Det haster med en offensiv satsing på eksportnæringene
LO, NHO og Eksportkreditt Norge legger i dag frem en omfattende rapport med nye data og framstillinger om norsk eksportutvikling. Den viser at det haster med en offensiv satsing på eksportnæringene.
-Vi ser et dramatisk fall i norsk eksport. Norge har havnet på en jumboplass. Norsk eksport er viktig for å sikre arbeidsplasser og velferd. Utviklingen må snu, og det haster, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Sammen med NHO-president Svein Tore Holsether og Eksportkreditt-sjef Otto Søberg oppfordrer LO-lederen nå til en kraftsatsing for å få opp veksttakten i norsk eksport.
-Norge har unike muligheter for å skape en lønnsom grønn eksportindustri, men da må vi legge en plan for samlet innsats som utløser dette potensialet, sier NHO-president Svein Tore Holsether.
LO, NHO og Eksportkreditt Norge står bak den årlige eksportmeldingen, utarbeidet av analyseselskapet Menon Economics. Årets rapport viser at norsk næringsliv ikke klarer å øke sitt eksportvolum, selv med en kraftig svekkelse av kronen. Målt i euro, dollar eller faste priser har veksten i norsk eksport de siste 13 årene vært omtrent null.
- Vi trenger et krafttak for å snu denne utviklingen, advarer LO, NHO og Eksportkreditt.
Behov for ambisiøs eksportstrategi
Menon-rapporten viser at norske bedrifter eksporterte for 1.100 milliarder kroner i 2020. Eksportbedriftene la grunnlag for rundt 560.000 sysselsatte i Norge.
- Det tilsvarer hver femte norske arbeidsplass. Dette viser hvor utrolig viktig eksportbedriftene er for verdiskapningen og sysselsettingen i Norge, sier Otto Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt Norge.
Han viser til at eksport er en indikator på konkurransekraft. Når Norge ikke har klart å øke sitt eksportvolum, så forteller det at næringslivet sakker akterut når det gjelder innovasjon, kommersialisering og skalering.
– Det er behov for en konkret og ambisiøs eksportstrategi, med klare mål, som næringslivet, arbeidstakersiden og myndighetene utvikler i fellesskap. Fra midten av 2020-tallet forventes det at inntekter fra olje og gass vil falle. Det begynner altså å haste. Vi må peke ut satsingsområder, og styrke deres økosystemer. Samtidig må SMBer få bedre tilgang til finansieringsløsninger, sier Søberg.
Norsk økonomi sårbar
Menons rapport viser at norsk eksport er svært ulikt sammensatt. Rapporten inneholder ferske eksportdata på regions- og kommunenivå. Vestland er landets største eksportfylke (utenom olje og gass), etterfulgt av Oslo og Viken.
Samtidig viser eksportmeldingen at den negative utviklingen for eksport-Norge fortsetter. Ingen andre OECD-land eller BRICS-land har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 årene.
I forhold til størrelsen på økonomien har Norge nå den laveste eksportandelen av alle vesteuropeiske land. Norges eksport utgjorde 37 prosent av BNP (27 prosent hvis olje og gass holdes utenfor) i 2019. Tilsvarende utgjorde eksport som andel av BNP i Sverige 47 prosent, Danmark 58 prosent, Nederland 83 prosent og Irland 127 prosent.
Norsk eksport er i tillegg dominert av råvare-baserte næringer, der priser bestemmes på globale markeder.
- Vår smale næringsstruktur gjør norsk økonomi sårbar. Norge trenger derfor langt raskere vekst i flere eksportnæringer, både for å diversifisere og for øke totaleksporten, sier Søberg.
Grønne muligheter
LO, NHO og Eksportkreditt mener opplagt satsingsområde for norsk eksport er innenfor «grønn» industri. Det norske kraftsystemet med fornybar vannkraft og industri bygget opp rundt dette, gir Norge et særlig fortrinn. Med strengere internasjonale krav til utslipp, og en forventet mangedobling av internasjonale investeringer i ren energi, åpner det seg nye muligheter for norske eksportarbeidsplasser.
-Norge har mange industrielle fortrinn. Vi har god tilgang på fornybar energi, fagarbeidere i verdensklasse og sterke industrielle kompetansemiljøer. Den kompetansen gir Norge fantastiske konkurransefortrinn innen fremtidsrettede næringer, sier LO-leder Peggys Hessen Følsvik, som peker på at mange av klimaløsningene ligger i industrien.
-Vi ser at norske bedrifter til kunne hevde seg for eksempel innen grønne maritime løsninger og produkter, havvind, karbonfangst og karbonlagring, samt hydrogen- og batteriproduksjon, understreker NHO-president Svein Tore Holsether.
EØS-avtalen viktig
EUs klimaambisjoner er viktig for en slik norsk eksportsatsing. EU lanserte i desember 2019 en grønn vekststrategi – «Green Deal» - der målet er å utløse offentlige og private bærekraftige investeringer på opp mot 1 000 milliarder euro frem til 2030.
-Her kan det være store muligheter for Norge, dersom vi klarer å omstille oss, sier Holsether.
I dag utgjør den samlede eksporten fra leverandører til fornybar energi under én prosent av total norsk eksport. Tilsvarende dansk eksport er til sammenligning om lag ti ganger høyere.
En økt satsing på «grønn» eksport vil trolig gjøre Norge mer avhengig av EØS-avtalen. I dag går omtrent halvparten av norsk eksport til EU.
Les hele rapporten her.
Eksportkreditt og GIEK fusjonerer: Eksportkreditt Norge fremmer norsk eksport gjennom å tilby gunstig lånefinansiering til kundene av eksportbedriftene. Fra 1. juli blir Eksportkreditt og GIEK sammenslått til en ny etat, Eksportfinansiering Norge (Eksfin).
Kontakter
NHO:
Thomas Solberg Sevang, pressekontakt, tlf. 92601756. thomas.sevang@nho.no
LO:
Trond Gram, pressekontakt, tlf. 9961816. trond.gram@lo.no
Eksportkreditt Norge:
Ivar Slengesol, Direktør for strategi og forretningsutvikling, tlf. 991 14 110. ivs@eksportkreditt.no
Bilder
Om Eksportkreditt Norge
Eksportkreditt Norge tilbyr norsk næringsliv konkurransedyktig eksportfinansiering. Vi hjelper norske eksportører med å lykkes ute i verden, og bidrar til å sikre arbeidsplasser her hjemme.
Ved å tilby lån til selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter styrker Eksportkreditt Norge konkurransekraften til norske eksportører. Kundene våre kommer fra hele verden og kjøper alt fra skip og undervannsteknologi til solparker, vannrenseanlegg og designtjenester.
Eksportkreditt Norge ivaretar hele prosessen knyttet til søknadsbehandling, tilsagn om lån, utbetaling samt oppfølging av lån. Hos oss kan du låne opp til 85 prosent av eksportkontraktens verdi, og få lån med løpetid på opptil 18 år.
Vi er et heleid statlig selskap, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Selskapet har vært operativt siden 1. juli 2012 og har i underkant av 50 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Eksportkreditt Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eksportkreditt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Eksportkreditt Norge
Eksportkreditt Norge 4. kvartal 2020: Høy omstillingsvilje hos et hardt prøvet næringsliv11.3.2021 10:15:08 CET | Pressemelding
Covid19-pandemien preget verdensøkonomien gjennom mesteparten av 2020. Stor usikkerhet og lavere aktivitet som følge av strenge smittevernstiltak verden over førte til et svært utfordrende år for norske eksportbedrifter.
Sterk vekst i fornybarnæringen og leverandørindustrien i 201930.10.2020 12:30:00 CET | Pressemelding
I løpet av 2019 opplevde den norskbaserte fornybarnæringen en omsetningsvekst på nesten 30 prosent. For leverandørindustrien til olje og gass resulterte 2019 i en omsetningsvekst på 16 prosent, ifølge ferske statusrapporter som ble overrakt til olje- og energiminister Tina Bru fredag.
Borregaard er vinner av Eksportprisen 202030.9.2020 11:15:00 CEST | Pressemelding
Den 131 år gamle industrivirksomheten utnevnes til årets eksportbedrift 2020.
Økt usikkerhet som følge av Covid-19 og oljeprisfall15.5.2020 08:30:00 CEST | Pressemelding
Eksportkreditt utbetalte 3,2 milliarder kroner i lån i første kvartal 2020, noe som er betydelig høyere enn i samme kvartal året før (1,2 milliarder kroner). 79 prosent av utbetalingene gikk til shipping, der cruisefartøy, spesialskip og finansiering av renseteknologier for fartøy utgjør mesteparten, både i antall og volum.
Eksportindustrien på Vestlandet rammes hardest av korona1.4.2020 11:18:00 CEST | Pressemelding
Koronakrise og oljeprisfall rammer norske eksportnæringer. Dette går særlig ut over fylkene på Vestlandet. 20.000 eksportarbeidsplasser kan bli borte i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal fylker i 2020. Det viser en rapport Menon Economics har utarbeidet for Eksportkreditt Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom