Virke

Statsbudsjett for fortsatt skyhøy grensehandel

Del

Handelen har foreslått løsninger som gir mindre grensehandel, flere arbeidsplasser, høyere inntekter til staten og bedre miljøløsninger. Det er ubegripelig at regjeringen velger å takke nei til alt dette, og ja til fortsatt skyhøy grensehandel, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel.

Regjeringen utsetter å følge opp Stortingets og næringslivets ønske om å fjerne 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel i utenlandske nettbutikker.

- En ny rapport fra Menon Economics viser at hvis regjeringen fjerner momsfritaket for utenlandsk netthandel for under 350 kroner, kan vi oppnå statlige inntekter i milliardklassen og økt sysselsetting tilsvarende minst 2000 arbeidsplasser, forteller Andersen. – Det velger regjeringen å takke nei til.

- Vi mener at regjeringen trenerer. Utredninger foreligger, regjeringen vet hva saken handler om og vi hadde ventet konkrete tiltak slik at 350-grensen kan fjernes i 2019. Dette står ikke på teknisk gjennomføringsevne, men på politisk vilje. I tillegg ordner våre naboland opp. Sverige har allerede har innført mva-betaling fra første krone ved all utenlands netthandel og at EU har innført dette for det indre marked, forteller Andersen.

- Regjeringen utsetter 350-saken til stortingsmelding om handelsnæringen. Problemet med det er at den vil ikke behandles før neste år. Regjeringen anerkjenner åpenbart utfordringene 350-grensen medfører, og de har hatt mer enn god nok tid til å få på plass en avvikling. Vi har ingen tid å miste, sier en utålmodig Andersen. – Tall fra Menon Economics viser at 350-grensen koster oss nesten 40 arbeidsplasser og 20 millioner i statlige inntekter hver eneste uke!

Virke Handel er glad for at regjeringen reverserer økningen i sjokolade- og sukkeravgiften, slik at den kommer tilbake på 2017-nivå.

- Samtidig er det underlig at regjeringen ikke rører avgiften for alkoholfrie drikkevarer. Det er en snodig takk for at utviklingen på sukkerfri brus har vært veldig god i Norge – her er vi verdensledende, og langt foran våre naboland. Resultatene har kommet på grunn av godt samarbeid i bransjen, og ikke som følge av avgiftsøkning, påpeker Andersen.

Drikkevarer er en typisk lokkevare for grensehandelen. I tillegg til skyhøye avgifter på alkoholfrie drikkevarer, har Norge også høye avgifter på drikkevareemballasjen.

- Bransjen har foreslått en omlegging av grunnavgiften for engangsemballasje, som erstatter den med en incentivavgift som premierer mer miljøvennlig emballasje. I dag reduserer grunnavgiften arbeidsplasser, ikke miljøavtrykk. Heller ikke dette har regjeringen valgt å lytte til, sier Andersen.

- I tillegg setter regjeringen opp avgiftene på alkohol og snus, noe som driver grensehandelen ytterligere opp, sier Andersen

I følge tall fra SSB grensehandler nordmenn på dagsturer til Sverige for over 15 milliarder. I tillegg kommer den nettbaserte grensehandelen. Siden nettkjøp til under 350 kroner ikke er momsbelagt, registreres det heller ikke.

- Det er skuffende at regjeringen fortsatt ikke har sørget for å samle kunnskap om hvor mye nordmenn grensehandler for totalt, hva nordmenn faktisk grensehandler og hvilken betydning dette har for statens inntekter, arbeidsplasser, folkehelse og miljø. Særavgiftspolitikken er i Norge, i motsetning til i våre naboland, basert på manglende kunnskap, avslutter Andersen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom