Opplysningskontoret for frukt og grønt

Taco består som kosemat i helgene

Del

Over halvparten av alle nordmenn spiser taco minst en gang i måneden[i], og variasjonene er uendelige, men en ting er sikket – det er mange som elsker dette helgemåltidet enten det er enkelt og ferdigkjøpt eller laget fra bunnen.

Ta tacoen til nye høyder med hjemmelaget tilbehør
Ta tacoen til nye høyder med hjemmelaget tilbehør

Alle familier har sine taco-favoritter. Måltidet kan lages raskt og enkelt eller vi kan velge å legge litt mer tid i det for å toppe smakene. Undersøkelsen[ii], viser at fredag fortsatt er den største tacodagen, men 3 av 10 velger taco oftest på lørdagen.

-          Noe av det beste med tacomåltidet er at alle kan plukke det de selv liker best, og tomater er nok sammen med salat, løk, agurk og mais noen av de mest vanlige grønnsakene til tacoen, forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

 

Sosial matlaging og spising

-          Jeg tror at noe av grunnen til at taco er blitt så populært er at det innbyr til sosial matlaging. Det skal kuttes og moses, stekes og krydres og smaker skal avstemmes. Hele måltidet kan varieres i det uendelige, sier Byermoen. Taco er en fin anledning til å spise mer grønnsaker for alle, og hvis du er opptatt av å spare på kaloriene kan en tacosalat være et godt valg.

Er du en av dem som liker å legge litt ekstra kjærlighet i maten har vi gode tips til deg. Tacokittene fra dagligvarebutikken har gjort oss til en tex-mex elskende nasjon, men som med alle andre retter kan det være spennende å videreutvikle konseptene med nye smaker.

Basen kan gjerne være vegetarisk

8 av 10 bruker vanligvis rødt kjøtt i tacoen. 80% av de som vil endre kostholdet sitt ønsker å spise mer grønnsaker og tacomåltidet kan lett gjøres vegetarisk.

Det er enkelt å redusere på mengden kjøtt i tacoen – karbonadedeigen kan for eksempel blandes med løk og bønner eller sopp. Da kan også gjerne andre smaksforsterkere som løk og chilli benyttes for å kutte ned på mengden ferdigkjøpt tacokrydder, som ofte inneholder mye salt. Vil du gjøre den helt vegetarisk finner du en nydelig oppskrift på kjøttfri taco her. 

Våre beste tips til hvordan du kan ta tacomåltidet til nye høyder

Hjemmelaget guaccamole

For halvparten av oss er guacamole en viktig ingrediens i taco-måltidet, og 8 av 10 som spiser guacamole lager den selv.

- En av de mest søkte oppskriftene på frukt.no er hjemmelaget guacamole. Vi ser tydelige    at søket topper statistikken hver fredag og lørdag gjennom hele året, forteller Byermoen.

Imponer med syltet rødløk

Syltet rødløk smaker godt til mange retter. Det er enkelt og lage, og kan med fordel lages dagen før. Da får den enda mer smak, og den holder seg fint to uker i kjøleskapet, så lag gjerne en stor porsjon når du første er i gang.

Hjemmelaget tomatsalsa

Salsaen vår smaker herlig av tomater, koriander, hvitløk, chili og lime og er det naturlige tilbehøret til meksikansk mat som taco, men smaker også nydelig til grillmat og som pølsetopping.

Mangosalsa tilfører deilig friskhet og sødme

Denne mangosalsaen smaker friskt og eksotisk og passer godt for de som vil variere tacoen litt.

Hemmeligheten i taco-krydderet

Nesten 30% er bekymret for saltinnholdet i Tacokrydderet, men bare 10 % lager det selv. Det finnes mange gode oppskrifter på taco-krydder, men her er vår favoritt. Taco-krydder kan du lett lage selv , og det er spisskummen som gir den mest karakteristiske smaken. Dersom du ønsker å blande krydderet selv er det greit å lage en større porsjon som oppbevares i tett boks eller glass til neste tacomåltid.

[i] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2020. 

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Ta tacoen til nye høyder med hjemmelaget tilbehør
Ta tacoen til nye høyder med hjemmelaget tilbehør
Last ned bilde
Imponer med syltet rødløk
Imponer med syltet rødløk
Last ned bilde
Tomatsalsa med smak av ekte tomat
Tomatsalsa med smak av ekte tomat
Last ned bilde
Lag tacokrydderet selv - spar på saltet
Lag tacokrydderet selv - spar på saltet
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Utviklingen i det norske frukt- og grøntmarkedet 202016.3.2021 11:30:00 CET | Pressemelding

Det har knyttet seg spesielt stor spenning til tallene for frukt- og grøntmarkedet i koronaåret 2020. Store endringer har skjedd i forbrukervaner og handlemønster. Har dagligvaremarkedet klart å ta igjen salget som storhusholdningsmarkedet har tapt som følge av stengte kantiner, restauranter og hoteller? Dette var et av spørsmålene som ble belyst og forsøkt besvart i webinaret i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), tirsdag 16. mars 2021.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom