Den Norske Opera & Ballett

Stjernedanseren Xander Parish forlot Russland da krigen brøt ut, nå er han klar med sin første hovedrolle for Nasjonalballetten

Del

Når ballettsesongen åpner med Giselle 3. september, står Xander Parish på scenen som Albrecht sammen med Whitney Jensen i tittelrollen.

Xander Parish og Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg
Xander Parish og Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg

Xander Parish er den første britiske danseren som ble solist ved den prestisjefylte Mariinskij-balletten i St. PetersburgDa krigen i Ukraina brøt ut, forlot Parish Russland sammen med sin kone og kompanikollega Anastasia Demidova, kun to dager før han skulle stå på scenen i rollen han nå gjør hos Nasjonalballetten. Parish kunngjorde at han ikke ville vende tilbake til Russland før freden kommer. 

Parish og Demidova danser nå begge for Nasjonalballetten, Parish er solist. 

 – Jeg fryder meg over å være en del av Nasjonalballetten og gleder meg til å vokse med kompaniet her, samt jobbe med så mange vennlige og inkluderende mennesker. Operaen er et flott og inspirerende sted å jobbe. Jeg er takknemlig for Ingrid Lorentzens invitasjon om å bli med i kompaniet, det er en stor ære! 

Ballettsjef Ingrid Lorentzen har fulgt Parish sin karriere tett og inviterte han til Nasjonalballetten mens han var i Estland etter den brå flukten fra Russland.  

 – Årsaken til at Xander Parish forlot Russland kunne ikke vært mer tragisk. Når det er sagt er jeg takknemlig for at han valgte å komme til oss. Både som kunstner og person er han en enorm ressurs for Nasjonalballetten, sier Lorentzen. 

Romantisk åpning av sesongen  

Kompaniet åpner sesongen med den romantiske balletten Giselle iscenesatt av Cynthia Harvey, og med Parish som den mannlige hovedrollen Albrecht – en svært personlig rolle for Parish. Rollen som Albrecht var den første hovedrollen i en helaftens ballett han danset som solist ved Mariinskji-balletten, det var også rollen han skulle fremført i Russland to dager etter han dro.  

Parish er takknemlig for de 12 årene ved Mariinskij, og det han beskriver som ‘mekka’ for klassisk ballett. Russlands invasjon av Ukraina gjorde det umulig for han å bli.  

Som Parish’ scenepartner gjør solist Whitney Jensen sin debut i tittelrollen som Giselle. «En ideell rolle for en ballerina», ifølge iscenesetter og tidligere prima ballerina Cynthia Harvey. 

Japanske Haruka Sassa er også ny solist i Nasjonalballetten denne sesongen. Hun var tidligere solist ved Kungliga Baletten i Stockholm og før det igjen danset hun ved Tokyo City Ballet og Dortmund Ballet. I Giselle danser hun rollen som Myrtha 

Giselle har premiere på Hovedscenen 3. september 

Parish, Jensen og Sassa opptrer 3, 10 og 17. september 

På forestillingene 7, 14 og 20. ser vi Melissa Hough danse tittelrolle som Giselle og Gakuro Matsui som Albrecht. 

På forestillingene 8, 16 og 22. ser vi Grete Sofie Borud Nybakken som Giselle og Ricardo Castellanos som Albrecht. 

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver Peder Ebbesen, peder.ebbesen@operaen.no, 47668040

Bilder

Xander Parish og Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg
Xander Parish og Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg
Last ned bilde
Grete Sofie Borud Nybakken som Giselle og Ricardo Castellanos som Albrecht. Foto: Erik Berg
Grete Sofie Borud Nybakken som Giselle og Ricardo Castellanos som Albrecht. Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom