Stor økning i søknader fra fartøyvernet

I dag er det ca. 260 vernede skip og 14 som er fredet. Verneflåten i Norge er forskjellig sammensatt fra fylke til fylke, fra mindre fiskefartøyer og til store og ressurskrevende passasjerbåter. Dette speiler seg gjennom søknadssummene inn til de ulike fylkeskommunene og Sametinget.
Til sammen har fylkeskommunene og Sametinget fått søknader fra 141 fartøy på til sammen 240 millioner. Dette er en økning på 44 millioner kroner fra 2022. Norsk forening for fartøyvern har søkt Riksantikvaren om tilskudd på om lag 2,6 millioner kroner i 2023. Rammen til fordeling fra tilskuddsordningen er 55 millioner, siden 15 millioner allerede er brukt gjennom tilsagn som ble gitt i 2022 og utbetalt i 2023.
- Fylkene hvor det er båter som allerede er på slipp eller i dokk får mest i tilskudd, sier riksantikvar Hanna Geiran. – Prosjekter som allerede har startet opp skal fullføres. Noen fylker har flere og mer kostnadskrevende fartøy, og dette gjenspeiler seg også i prioriteringene våre.
Tilskuddene er også viktig for å støtte prosjekter som har stor grad av frivillig innsats, og fartøy som er fredet, samt fartøyer som har pålegg som må gjennomføres for å opprettholde sertifikater. Tre fylkeskommuner, Viken, Oslo og Nordland, får økning i tilskudd i 2023, mens de øvrige får en nedgang.
For 2023 er driftstilskudd til skonnerten «Anna Rogde» flyttet over til Kulturdepartementets budsjett, og tildelingen til Troms og Finnmark er derfor i realiteten ikke endret.
Se oversikt over fordelingen på Riksantikvaren sine nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder

Lenker
Om Riksantikvaren
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Kvensk gård i Storfjord fredes16.3.2023 13:15:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren freder Hottitalo / Hottigården i Storfjord kommune i Nord-Troms, i dag på Kvenfolkets dag.
Tilskudd til middelalder og brannsikring14.2.2023 10:26:29 CET | Pressemelding
– Brann er en stor trussel mot våre kulturminner, noe vi nylig så da restaurant Festningen på Akershus i Oslo brant. Vi gir nå nesten tretten millioner kroner til brannsikring av trehusmiljøer, samt tilskudd til bygninger fra middelalderen i Norge, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Økende behov til tekniske kulturminneanlegg6.2.2023 13:31:05 CET | Pressemelding
– Våre industrielle kulturminner forteller historien om hvordan det moderne Norge ble til. Dette er spor etter menneskene som la grunnlaget for vekst og velferd i dagens samfunn. Det er viktige kulturminner som vi ønsker å løfte fram og ta vare på, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
142 millioner til fredede bygg i privat eie2.2.2023 10:14:02 CET | Pressemelding
– Eierne av fredede kulturminner gjør en stor innsats for å bevare kulturarven vår. Å ta vare på kulturminner er å sørge for at historien lever videre, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Freder jødisk hjem i Larvik27.1.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren freder huset og eplehagen til familien Sachnowitz, som ble deportert og drept i forfølgelsen av de norske jødene i 1942-43. Av ni familiemedlemmer kom kun sønnen Herman Sachnowitz hjem fra utryddelsesleirene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom