjøre det best ut fra samme forutsetninger.

Norske verdensmestre

«Norges spillere har innehatt nr 1 og 2 på verdensrankingen i 10-15 år. Vi er Magnus Carlsen, bare at vi har 6 på laget», sier Norges landslagskaptein under siste mesterskap, Christian Vennerød.

Der sjakkens Magnus Carlsen er rikskjendis, er det mindre kjent at Norge har verdensstjerner i bridge. Tor Helness fra Bodø topper verdensrankingen i bridge, tett fulgt av sin makker Geir Helgemo. De har nylig returnert til Norge etter å ha levd som profesjonelle bridgespillere i Monaco. En håndfull bridgespillere i Norge lever av å spille bridge, og de beste bridgespillerne i verden kan ha en årsinntekt på flere millioner. Selv uten dette paret ble Norge Europamestre i 2018. Boye Brogeland fra Moi er klippen på det norske landslaget som har vært med på alle Norges triumfer siden VM-gullet i 2007, og fra høsten ønsker sønnen hans å ta Toppidrett bridge ved Jåttå VGS.

Vennerød sammenligner Norges posisjon i bridge med posisjonen Brasil hadde i fotball:

-       Norge er det laget de andre helst ikke vil møte i en cupkamp

Også på juniorsiden er Norge i verdenstoppen. I bridge har man en lang karriere, så junioralderen er helt opp til 26 år. To av elevene som ønsker å ta faget Toppidrett bridge, Marius Austad og Anders Brogeland, er regjerende Europamestre i klassen U16. Norge har i tillegg verdensmestre i klassen U26W, Europamestre i U26mix og U26W.

Vetle Faag blir bridgens Simen Agdestein

Vetle Faag blir faglærer for Toppidrett Bridge. Faag vil få samme rolle som Simen Agdestein har hatt for NTG sjakk i Bærum.

Faag er stormester i bridge, og har en rekke gode resultater i NM. Faag har vunnet 10 kretsmesterskap i bridge (lag, mix, par), og har en 1. plass i EM junior lynbridge.

Fakta:

Fakta om bridge

-  Grunnreglene i bridge er lette å lære, men det er vanskelig å bli god i konkurransebridge

-  Kortspill for fire personer, der to og to spiller på lag som makkere. Bridge ligner på spillene Amerikaner og Whist. Sammen med makker skal man avgjøre hvor mange stikk man skal by, og deretter prøve og vinne meldt kontrakt.

-  Elementet av flaks er eliminert ved at alle konkurrerende par spiller med eksakt like kortfordelinger. Man kan sammenligne det med slalåm - at alle kjører den samme løypa og konkurrerer om å gjøre det best ut fra samme forutsetninger.

-  Kortspill er en eldgammel kulturform, mens bridge er et ungt spill: Det har vært spilt kort i minst 3000 år; og kontraktbridgen er bare fra 1925

-  Norge stiller landslag i flere klasser: Åpen, dame, veteran, mix og ungdomsklassene U26, U26jenter, U20, U16

Norge er en stormakt i bridge

- Nr. 1 på verdensrankingen i bridge er norsk: Tor Helness (Bodø), som spiller i par med Geir Helgemo (Røros). Begge spiller bridge profesjonelt, og etter å ha vært kjøpt opp for å spille på Monacos landslag i noen år er de nå tilbake for å representere Norge

- Om lag 250 000 nordmenn kan spille bridge

- Boye Brogeland har representert Norge i alle EM nasjonslag siden 1997. Brogeland er også eneste spiller som har vært med på alle Norges mesterskapstitler for nasjonslag i åpen klasse – VM 2007, EM 2008 og EM 2018.

- Brogeland ble kjent som «sheriffen» i internasjonal bridge da han i 2015 var ledende i å avsløre omfattende juks (ulovlige signaler mellom makkere) i internasjonal topp-bridge. Se Tommy Gulliksen og Trond Høines sin dokumentar «Varsleren» (The sheriff of bridge) (2016) eller Daniel Sivans nye dokumentar «Dirty Tricks» (2021).

- Norges U26-lag vant VM i 2014, og EM i -80, -90, -96 og 2000

- Norge ble verdensmestre i bridge i 2007, europamestre i 2008, og europamestre igjen i 2018

-  Norge er regjerende mester i flere ungdomsklasser: Europamestre U16 par, europamestre U26 mix, Europamestre U26W, og Nordiske mestre i klassen U16

-   I 2019, i Wuhan, Kina, vant Norge bronse i VM.

Bridge og livsmestring

  • Meld.St.22 (2010-2011) Motivasjon – Mestring – Muligheter: viser til at spillbasert læring kan gi gode muligheter for å engasjere elevene i aktiviteter som kan gi økt læring og fordeler i opplæringen.
  • En inkluderende aktivitet. Alle, uansett sosial, kulturell og språklig bakgrunn, kjønn, politisk ståsted, fysisk og psykisk funksjonsevne, kan spille og oppleve fellesskap.
  • Trener samhandling, rela-sjoner og sosiale ferdigheter.
  • En Dansk levekårsunder-søkelse fra 2015 viser at «bridgespillere vurderer deres helbred bedre end den generelle borger. Undersøgelsen viser også, at bridgespillere er væsentligt mindre belastet af langvarig sygdom end den generelle borger.»

Vil du vite litt mer om bridge?

Norsk Bridgeforbund har veiledere og video tilgjengelig på nett:
https://www.bridge.no/Laer-bridge/Laer-bridge-selvstudium

Nøkkelord

Kontakter

Vetle Faag
Faglærer Toppidrett Bridge
Tlf. / 918 69 197
e-post: vetle.faag@skole.rogfk.no

Marianne Harding
Norsk Bridgeforbund (NBF)
Konsulent rekruttering og opplæring
Tlf. 90 78 90 70
e-post: marianne@bridge.no

Tarjei Eck Hansen
Avdelingsleder studiespesialisering Bodø vgs
Tidligere: sportssjef i NBF og direktør i Bodø/Glimt
Tlf. /91 00 89 30
e-post: tarhan@vgs.nfk.no

Marius Dalemark Austad - elev Toppidrett Bridge: 953 65 209
Boye Brogeland - norsk verdensmester: boye@bin.no / 95825025
Christian Vennerød (landslagskaptein for Norge da Norge ble Europamestre i 2018): 41911111

Bilder

Bridge er tankesporten der man må jobbe i par. Foto: Svein-Erik Dahl
Bridge er tankesporten der man må jobbe i par. Foto: Svein-Erik Dahl
Last ned bilde
Elever fra hele landet kan velge Toppidrett Bridge. Foto: Svein-Erik Dahl
Elever fra hele landet kan velge Toppidrett Bridge. Foto: Svein-Erik Dahl
Last ned bilde
Norge er i verdenstoppen i bridge. Sofie Græsholt Sjødal (t.v.) og Thea Indrebø (t.h.) var på laget som i 2019 ble verdensmestre i klassen U26W.
Norge er i verdenstoppen i bridge. Sofie Græsholt Sjødal (t.v.) og Thea Indrebø (t.h.) var på laget som i 2019 ble verdensmestre i klassen U26W.
Last ned bilde
Marius Dalemark Austad (t.v.) er en av elevene som vil ta Toppidrett Bridge fra høsten. Han er regjerende Norgesmester i bridge U26 par.
Marius Dalemark Austad (t.v.) er en av elevene som vil ta Toppidrett Bridge fra høsten. Han er regjerende Norgesmester i bridge U26 par.
Last ned bilde
Vil Anders Brogeland (16) gå i pappa Boye Brogelands fotspor og bli verdensmester i bridge? Foto: Francesca Canali, EBL
Vil Anders Brogeland (16) gå i pappa Boye Brogelands fotspor og bli verdensmester i bridge? Foto: Francesca Canali, EBL
Last ned bilde
Marius Dalemark Austad (18) fra Flekkefjord ser fram til å satse på bridge. Foto: Francesca Canali, European Bridge League
Marius Dalemark Austad (18) fra Flekkefjord ser fram til å satse på bridge. Foto: Francesca Canali, European Bridge League
Last ned bilde
Det falt gledestårer da Norge ble verdensmestre i bridge i klassen U26 i 2014. Foto: Rosaline Barendregt.
Det falt gledestårer da Norge ble verdensmestre i bridge i klassen U26 i 2014. Foto: Rosaline Barendregt.
Last ned bilde
Kaja Brekke  (18) har allerede håvet inn premiepenger i internasjonale bridgeturneringer.  Hun blir en av elevene på Toppidrett Bridge. Foto: Svein-Erik Dahl.
Kaja Brekke (18) har allerede håvet inn premiepenger i internasjonale bridgeturneringer. Hun blir en av elevene på Toppidrett Bridge. Foto: Svein-Erik Dahl.
Last ned bilde
Norge er regjerende Europamestre i bridge.
Norge er regjerende Europamestre i bridge.
Last ned bilde
Gunn Tove Vist fra Norge aksjon  i VM i Wuhan i Kina 2019.
Gunn Tove Vist fra Norge aksjon i VM i Wuhan i Kina 2019.
Last ned bilde
Konkurransebridge spilles med skjermer slik at makkerpar bare kan kommunisere gjennom meldinger og rekkefølgen de spiller kortene på. Det er ikke lov med grimaser eller andre tegn for å formidle informasjon til makker.
Konkurransebridge spilles med skjermer slik at makkerpar bare kan kommunisere gjennom meldinger og rekkefølgen de spiller kortene på. Det er ikke lov med grimaser eller andre tegn for å formidle informasjon til makker.
Last ned bilde
Marius Dalemark Austad klar til kamp i EM på hjemmebane i 2019.
Marius Dalemark Austad klar til kamp i EM på hjemmebane i 2019.
Last ned bilde
Spillelokalet i VM i bridge da Norge vant VM i 2014. Foto: Rosaline Barendregt.
Spillelokalet i VM i bridge da Norge vant VM i 2014. Foto: Rosaline Barendregt.
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Bridgeforbund

Norsk Bridgeforbund
Sognsveien 75 A
0855 Oslo

http://www.bridge.no

Norsk Bridgeforbund organiserer all bridgesport i Norge. 

- Breddeorganisasjon, 9 000 medlemmer, 24 kretser, 304 klubber. Valgt styre på 7 personer, 5 ansatte i administrasjonen.

-  Medlem av European Bridge League (EBL – 375 000 aktive medlemmer) og World Bridge Federation (WBF), samt Frivillighet Norge. Hjemmeside: www.bridge.no

-  Alle turneringer er rusfrie og følger WADA-standard.

-  § 1-1 Formål: Å utbre kunnskap om og forståelse for bridgesporten som positiv verdiskaper i samfunnet og for det enkelte individ gjennom et fellesskap preget av likeverd, lojalitet, ærlighet og demokrati.