Statnett skal lyssette ledningsspenn over hele landet

For å redusere risikoen for fly- og helikopterulykker har Luftfartstilsynet skjerpet kravene om merking av luftfartshindre. Forskriften sier blant annet at alle luftspenn som har over 150 meters høyde må merkes med såkalte 'hinderlys', intensive varslingslys som blinker. Dette omfatter de fleste av Statnetts fjordspenn.
— Vi jobber med å utvikle, teste og kvalifisere systemer for hinderlys som i tillegg til en lampe vil inneholde både strømforsyning og løsning for overvåking. En sentral del av arbeidet har vært å utvikle og teste systemet grundig for å sikre at de tåler alle slags vær- og klimatiske forhold, og kan stå ute i norsk natur i mange tiår, forteller ansvarlig for teknologikvaliferseringen i Statnett, Kjell Arne Moi.
Han forklarer at lampene forsynes med strøm fra brenselcelle kombinert med solcellepaneler og batterier. Enkelte hinderlyssystemer vil kunne tilkobles lokalt strømnett.
Statnetts overvåkningssenter på Sunndalsøra vil overvåke hinderlysene kontinuerlig.
Blinker synkront
I løpet av høsten 2020 har Statnett installert 20 hinderlys. Resten vil installeres i løpet av neste år da fristen for å sette ut lysmerking er oktober 2021.
— Vi har forståelse for at noen kan synes blinkende varslingslys kan være ubehagelig å ha i synsfeltet, men forskriften fra Luftfartstilsynet stiller krav til lysmerking som lysstyrke og antall blink i minuttet, slik at hinderet er godt synlig for lufttrafikken, sier Moi.
Hinderlys som er installert på hver side av dal- og fjordspenn vil blinke synkront 20 ganger i minuttet. Som regel blir lysene satt opp på en stolpe ved siden av høyspentmasten (som vist på bildet), men noen installeres også i toppen av høyspentmasten der det er mulig eller på toppen av et skap.
Nøkkelord
Kontakter
Olivia Knudsen, kommunikasjonsrådgiver
+ 47 98 49 77 71
olivia.knudsen@statnett.no
Pressevakt i Statnett
Tel:23 90 40 00Bilder


Lenker
Om Statnett
Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Følg pressemeldinger fra Statnett
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statnett
Statnetts års- og bærekraftsrapport 2024: Et endret trusselbilde stiller større krav til kraftnettet20.3.2025 14:56:57 CET | Pressemelding
Et motstandsdyktig strømnett er bærebjelken i kraftsystemet og en viktig del av Norges totalberedskap. I løpet av de neste 10 årene skal Statnett mer enn doble investeringene i nett og kraftsystem.
Store endringer i kraftsystemet gir høy verdi av strømnettet – ny Langsiktig markedsanalyse mot 20503.2.2025 12:00:02 CET | Pressemelding
Økt forbruk og mer fornybar kraftproduksjon preger markedsutviklingen i Europa og Norge. Dette gir mer variable kraftpriser og høyere verdi av et sterkt strømnett i årene framover.
Elektrifisering for en ny tid27.11.2024 13:13:36 CET | Pressemelding
- Fordi utbygging av nett tar tid, koster penger og legger beslag på natur, må vi hente ut alt det vi kan fra det kraftsystemet vi har, sa Elisabeth Vike Vardheim da hun åpnet Statnetts høstkonferanse onsdag.
Elisabeth Vike Vardheim ny konsernsjef i Statnett24.10.2024 11:55:04 CEST | Pressemelding
Elisabeth Vike Vardheim, som i dag er konstituert konsernsjef, går inn i stillingen som konsernsjef for Statnett.
Statnett har styrket strømforsyningen til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området1.10.2024 09:22:08 CEST | Pressemelding
Prosjektet Kvandal-Kanstadbotn er ferdig og ny ledning og transformatorstasjon er i drift. Strømforsyningen inn til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området er styrket og den nye 132kV kraftforbindelsen legger til rette for vekst i næringsliv og befolkning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom