Sunn og god mat på lavbudsjett

Hvorfor er det lurt å spise mer frukt og grønt?
Det er lønnsomt med mye grønt på flere måter. Frukt og grønt er bra for immunforsvaret vårt. Minst 5 om dagen er bra for helsen vår, og grønnsaker, poteter, frukt og bær er råvarer som gir lavt miljøavtrykk. Disse fargerike råvarene er dessuten rimelige i innkjøp, og gir masse smak og farge til maten. Økonomi og ernæring spiller på lag. Det enkleste grepet du kan ta for å grønne opp menyen i hjemmet er å fylle halve tallerken, til hvert måltid, med grønnsaker, poteter, frukt og bær.
Halve tallerkenen med grønt er god økonomi
Frukt og grønt er rimelige råvarer å bruke, spesielt når du utnytter varene som er i sesong. Gode basisvarer du kan bruke hele året er løk, gulrøtter og poteter. Om våren og sommeren har vi god tilgang på nydelige tomater, agurk, salater og blomkål. Disse produktene kan bli utallige gode retter, som kan nytes alene eller sammen med fisk og kjøtt. - Ved å øke mengden grønnsaker på tallerkenen kan du redusere mengden kjøtt noe. Det er bra både for helsen, miljøet og lommeboken, sier Gulbrandsen.
Mer av det grønne er bra for oss
Svært mye godt dokumentert forskning viser at frukt og grønnsaker minsker risikoen for overvekt, kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, og flere andre kostholdrelaterte sykdommer. Det er også enighet om at frukt, bær, grønnsaker og poteter styrker immunforsvaret vårt, fordi det inneholder naturlige vitaminer og mye fiber. Grønnsaker og poteter er vår aller viktigste kilde til vitamin C.
Her er kokkens beste tips for å redusere matbudsjettet, men ikke på smaken:
Bland grønnsaker i kjøttdeigrettene
Visste du at en ekte spagetti bolognese består av masse revne gulrøtter? Spagettiretter står svært ofte på menyen i norske hjem. I en spagettisaus er det enkelt å øke innholdet av løk, gulrot og selleri, og redusere mengden karbonadedeig. Ha det i tankene neste gang du lager en slik saus.
https://www.frukt.no/oppskrifter/spagetti-bolognese/
Bruk bønner som proteinkilde
Alle har sin egen Taco-variant. Ved å bytte ut kjøttdeigen med bønner og lage en deilig røre med grønnsaker blir Tacoen både rimelig og mer lik den ekte retten fra Mexico. Chili sin carne, altså en variant uten kjøtt er et godt eksempel på en vinn-vinn-rett. Bønner er super proteinkilde i grønnsaksretter om du ønsker å redusere matbudsjettet.
https://www.frukt.no/oppskrifter/chili-sin-carne/
Løk og kål er rimelig, næringsrikt og anvendelig
Okonomiyaki er en japansk kål- og ingefæromelett, som vi gjerne kan kalle for økonomiomelett, hovedingrediensen er kål og den smaker fantastisk.
https://www.frukt.no/oppskrifter/okonomiyaki/
Løksuppe er noe av det rimeligste du kan lage
Fransk løksuppe kan brukes til både hverdag og fest. Den lages av rimelig råvarer og du kan gjerne bruke gammelt brød så du slipper å kaste det. Her kan du enkelt se fremgangsmåten.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
