Virke

Sterk avslutning på kjøpesentre førte til god julehandel også i år

Del
Økt aktivitet på kjøpesentre og historisk netthandel bidro til at fallet fra 2021 kun endte på 1,5 prosent.
Direktør for bransjepolitikk, Jarle Hammerstad
Direktør for bransjepolitikk, Jarle Hammerstad

Tidlig start og sterk sluttspurt ga god julehandel også i 2022 

 

Tall fra BankAxept viser at årets julehandel hadde en nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med 2021Kjøpesentrene hadde særlig god omsetning uke i 51, den siste uken før jul. Denne uken hadde kjøpesenterbutikkene høyere omsetning enn samme uke i 2021Uke 49 og 50 hadde butikkene generelt en nedgang i forhold til 2021. 

 

Julehandelen, som strekker seg fra Black Week til og med juleaften, dekker både månedene november og desember. Handelen opplevde omsetningsvekst i november sammenlignet med 2021. Det er særlig netthandel og handel i kjøpesentrene som trakk opp, og særlig i Black Week.  

 - En tidlig start i november og en sterk sluttspurt dagene før jul ga en god julehandel også i 2022, bedre enn mange fryktet. En nedgang på 1,5 prosent i forhold til 2021 er svært bra tatt i betraktning at 2021 hadde rekordomsetning. Det er også bedre enn vår prognose om en nedgang på 3,5 prosent 

 

Videre utgjorde netthandelen en mye større andel enn tidligere. Virke anslår at julehandelen over nett oversteg 20 milliarder kroner.  

 - Trenden med at vi handler mer på nett ble forsterket i 2022. Mange startet julehandelen i november og mange handlet på nett. Denne gangen ser det ut til at vareflyten har gått bedre enn i 2021, da det var store forsinkelser internasjonalt. Handelen i Norge kan også glede seg over at norske forbrukere handler mer i norske butikker og nettbutikker. Før pandemien var veksten størst i utenlandske nettbutikker. 

 

Kjøpesentrene bidro til en sterk avslutning. 

 

Tall fra Kvarud analyse viser at landets kjøpesentre bidro til å trekke opp årets julehandel. Omsetningen i kjøpesentrene i uke 51 var 5,2 prosent høyere enn i uke 50 og over 18 prosent over Black Week.Uke 51 var dermed den viktigste handleuken i 2022. Det er hovedsakelig høy omsetning i butikkene innen mat og drikke og i spesialbutikkene som gjør at uke 51 ble den viktigste handleuken. 

 - Kjøpesentrene synes å være vinnerne av julehandelen 2022, sammen med netthandelen. At kjøpesentrene hadde vekst i forhold til 2021 skyldes nok i stor grad at smittevernrestriksjoner begrenset trafikken på kjøpesentrene i desember 2021, noe som rammet servering og andre tjenester på sentrene 

 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør for bransjepolitikk, Jarle Hammerstad
Direktør for bransjepolitikk, Jarle Hammerstad
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom