Sterk vekst i fornybarnæringen og leverandørindustrien i 2019
Fornybarnæringen omsatte for totalt 45,1 milliarder kroner, leverandørindustrien til olje og gass for totalt 397 milliarder kroner.
Det kommer frem i to rapporter som tar for seg Norges energinæringer. Rapporten om fornybarnæringen er bestilt av Eksportkreditt, Norwegian Energy Partners (NORWEP) og Olje- og energidepartementet, og utarbeidet av Multiconsult. Rapporten om leverandørindustrien til olje og gass er laget av Rystad Energy på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.
Rapportene ble presentert for statsråden hos Eksportkreditt i Oslo 30. oktober.
- Disse rapportene bekrefter at norske energibedrifter fortsetter å være konkurransedyktige på det globale markedet. Det er særlig gledelig at vi ser en positiv vekst for fornybarsiden, særlig havvind, med vekst på 50 prosent i internasjonal omsetning. Det er også godt å se at norsk leverandørindustri for olje og gass har styrket sin posisjon etter flere krevende år. Dette bidrar til å sikre arbeidsplasser og skape mer i Norge. Det blir likevel spennende å se hvordan koronapandemien vil påvirke denne utviklingen til neste år, sier olje- og energiminister Tina Bru i en kommentar til rapportene.
Sterk vekst i vindkraft
Den norskbaserte fornybarnæringen økte sin totale omsetning fra 35,2 milliarder kroner i 2018 til 45,1 milliarder kroner i 2019, altså nærmere 30 prosent. Den nasjonale omsetningen, dvs. omsetning fra salg til kunder i Norge, økte også med nesten 30 prosent, fra 20,5 milliarder kroner i 2018 til 25,9 milliarder kroner i 2019.
Fornybarnæringen inkluderer følgende sektorer: landbasert vindkraft, vannkraft, havvind, solenergi og bioenergi. Totalt var rundt 14 500 årsverk tilknyttet fornybarnæringen i 2019.
Landbasert vindkraft hadde sterkest vekst (både prosentvis og i absolutte tall) med en total omsetning på 14,2 milliarder kroner. Landbasert vindkraft overtok dermed topplasseringen og var den største sektoren i fornybarbransjen i 2019 når det gjaldt omsetning av varer og tjenester. Den sterke veksten i landbasert vindkraft var drevet av utstyrsleveranser knyttet til høy prosjektutbyggingsaktivitet i 2019.
Mens vannkraft-industrien endte med en omsetning på 11,3 milliarder kroner, havnet en sterkt voksende havvind-sektor rett bak, med en omsetning på 11,1 milliarder kroner. Det bemerkes at internasjonal omsetning for havbasert vindkraft er rekordhøy og har økt med 50 prosent siden 2018. Solenergi omsatte for 6,3 milliarder kroner, bioenergi for 2,2 milliarder kroner.
Norsk leverandørindustri med styrket posisjon
Etter flere år preget av lav oljepris, kostnadskutt og fallende investeringer endte norsk leverandørindustri til olje og gass med en total omsetning på 397 milliarder kroner i 2019, opp 16 prosent fra året før.
Av dette utgjorde internasjonal omsetning 120 milliarder kroner, en økning på 18 prosent fra året før. Cirka 10 prosentpoeng kan tilskrives reell omsetningsøkning internasjonalt, resten av omsetningsveksten kommer av svekket kronekurs. Det globale offshoremarkedet hadde en økning på kun 4 prosent, så norske leverandører har styrket sin internasjonale markedsandel gjennom 2019.
- Det er gledelig å se at den internasjonale omsetningen til den norske offshorenæringen utviklet seg positivt i 2019, med 50 prosent og 18 prosent vekst i leveranser til henholdsvis havvind- og olje & gass-prosjekter. At industrien har utvidet markedsposisjonene i begge markeder viser norsk offshorenærings konkurranseevne både i bestående og nyere industrigrener, sier Sjur Bratland, administrerende direktør i NORWEP.
- Interessen for fornybar energi tiltar, både i Norge og ellers i verden. Det er positivt at denne næringen opplever vekst, men utviklingen må gå enda raskere. Eksport av utstyr, teknologi og tjenester innen fornybarnæringen var på 10 milliarder kroner i 2019. Total norsk eksport var 1 300 milliarder kroner. Fornybar utgjør altså fortsatt under én prosent av norsk eksport. Norsk eksport har mistet store markedsandeler globalt, og fremover vil olje- og gassproduksjonen falle. Vi trenger sterkere vekst i mange næringer, inkludert fornybar. Dette vil kreve ekstraordinær innsats og satsning, sier Otto Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt.
KONTAKTINFO:
- For Tina Bru/Olje- og energidepartementet: pressekontakt Margrete Løbben Hanssen, mlh@oed.dep.no, 928 57 891
- For NORWEP: Administrerende direktør Sjur Bratland, sjur.bratland@norwep.com, 909 25 471
- For Eksportkreditt: Direktør for strategi og forretningsutvikling Ivar Slengesol, IvS@eksportkreditt.no, 911 14 110
- For Multiconsult eller Rystad Energy: Kommunikasjonsrådgiver Stine Okkelmo Thorp, sot@eksportkreditt.no, 928 67 972
Kontakter
Ellen B. Svaheim
Head of Communication
ebs@eksportkreditt.no
+47 482 24 093
Bilder
Dokumenter
Om Eksportkreditt Norge
Eksportkreditt Norge tilbyr norsk næringsliv konkurransedyktig eksportfinansiering. Vi hjelper norske eksportører med å lykkes ute i verden, og bidrar til å sikre arbeidsplasser her hjemme.
Ved å tilby lån til selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter styrker Eksportkreditt Norge konkurransekraften til norske eksportører. Kundene våre kommer fra hele verden og kjøper alt fra skip og undervannsteknologi til solparker, vannrenseanlegg og designtjenester.
Eksportkreditt Norge ivaretar hele prosessen knyttet til søknadsbehandling, tilsagn om lån, utbetaling samt oppfølging av lån. Hos oss kan du låne opp til 85 prosent av eksportkontraktens verdi, og få lån med løpetid på opptil 18 år.
Vi er et heleid statlig selskap, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Selskapet har vært operativt siden 1. juli 2012 og har i underkant av 50 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Eksportkreditt Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eksportkreditt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Eksportkreditt Norge
Det haster med en offensiv satsing på eksportnæringene21.6.2021 08:00:00 CEST | Pressemelding
Norsk eksportvekst har vært nær null siden finanskrisen i 2008. I samme periode har våre naboland opplevd betydelig vekst i sine eksportnæringer. LO, NHO og Eksportkreditt mener det haster med å få på plass en konkret og ambisiøs eksportstrategi for å snu den negative utviklingen.
Eksportkreditt Norge 4. kvartal 2020: Høy omstillingsvilje hos et hardt prøvet næringsliv11.3.2021 10:15:08 CET | Pressemelding
Covid19-pandemien preget verdensøkonomien gjennom mesteparten av 2020. Stor usikkerhet og lavere aktivitet som følge av strenge smittevernstiltak verden over førte til et svært utfordrende år for norske eksportbedrifter.
Borregaard er vinner av Eksportprisen 202030.9.2020 11:15:00 CEST | Pressemelding
Den 131 år gamle industrivirksomheten utnevnes til årets eksportbedrift 2020.
Økt usikkerhet som følge av Covid-19 og oljeprisfall15.5.2020 08:30:00 CEST | Pressemelding
Eksportkreditt utbetalte 3,2 milliarder kroner i lån i første kvartal 2020, noe som er betydelig høyere enn i samme kvartal året før (1,2 milliarder kroner). 79 prosent av utbetalingene gikk til shipping, der cruisefartøy, spesialskip og finansiering av renseteknologier for fartøy utgjør mesteparten, både i antall og volum.
Eksportindustrien på Vestlandet rammes hardest av korona1.4.2020 11:18:00 CEST | Pressemelding
Koronakrise og oljeprisfall rammer norske eksportnæringer. Dette går særlig ut over fylkene på Vestlandet. 20.000 eksportarbeidsplasser kan bli borte i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal fylker i 2020. Det viser en rapport Menon Economics har utarbeidet for Eksportkreditt Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom