Fagforbundet

Streik i private omsorgsbedrifter

Del

Det er streik i private omsorgsvirksomheter og en rekke andre bedrifter. Dette er klart etter at riksmekleren måtte konstatere at det ikke var mulig å få fram en enighet mellom partene i dette området natt til lørdag 9.1.Dermed er det streik fra arbeidstidas begynnelse lørdag morgen.

– Vi er skuffet. Vi ønsket ikke konflikt, men opplever at NHO ikke har villet komme oss i møte på noen punkter. Dermed blir det praktisk talt umulig for oss å ivareta medlemmene på en bra måte. Det ender da opp med at vi må ta i bruk vårt kraftigste kampmiddel, streik, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg, som har ledet meklingen for Fagforbundet. I alt er 80 medlemmer tatt ut i konflikt.

 

Noen fikk, andre fikk ikke

Bakgrunnen for konflikten er at Fagforbundets og FOs medlemmer i denne avtalen har sakket lønnsmessig kraftig etter over mange år. I 2019 valgte NHO å løfte sykepleierne i dette området opp på om lag samme nivå som alle andre sykepleiere. LOs medlemsforbund har krevd et tilsvarende lønnsløft for alle sine medlemmer. Det svarte NHO klart nei på. Dermed var det ikke grunnlag for videre mekling.

 

Sammensatt tariffområde

Konflikten står mellom partene i tariffavtalen NHO 453 som omfatter en rekke ulike virksomheter. Det handler om behandlingsinstitusjoner inne rus, psykiatri, barnevern, pleie- og omsorg, men også ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Bymisjonen, Blindeforbundet, en kino og noen barnehager.

 

Bredt uttak

Fagforbundet har tatt ut medlemmer i mange av virksomhetene som er omfattet av avtalen.

 

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenlignet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring. Gapet mellom disse arbeidstakerne og andre sammenlignbare grupper har økt over tid, og vi frykter at utviklingen vil fortsette. Det kan vi ikke godta, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg.

 

– Den siste tida har vi også sett at arbeidsgivere i en del barnehager har byttet arbeidsgiverorganisasjon til denne avtalen for spare penger. Mange som jobber der har med seg lønns- og arbeidsvilkår fra tidligere tariffavtaler, men over tid er vi redde for at også disse medlemmene vil sakke etter alle andre barnehageansatte. Det har også fått en dårligere pensjonsordning enn andre barnehageansatte. 

 

Usolidarisk å shoppe billige lønnsavtaler

En samlet fagbevegelse er negativ til at virksomheter bytter fra en avtale til en annen for på sikt å kunne spare på dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

 

– Hvis vi ikke setter foten ned vil det åpne for at flere barnehager forlater tariffavtaler der vi har forhandlet fram gode avtaler for medlemmene. Hvis vi ikke sier nei til at enkelte shopper billige lønnsavtaler, undergraver vi over tid lønns- og arbeidsforhold for hele barnehageområdet. Derfor er det viktig at vi sier tydelig fra nå, sier Green Nilsen.

 

 

 

Kontakter

For nærmere opplysninger: Anne Green Nilsen. 901 38 469

Om Fagforbundet

Fagforbundet
Fagforbundet
Keysersgate 15
0165 Oslo

23 06 40 00http://www.fagforbundet.no/

Fagforbundet er LOs største forbund, med over 390 000 medlemmer. Vår hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Som landets største arbeidstakerorganisasjon har vi også tyngde og politisk gjennomslagskraft til å styrke og videreutvikle velferdsstaten

Følg saker fra Fagforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fagforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fagforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom