Statens vegvesen viser vei for å gjøre skipsfarten grønnere

Løsninger for klimakutt i bygg- og anleggsnæringa finns ikke bare på land. Ved å overføre mer gods fra vei til sjø og samtidig stille krav om grønnere sjøtransport, reduseres utslippene.
Det offentlige står for rundt 40 prosent av omsetningen innen bygg og anlegg, og kan bruke sin innkjøpsmakt til å få fart i den grønne omstillingen til sjøs.
Offentlig innkjøpsmakt
Statens vegvesen og fylkeskommunene har allerede demonstrert hvordan krav til null- og lavutslipp gjør ferjetrafikken grønn. Norges første batteriferje «Ampere» kom i 2015, og i dag har Norge mer enn 70 batteriferjer i trafikk.
250 av alle norskopererte skip med batterier er i drift eller under bygging – av totalt 750 i hele verden, og det har ført til at norsk leverandørindustri har tatt en ledende posisjon globalt.
– Etterspørsel etter grønn transport fra store, offentlige byggherrer kan skape en nullutslippsrevolusjon for fraktefartøyene langs kysten, lik den vi har sett på ferjesida. Ved at det offentlige etterspør null- og lavutslippsløsninger, får vi ned utslippene, vi får flåtefornyelse av lasteskip, grønn verdiskaping, arbeidsplasser og maritim eksport, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.
Utslippskutt innen asfalt
Statens vegvesens arbeid med asfaltkontrakter viser hvordan revolusjonen innen bygg- og anleggsnæringa kan skje i praksis, ved at CO2-utslipp vektlegges i tillegg til pris.
Entreprenørene må dokumentere sine CO2-utslipp, og tilbyderne får påslag på tilbudssummen ut fra sine utslipp. I løpet av de de to siste årene er utslippene fra asfalt redusert med 25 prosent, og innen 2030 ventes utslippene å være redusert med 70 prosent.
Utslippskuttene har særlig skjedd gjennom redusert CO-utslipp fra asfaltfabrikkene og mer bruk av gjenbruksasfalt og biogene bindemidler. Det innebærer at utslipp fra transport av asfalt og råvarer utgjør en stadig større del av utslippene fra asfalt. For å gjøre asfalten grønnere, er det behov for å overføre mer av transporten til sjø og at sjøtransporten må bli grønnere enn i dag.
Hundre nullutslippsskip
En konsekvens av klimavektingen innen asfalt er at det er flere prosjekter på «tegnebrettet» for nullutslippsskip. Dersom flere byggherrer vekter miljø i sine kontrakter, kan mange av disse realiseres i løpet av noen få år, slik at CO2-utslippene fra asfalt reduseres ytterligere.
Overført til resten av bygge- og anleggsnæringa kan krav til klimavennlig transport legge grunnlag for hundre nullutslippsskip.
Må gå foran
Totalt 22 offentlige og private aktører har bidratt til veikartet som ble overrakt til klima- og miljøministeren. Bidragsyterne representerer hele verdikjeden fra offentlige byggherrer som bestiller et anlegg, via entreprenørene, vareeierne og rederiene – til teknologileverandørene som leverer til nullutslippsskipene.
Kartet viser blant annet at det offentlige bør gå foran og vise vei, ved å prioritere minimumskrav til utslippsreduksjon og klimavekting i sine innkjøp og sette av penger til å dekke merkostnader.
Se hele veikartet her.
Nøkkelord
Kontakter
Per Wiggo RichardsenPressetalsmann DNV & Grønt Skipsfartsprogram
Tel:+47 907 77 829Per.Wiggo.Richardsen@dnv.comBilder


Om DNV
Om Grønt Skipsfartsprogram
GSP er et partnerskapsprogram mellom private og offentlige aktører. Programmet skal være et effektivt virkemiddel for iverksetting av regjeringens strategier og planer. Programmets visjon er at Norge skal etablere verdens mest effektive og miljøvennlige skipsfart.
Følg pressemeldinger fra DNV
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra DNV på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra DNV
Anette Roll Richardsen skal lede DNVs satsing på cybersikkerhet i Norge27.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Høvik, 27. mars 2023: Anette Roll Richardsen er ansatt som direktør for DNVs forretningsområde Cyber Security i Norge. Hun skal lede et voksende team av eksperter på IT- og OT-sikkerhet i en fase der DNV oppskalerer arbeidet med å beskytte kunder og kritisk infrastruktur mot økende cyberrisiko.
Pengene finnes, men risikoen må reduseres25.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Utslippene fra innenriks skipsfart og fiske skal mer enn halveres innen 2030. Det vil koste, og det vil kreve investeringer fra både det offentlige og fra private aktører.
Johan Folkunger blir ny adm. dir. i DNV Imatis, sikter mot betydelig internasjonal ekspansjon9.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
DNV Imatis, som leverer digitale helsetjenester, har ansatt Johan Folkunger som ny administrerende direktør. Den nye direktøren skal blant annet bidra til betydelig internasjonal ekspansjon for selskapet.
DNV kjøper MBI Healthcare Technologies5.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
DNV har kjøpt MBI Healthcare Technologies, et ledende selskap innen kvalitetssikring av helsedata med base i Storbritannia. Oppkjøpet er i tråd med DNVs strategiske ekspansjon på det digitale helsemarkedet og vil styrke DNVs løsninger for håndtering av kliniske risikoer som oppstår som følge av skitne data.
Industrisamarbeid for økt sikkerhet i det grønne energiskiftet24.10.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Energiomstillingen er avhengig av teknologi med potensielle sikkerhetsutfordringer. Dette gjelder for eksempel ved CO₂-fangst og lagring, eller bruk av hydrogen og ammoniakk. Når man implementerer dette i stor skala, er det kritisk at sikkerheten ivaretas. DNV samarbeider nå med en rekke aktører i energisektoren for å løse disse utfordringene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom