Stortinget har nå gitt formelt klarsignal til Riksrevisjonen

Forrige uke ba Riksrevisjonen om en formell bekreftelse fra Stortingets presidentskap på at vi har mandat og lovgrunnlag til å kontrollere at Stortingets administrasjon følger lover og regler, såkalt etterlevelsesrevisjon. Nå har vi fått den formelle bekreftelsen vi trengte og ba om for å kunne gjenoppta denne viktige kontrollformen.
Krevende
─ De siste ukene har vært krevende, men jeg er glad for at vi nå har fått en formell bekreftelse på at vi faktisk kan gjøre jobben vår. Det som skjedde i 2017 er svært beklagelig, men nå kan vi endelig sette punktum og se fremover, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
I et brev til Riksrevisjonen skriver Stortingets presidentskap:
- «Presidentskapet kan slutte seg til at Riksrevisjonen har mandat og lovgrunnlag til å gjennomføre etterlevelsesrevisjoner av Stortingets administrasjon, som et ledd i regnskapsrevisjonen og kontrollen med disposisjoner som ligger til grunn for regnskapet, slik det ble redegjort for i riksrevisorkollegiets brev til Stortingets presidentskap 7. desember 2017.»
- «Pågående utredninger av lovgrunnlaget for Riksrevisjonens virksomhet rokker selvsagt ikke ved dette. Eventuelle endringer av Riksrevisjonens mandat slik det er fastsatt i lov og instruks vedtatt av Stortinget, må vedtas av Stortinget.»
─ Dette er en god plattform for Riksrevisjonens kontroll med Stortingets administrasjon. Å kontrollere etterlevelse av lover og regler er en viktig del av vårt arbeid med offentlige regnskaper og avgjørende for tilliten til Stortinget - vår viktigste demokratiske institusjon, sier Foss.
Kartlegging
Det er fortsatt for tidlig å si hvilke saker vi kommer til å gå inn i. Vi skal først gjøre en grundig kartlegging for å finne ut hva vi eventuelt bør se nærmere på. Nå har vi Stortingets aksept for å gjøre denne typen kontroller, men våre undersøkelser skal alltid basere seg på en revisjonsfaglig vurdering av risiko og vesentlighet. Det er disse vurderingene vi nå går i gang med. I tillegg kommer vi til å fortsette med å kontrollere Stortingets årsregnskap, slik vi alltid har gjort, også i perioden fra 2017.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiPressekontakt
Tel:990 39 479sbw@riksrevisjonen.noStian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760sfj@riksrevisjonen.noBilder

Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom