Taco består som kosemat i helgene
Alle familier har sine taco-favoritter. Måltidet kan lages raskt og enkelt eller vi kan velge å legge litt mer tid i det for å toppe smakene. Undersøkelsen[ii], viser at fredag fortsatt er den største tacodagen, men 3 av 10 velger taco oftest på lørdagen.
- Noe av det beste med tacomåltidet er at alle kan plukke det de selv liker best, og tomater er nok sammen med salat, løk, agurk og mais noen av de mest vanlige grønnsakene til tacoen, forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Sosial matlaging og spising
- Jeg tror at noe av grunnen til at taco er blitt så populært er at det innbyr til sosial matlaging. Det skal kuttes og moses, stekes og krydres og smaker skal avstemmes. Hele måltidet kan varieres i det uendelige, sier Byermoen. Taco er en fin anledning til å spise mer grønnsaker for alle, og hvis du er opptatt av å spare på kaloriene kan en tacosalat være et godt valg.
Er du en av dem som liker å legge litt ekstra kjærlighet i maten har vi gode tips til deg. Tacokittene fra dagligvarebutikken har gjort oss til en tex-mex elskende nasjon, men som med alle andre retter kan det være spennende å videreutvikle konseptene med nye smaker.
Basen kan gjerne være vegetarisk
8 av 10 bruker vanligvis rødt kjøtt i tacoen. 80% av de som vil endre kostholdet sitt ønsker å spise mer grønnsaker og tacomåltidet kan lett gjøres vegetarisk.
Det er enkelt å redusere på mengden kjøtt i tacoen – karbonadedeigen kan for eksempel blandes med løk og bønner eller sopp. Da kan også gjerne andre smaksforsterkere som løk og chilli benyttes for å kutte ned på mengden ferdigkjøpt tacokrydder, som ofte inneholder mye salt. Vil du gjøre den helt vegetarisk finner du en nydelig oppskrift på kjøttfri taco her.
Våre beste tips til hvordan du kan ta tacomåltidet til nye høyder
Hjemmelaget guaccamole
For halvparten av oss er guacamole en viktig ingrediens i taco-måltidet, og 8 av 10 som spiser guacamole lager den selv.
- En av de mest søkte oppskriftene på frukt.no er hjemmelaget guacamole. Vi ser tydelige at søket topper statistikken hver fredag og lørdag gjennom hele året, forteller Byermoen.
Imponer med syltet rødløk
Syltet rødløk smaker godt til mange retter. Det er enkelt og lage, og kan med fordel lages dagen før. Da får den enda mer smak, og den holder seg fint to uker i kjøleskapet, så lag gjerne en stor porsjon når du første er i gang.
Hjemmelaget tomatsalsa
Salsaen vår smaker herlig av tomater, koriander, hvitløk, chili og lime og er det naturlige tilbehøret til meksikansk mat som taco, men smaker også nydelig til grillmat og som pølsetopping.
Mangosalsa tilfører deilig friskhet og sødme
Denne mangosalsaen smaker friskt og eksotisk og passer godt for de som vil variere tacoen litt.
Hemmeligheten i taco-krydderet
Nesten 30% er bekymret for saltinnholdet i Tacokrydderet, men bare 10 % lager det selv. Det finnes mange gode oppskrifter på taco-krydder, men her er vår favoritt. Taco-krydder kan du lett lage selv , og det er spisskummen som gir den mest karakteristiske smaken. Dersom du ønsker å blande krydderet selv er det greit å lage en større porsjon som oppbevares i tett boks eller glass til neste tacomåltid.
[i] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2020.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom