Styrker arbeidet mot fiskerikriminalitet

- Fiskerikriminalitet er mer enn ulovlig fiske. Det er ofte en form for multikriminalitet som omfatter økonomisk kriminalitet og grov utnyttelse av arbeidskraft. Det er ofte grensekryssende og svært godt organisert. Det krever at myndighetenes innsats for å stanse fiskerikriminalitet også er godt organisert, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).
- Regjeringen har gjennom flere år ledet an i den internasjonale kampen mot fiskerikriminalitet. Vi gjennomfører nå en reform av den nasjonale fiskerikontrollen, og samtidig vil vi samle og styrke departementets arbeid på dette feltet. Dette er et viktig arbeid for en stor sjømatnasjon som Norge, sier næringsminister Iselin Nybø (V).
En viktig oppgave for den nye seksjonen blir å gjennomføre den nasjonale reformen av fiskerikontrollen, og følge opp den internasjonale satsingen mot fiskerikriminalitet.
Den nye seksjonen vil legge til rette for at kunnskap kan bygges og deles mellom næringen og myndighetene på den ene siden, og mellom de ulike kontrolletatene på den andre siden. Det vil også bli en kobling til politiet, både nasjonalt og internasjonalt.
Bakgrunn: Fiskerikontrollreformen
Fiskerikontrollreformen tar sikte på å forbedre arbeidet mot alvorlig fiskerikriminalitet, kontrolletatenes effektivitet, og næringens digitale dokumentasjonssystemer.
Sporing og rapporteringskrav for alle fiskefartøy vil bli innført for kystflåten i løpet av 2022 og 2023. Deretter vil det komme nye krav til veiesystemer ved fiskemottakene. Det langsiktige målet er automatisk rapportering av ressursuttaket ved hjelp av ny teknologi.
Samtidig styrker Fiskeridirektoratet arbeidet med risikobasert ressurskontroll og informasjonsforvaltning.
Økokrim har også inntatt en mer aktiv rolle på fiskekrim-feltet. Dette er avgjørende for å avdekke og forebygge den alvorlige fiskerikriminaliteten.
Med dette arbeidet følger regjeringen opp sentrale anbefalinger i den offentlige utredningen "Framtidens fiskerikontroll" (NOU 2019:21).
Følg saken: Framtidens fiskerikontroll - regjeringen.no
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Nytt land slutter seg til kampen mot fiskerikriminalitet27.6.2025 14:06:17 CEST | Pressemelding
Peru har signert Københavnerklæringen, som er første steg mot å bli med i det norske Blue Justice-initiativet. Målet er å styrke det internasjonale samarbeidet mot fiskerikriminalitet. Med Peru på laget er det nå 61 land som støtter initiativet.
Næringsminister Cecilie Myrseth inviterer til innspillsmøte om toll fra USA26.6.2025 10:08:34 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth inviterer næringslivsledere til møter om toll fra USA.
155 millionar til meir effektive og miljøvennlege hamner25.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringa gir no tilsagn om til saman 155 millionar kroner i støtte til ni prosjekt gjennom tilskotsordninga for effektive og miljøvennlege hamner. Midlane skal bidra til meir effektive hamner, betre logistikk og lågare utslepp.
Møttes for første gang: Målet er å forebygge konflikter til sjøs24.6.2025 13:54:16 CEST | Pressemelding
Regjeringen samlet nøkkelaktører fra havnæringene, myndighetene og kunnskapsmiljøene til det aller første møtet i Forum for sameksistens til havs.
Nytt utvalg skal revidere det maritime regelverket24.6.2025 11:48:38 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil ha et maritimt regelverk som er tilpasset utviklingen i næringen og samfunnet. Et nytt lovutvalg har derfor fått i oppgave å gjennomgå det maritime regelverket og fremme forslag til endringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom