Strålende om sex og politikk fra Straffelovsrådet

Straffelovsrådet presenterte denne uka sin utredning for endringer i straffelovens kapittel 26 som omhandler seksuallovbrudd.
Sex og Politikk applauderer Straffelovrådets grunnprinsipp i utredninga om seksuell selvbestemmelse. Dette gjør utredninga mer sexpositiv og langt mindre moraliserende enn det som ofte kommer i forbindelse med vurderinger som inkluderer sex og seksualitet. Retten til kroppslig autonomi er grunntanken i alt arbeidet til Sex og Politikk.
Forslaget om reduksjon i seksuell lavalder er spennende i så måte. Vi håper debatten om de foreslåtte endringene i straffeloven vil føre til en samtidig satsing på å styrke barn og unges tilgang til seksualitetsundervisning. Vi vet at helhetlig seksualitetsundervisning kan være et viktig verktøy for seksuell selvbestemmelse, samt i det forebyggende og avdekkende arbeidet mot seksuelle krenkelser mot barn, og vi håper den kommende debatten også vil inkludere forebyggende tiltak.
Videre er Sex og Politikk positive til en styrking av vern mot seksuell utnyttelse av barn og unge. At forslaget eksplisitt nevner de alvorlige kortvarige og langvarige konsekvensene seksuelle krenkelser mot barn og unge kan ha, er et viktig signal til alle utsatte.
Vi er også glade for at Straffelovrådet tar til orde for en utvidelse av straffansvar ved voldtekt, som sammen med å fjerne minstestraff i seksuallovbruddskapitlet forhåpentligvis er grep som vil føre til flere skyldige blir straffet.
Utredningen er et stort skritt i riktig retning i kampen mot voldtekt og seksuell utnyttelse. Den grundige utredningen av passivitet i sammenheng med samtykke reflekterer igjen hvor tydelig selvbestemmelsesretten står i Straffelovrådets gjennomgang.
Sex og Politikk er videre positive til at sexarbeideres arbeidsvilkår og livssituasjon settes på dagsordenen, og at deres erfaringer har vært sentrale i vurderinga av hvilken lovgivning vi skal ha på feltet. Vi håper på og skal bidra til en nyansert debatt om hvordan vi best kan ivareta deres interesser. Utredningen konkluderer med at avkriminalisering av kjøp av sex er veien å gå, en vurdering vi tenker er interessant.
Sex og Politikk ønsker debatten rundt den nye utredningen velkommen, og vi ser frem til at seksuell selvbestemmelse vil stå høyt på dagsorden i Norge i 2023.
Nøkkelord
Kontakter
Vilde Graff SenjeTeamleder, seksualitetsundervisning
Tel:950 54 034vilde@sexogpolitikk.noTore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noBilder

Lenker
Om Sex og Politikk
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Norge må stå opp for seksuelle rettigheter globalt!7.5.2025 10:40:23 CEST | Pressemelding
Følgende uttalelse ble vedtatt på Sex og Politikks årsmøte 6. mai 2025.
Høyre-politiker Sandra Bruflot er Årets Ottesen 2025.6.5.2025 15:47:05 CEST | Pressemelding
Sandra Bruflot mottar prisen for sitt lange engasjement for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og spesielt for sin innsats som saksordfører for arbeidet med den nye abortloven.
Ottar-seminar: Katastrofale konsekvenser etter USAs bistandskutt30.4.2025 08:05:00 CEST | Pressemelding
Ottar-seminaret 2025: Hvordan kan Norge og resten av verden redusere de fatale konsekvensene av USAs brutale bistandskutt som fører til at det dør 103 mennesker i timen.
Ny minister: Kan Norge gjøre en forskjell innen seksuelle og reproduktive rettigheter?5.3.2025 10:49:02 CET | Pressemelding
Utenriksdepartementet og Sex og Politikk «tjuvstarter» 8. mars med et åpent arrangement om seksuelle og reproduktive rettigheter.
Hvilket parti er best på seksuelle rettigheter?4.3.2025 08:15:00 CET | Pressemelding
Det er valgår, og Sex og Politikk har satt opp en egen fasitliste for hva som kjennetegner et parti som er gode på seksuell og reprodukt helse og rettigheter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom