Storsatsing på kompetanse i tredje krisepakke

I løpet av de fire siste ukene er mer enn 300 000 personer kastet ut i ledighet eller blitt permitterte som følge av koronakrisen. Siste tall fra Nav viser at det nå er 400 000 registrerte arbeidssøkere hos NAV. Arbeidsledigheten rammer bredt, men at det likevel er en klar overrepresentasjon av personer med lav utdanning.
For å motvirke konsekvensene av denne krisen har regjeringen i dag lagt frem en rekke kompetansetiltak.
- Dette er målrettede og gode virkemidler som vil bidra til at mange permitterte og arbeidsledige kan komme raskere tilbake til arbeidslivet - og som kan bidra til at vi etter krisen får et bedre, grønnere og mer digitalt arbeidsliv, sier Skule.
Dette er kompetansepakken - totalt 190 millioner kroner:
- 100 millioner kroner til treparts bransjeprogrammer
- 50 millioner kroner til nettbasert opplæring
- 20 millioner kroner til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger
- 20 millioner kroner til opplæring av ufaglærte
- Hele næringslivet er rammet, men noen bransjer er mer utsatt enn andre. I tillegg vet vi at risikoen for oppsigelse eller permittering er størst for arbeidstakere med lav inntekt og lite utdanning. Dette problemet står Stortinget og regjeringen sammen om å finne løsninger på, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Seks nye bransjeprogrammer
- Reiselivsnæringen
- Varehandelen
- Frisørbransjen
- Mat- og drikkevareindustrien
- Anleggsbransjen
- Elektro/automasjon- og fornybar/kraftnæringen
50 millioner til nettbasert opplæring
Regjeringen setter også av 50 millioner kroner til mer nettbasert opplæring. Utdanningsinstitusjoner kan søke om midler til å gi digitale tilbud til arbeidsledige og permitterte, og pengene lyses ut i et samarbeid mellom Kompetanse Norge og Diku.
20 millioner kroner til universiteter og høyskoler
Det gis også 20 millioner kroner til at universiteter og høyskoler kan gi plass til flere på eksisterende utdanninger. Universiteter og høyskoler gjennomfører nå vårens undervisning og eksamen digitalt. Diku og Kompetanse Norge vil raskt kartlegge hvilke høyskoler og universiteter som har relevante eksisterende tilbud som kan åpnes opp for de med behov.
- Universiteter, høgskoler og videregående opplæringsaktører har de siste ukene vist en fantastisk omstillingsevne. På rekordtid har de lagt om til digitale undervisningsformer. Framover må de bruke denne erfaringen til også å tilby fleksible opplærings- og videreutdanningstilbud for en annen målgruppe - nemlig de som er ledige eller truet av omstilling
20 millioner ekstra til opplæring av ufaglærte
Det skal deles ut over dobbelt så mye til ufaglærte gjennom Kompetansepluss fagopplæring som i fjor, fra 17 millioner til 40 millioner kroner. Samtidig skjer utlysningen tidligere enn planlagt.
- Årets utlysning kommer tidligere enn i fjor, slik at de som har mulighet og kapasitet til det kan starte opplæring allerede i vår, avslutter direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge.
Bilder

Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Postboks 1093
5809 Bergen
55 30 38 00http://www.hkdir.no
Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.
Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.
Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Dette er de ti mest populære yrkene blant unge4.6.2025 09:27:03 CEST | Pressemelding
Lege, advokat eller psykolog? Norske 15-åringer drømmer fortsatt om tradisjonelle yrker – men interessen for yrkesfag vokser.
Rekordmange har fått tilbud om studieplass2.6.2025 11:01:48 CEST | Pressemelding
Ved årets samordnede opptak til høyere yrkesfaglig utdanning har 9755 fått tilbud om studieplass. Det er det høyeste antallet siden fagskolene ble en del av det samordnede opptaket for fem år siden. Tallet omfatter alle de offentlige og 7 private fagskoler.
Rekordmange unge vet ikke hva de vil bli7.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at halvparten av 15-åringene i Norge er usikre på hva de vil bli i fremtiden. Det kan få konsekvenser for fremtidig arbeidsliv.
84 prosent besto Statsborgerprøven i Telemark20.3.2025 08:01:34 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Vestfold20.3.2025 08:00:13 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom