Stor stas for Lyngenlam i Berlin

Det er 21 sauebønder i produsentforeningen Lyngenlam SA som står bak søknaden om "Beskyttet geografisk betegnelse" for Lyngenlam. Produsentforeningen arbeider for å styrke saueholdet i Lyngen og har ambisjoner om å bygge en sterk merkevare for Lyngenlam.
- Selvsagt skal Lyngenlam, en av våre fineste råvarer, fra et av våre vakreste områder spille i samme liga som Champagne og Parma. Med Lyngenlam har vi nå 30 Beskyttede betegnelser i Norge, det gjør oss best i Norden. Som lover godt for matnasjonen Norge, sier administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist.
- Det er ikke mange norske mat- og drikkeprodukter som klarer å kvalifisere seg til dette merket. Dette er det strengeste vernet mot juks og kopiering man kan få. Og du får det bare hvis du kan dokumentere en klar sammenheng mellom kvalitet, produksjonsmetode og geografi, forstetter Sundqvist.
- Dette fortjener Lyngenbøndene, og jeg gleder meg til å se hvordan utviklingen fremover for merkevaren Lyngenlam blir. Dette er en stor merkedag for både oss og dem. Velkommen som nasjonal matskatt nummer 30!, avslutter Sundqvist.
En smak av Lyngsalpan
Lyngsalpan landskapsvernområde utgjør store deler av Lyngenhalvøya.
Mineralrikt jordsmonn sammen med «sol døgnet rundt» og arktisk klima, gir næringsrikt gras og smakfulle urter. Dette er unike beiter som også er dokumentert ved beitekartlegging i området. Her beiter sau og lam, i lavlandet på våren- og de følger snøsmeltinga opp til høgfjellet og breene utover høsten. Dermed får de tilgang til fersk og saftig beite gjennom hele sesongen. Det gir helt spesiell kvalitet på kjøttet.
- Dette var stor stas, sa Runo Berglund fra Lyngenlam SA, han mottok diplomer og plakett som bevis for at Lyngenlam nå er en del av Norges nasjonale matskatter.
- Vi har et sterkt ønske om å gjøre Lyngenlam sporbart og tilgjengelig til forbruker. Det ligger mye arbeid bak konseptet Lyngenlam. Mange år med markedsføring og arbeid med dokumentasjon av konseptet. Derfor er det viktig for oss produsenter å få merkevarebeskyttelse en Beskyttet geografisk betegnelse gir. Nå unngår vi at andre plagierer merkevaren, sier Berglund.
- Vi som sauebønder ønsker å være bevist på at sauen er en av de beste «slåttekarene» i utmarka. Vi driver en matproduksjon på unike utmarksressurser i Lyngsalpan, og det er ikke rart Lyngenlam smaker fortreffelig, avslutter Runo Berglund fra Lyngenlam SA.
Les forskriftsteksten for Lyngenlam her.
Hva er Beskyttede Betegnelser?
Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Formålet med Beskyttede Betegnelser er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. En tildeling av Beskyttede Betegnelse er med på å sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder



Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom