Står kvinnedominansen i sykepleien for fall?

Av: Kristin Aukland, Kifinfo
Når man snakker om den kjønnsdelte høyere utdanningen, er sykepleie et av fagene som går igjen.
Det er et yrke og en utdanning som har vært kjønnsdelt i over hundre år, sa forsker Jan Messel til oss for snart ett år siden, og viste til et standhaftig kjønnsdelt fag. Ikke nok med det:
– Fag som sykepleie ser ut til å forbli kvinnedominert, mente han.
Nå kan det likevel se ut til at kvinnedominansen begynner å vakle. Sykepleierstudiet ved NTNU Ålesund har Ole-prosjektet, og Høgskolen i Østfold (HiØ) samarbeider med Reform – ressurssenter for menn om Share the care, et prosjekt for kjønnsbalanse i sykepleie.
Grunnlaget for Share the care var et nordisk pilotprosjekt ved to sykepleierutdanninger i tre nordiske land: Norge, Island og Danmark. Lærere og studenter ble blant annet intervjuet om trivsel, forteller Ole Bredesen Nordfjell fra Reform.
– Så var HiØ interessert i å samarbeide om dette i Norge. De ville lære mer om hva høgskolen kan gjøre for å tiltrekke seg mannlige sykepleierstudenter og for å få dem til å trives bedre.
– Flere utdanningsinstitusjoner vil gjøre noe, men ingen har helt funnet nøkkelen enda, sier Nordfjell, som også skal innlede på årets likestillingskonferanse for forskningssektoren.
Fordommer er en side av ubalansen
Det holdningsskapende arbeidet er en viktig side av saken, det må starte tidlig og rettes både mot grunnskoleelever og rådgivere i grunnskolen og den videregående skolen, mener høgskolelektor ved HiØ, Regine Tvete, som skal innlede sammen med Nordfjell.
Hun forteller at enkelte menn i sykepleie møter en del fordommer, både fra andre sykepleiere og fra familie og venner.
– Det er ikke alltid så mange klapp på ryggen når menn sier de vil bli sykepleiere.
Nordfjell legger til:
– Det kan virke harmløst å være den man vender seg mot når noe teknisk skal fikses eller noen skal løftes, men det å stadig få slike kommentarer fordi du er mann, er stressende i lengden.
– De kvinnelige studentene og lærerne slipper å tenke på at de er kvinner i hverdagen, sier han.
Prosjektlederen fra Reform har også en kjepphest:
– Jeg er veldig kritisk til å hausse opp mannligheten, det var et blindspor da man skulle markedsføre barnehagene som en arbeidsplass for menn en del år tilbake. Macho og action er ikke det som tiltrekker menn til å bli sykepleiere. Vi trenger å vise at alle typer menn kan være sykepleiere, så lenge de er gode med mennesker. Imidlertid er det ikke noe galt i å tiltrekkes av det handlingsorienterte sidene av sykepleieyrket og være en machomann, sier han.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Stadig flere forskere med innvandrerbakgrunn8.3.2023 15:55:09 CET | Pressemelding
Forskere som er født i Norge og har innvandrerforeldre utgjør likevel under én prosent, viser den ferske mangfoldsstatistikken. – Husk på at det er en ung gruppe, sier Statistisk sentralbyrå.
Universitetene setter i gang flere tiltak1.3.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Nå er tiltak for likestilling ved universiteter i Norge, Sverige og Finland kartlagt. Tiltak for å endre hele organisasjonen øker mest.
Unge akademikere vil hindre forskerflukt10.2.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidshverdagen for yngre forskere handler om jakten på trygge stillinger, publiseringspoeng og i perioder om å krangle med partneren om utenlandsopphold, ifølge Akademiet for yngre forskere.
Aldri har det vært så mange planer for likestilling, men hvem sikrer kvaliteten?1.2.2023 11:02:59 CET | Pressemelding
I dag har de fleste universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter handlingsplaner for likestilling. Institusjonene har selv ansvar for innhold og kvalitet på handlingsplanene, mener Kunnskapsdepartementet.
Idealet om likestilling havner i skyggen av internasjonalisering24.1.2023 11:14:21 CET | Pressemelding
Internasjonalisering i akademia blir ofte omtalt som et nødvendig konkurransefortrinn for å øke kvalitet og eksellense i forskning. Mulige negative konsekvenser snakkes det sjeldnere om. Stipendiat Julie Katrine Flikke ser på akkurat dette.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom