Opplysningskontoret for frukt og grønt

Sunn og god mat på lavbudsjett

Del

Mange har fra tid til annen et litt stramt matbudsjett, og kanskje spesielt mange akkurat nå i disse usikre tider. Det kan løses uten at det går ut over helsen eller matgleden. - Rimelig, sunn og god mat får du når du gir grønnsakene en større plass på tallerkenen, forteller Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, som selv er kokk. Her er hennes beste tips til hvordan du kan få maks ut av matbudsjettet.

En herlig variant av gryteretten chili con carne - men uten kjøtt. En rett som passer fint på en kjøttfri dag.
En herlig variant av gryteretten chili con carne - men uten kjøtt. En rett som passer fint på en kjøttfri dag.

Hvorfor er det lurt å spise mer frukt og grønt?

Det er lønnsomt med mye grønt på flere måter. Frukt og grønt er bra for immunforsvaret vårt. Minst 5 om dagen er bra for helsen vår, og grønnsaker, poteter, frukt og bær er råvarer som gir lavt miljøavtrykk. Disse fargerike råvarene er dessuten rimelige i innkjøp, og gir masse smak og farge til maten. Økonomi og ernæring spiller på lag. Det enkleste grepet du kan ta for å grønne opp menyen i hjemmet er å fylle halve tallerken, til hvert måltid, med grønnsaker, poteter, frukt og bær.

Halve tallerkenen med grønt er god økonomi

Frukt og grønt er rimelige råvarer å bruke, spesielt når du utnytter varene som er i sesong. Gode basisvarer du kan bruke hele året er løk, gulrøtter og poteter. Om våren og sommeren har vi god tilgang på nydelige tomater, agurk, salater og blomkål. Disse produktene kan bli utallige gode retter, som kan nytes alene eller sammen med fisk og kjøtt. - Ved å øke mengden grønnsaker på tallerkenen kan du redusere mengden kjøtt noe. Det er bra både for helsen, miljøet og lommeboken, sier Gulbrandsen.

Mer av det grønne er bra for oss

Svært mye godt dokumentert forskning viser at frukt og grønnsaker minsker risikoen for overvekt, kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, og flere andre kostholdrelaterte sykdommer. Det er også enighet om at frukt, bær, grønnsaker og poteter styrker immunforsvaret vårt, fordi det inneholder naturlige vitaminer og mye fiber. Grønnsaker og poteter er vår aller viktigste kilde til vitamin C.

Her er kokkens beste tips for å redusere matbudsjettet, men ikke på smaken:

Bland grønnsaker i kjøttdeigrettene

Visste du at en ekte spagetti bolognese består av masse revne gulrøtter? Spagettiretter står svært ofte på menyen i norske hjem. I en spagettisaus er det enkelt å øke innholdet av løk, gulrot og selleri, og redusere mengden karbonadedeig. Ha det i tankene neste gang du lager en slik saus.

https://www.frukt.no/oppskrifter/spagetti-bolognese/

Bruk bønner som proteinkilde

Alle har sin egen Taco-variant. Ved å bytte ut kjøttdeigen med bønner og lage en deilig røre med grønnsaker blir Tacoen både rimelig og mer lik den ekte retten fra Mexico. Chili sin carne, altså en variant uten kjøtt er et godt eksempel på en vinn-vinn-rett. Bønner er super proteinkilde i grønnsaksretter om du ønsker å redusere matbudsjettet.

https://www.frukt.no/oppskrifter/chili-sin-carne/

 

Løk og kål er rimelig, næringsrikt og anvendelig

Okonomiyaki er en japansk kål- og ingefæromelett, som vi gjerne kan kalle for økonomiomelett, hovedingrediensen er kål og den smaker fantastisk.

https://www.frukt.no/oppskrifter/okonomiyaki/

Løksuppe er noe av det rimeligste du kan lage

Fransk løksuppe kan brukes til både hverdag og fest. Den lages av rimelig råvarer og du kan gjerne bruke gammelt brød så du slipper å kaste det. Her kan du enkelt se fremgangsmåten.

https://www.frukt.no/artikler/sa-enkelt-lager-du-loksuppe/

Nøkkelord

Kontakter

Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

En herlig variant av gryteretten chili con carne - men uten kjøtt. En rett som passer fint på en kjøttfri dag.
En herlig variant av gryteretten chili con carne - men uten kjøtt. En rett som passer fint på en kjøttfri dag.
Last ned bilde
Løksuppe er en klassiker og kanskje det beste og billigste du kan lage.
Løksuppe er en klassiker og kanskje det beste og billigste du kan lage.
Last ned bilde
Okonomiyaki er en japansk pannekakeomelett hvor hovedingrediensen er kål.
Okonomiyaki er en japansk pannekakeomelett hvor hovedingrediensen er kål.
Last ned bilde
En ekte italiensk spagetti bolognese inneholder like mye revne gulrøtter som kjøtt i sausen.
En ekte italiensk spagetti bolognese inneholder like mye revne gulrøtter som kjøtt i sausen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nytt norsk jordbær har fått navn16.6.2020 14:49:21 CESTPressemelding

Neste år kommer en ny norsk sort jordbær på markedet – en sort det har tatt 13 år å dyrke frem. – Det er en fryd å nyte norske jordbær om sommeren, og jeg er overbevist om at det er mange jordbærprodusenter og jordbærspisere som nå blir fornøyde med en ny jordbærsort. Det nye bæret har forbedret smak og dyrkingsegenskaper. Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sa landbruksminister Olaug Bollestad, som var en del av juryen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom